More


  2015: perspective şi aşteptări politice (II)

  - Advertisement -

  Rezultatul alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie 2014 nu înseamnă nici pe departe că Victor Ponta şi PSD au fost scoşi definitiv din ecuaţia politică a anului 2015. Deşi este creditat până în martie la guvernare, este posibil ca Victor Ponta să păstreze controlul în partid şi, implicit, să rămână premier.

  La cinci ani după ce a fost votat preşedinte al PSD, va candida, în cadrul unui Congres programat în martie, la un nou mandat de lider al social-democraţilor şi are mari şanse să câştige. Totuşi, pentru Victor Ponta, miza alegerilor din partid este dublă. Dacă pierde, pleacă din fruntea PSD, dar, implicit, pierde şi funcţia de premier.
  Contracandidatul lui Victor Ponta la şefia PSD va fi europarlamentarul Cătălin Ivan, dar filialele judeţene ale partidului sunt evident şi în număr mare de partea actualului lider al social-democraţilor, astfel că surprizele sunt din acest punct de vedere aprioric excluse. În ceea ce priveşte apoi viitorul lui Victor Ponta la Palatul Victoria, acesta nu depinde doar de propria formaţiune, ci şi de partidele care asigură guvernarea, iar UDMR ar putea deveni un factor decisiv.

  O eventuală alianţă a progresiştilor cu PNL ar putea determina căderea Guvernului Ponta. Nu în cele din urmă, în ecuaţia politică a anului 2015 se impune luată în calcul graba cu care PNL încearcă să preia puterea, fără să le permită adversarilor să se redreseze după înfrângerea de la prezidenţiale. De altfel, Vasile Blaga, copreşedinte al PNL, a anunţat deja că în primăvară liberalii vor depune o moţiune de cenzură.

  Victor Ponta este fără nicioîndoială un om politic important, tânăr şi de perspectivă, având în contextul actual câteva atuuri importante de partea sa. Avem în primul rând în vedere că preşedintele Iohannis a declarat, în presa internaţională şi nu numai, că va colabora cu actualul guvern fără a face din debarcarea lui Victor Ponta un obiectiv prioritar. La fel, relaţiile preşedinte-premier au fost deja parafate de Klaus Iohannis prin cele două întâlniri din ultimele zile ale lui 2014. Este vorba de relaţii instituţionale fără nicio componentă de show mediatic.

  Dar înainte de orice, prin rezultatele incontestabile obţinute, Victor Ponta şi echipa sa de la Palatul Victoria au făcut dovada de-a lungul timpului că guvernarea se află în mâini bune. De aceea, ar fi lipsită de înţelepciune debarcarea Guvernului Ponta numai pentru a satisface dorinţele celor care visează din nou şi mereu vechi privilegii.

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img