Activitatea UPU, îngreunată de ipohondri

UPU1

Activitatea Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare este mult îngreunată de către cei care se adresează medicilor de la Urgenţe pentru banale dureri de cap în loc să se adreseze medicilor de familie, centrelor de permanenţă sau ambulatoriilor de specialitate. Atât preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, cât şi directorul medical al Spitalului Judeţean, Paula Mare, au făcut ieri, în cadrul şedinţei de prezentare a bilanţului pe anul 2014 a unităţilor spitaliceşti din judeţ, un apel sătmărenilor să permită angajaţilor UPU să se ocupe de cazurile urgente şi grave.

Sănătatea sătmăreană, schimbată la faţă
În deschiderea şedinţei de prezentare a activităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă, a Spitalului orăşenesc Negreşti Oaş şi a Spitalului de Pneumoftiziologie, preşedintele Adrian Ştef a arătat că, de când spitalele au fost preluate de Consiliul Judeţean, sistemul de sănătate sătmărean s-a schimbat la faţă mult în bine. “În cei patru ani au fost alocate sume importante pentru reabilitarea şi igienizarea spitalelor, modernizarea ambulatoriilor şi pentru achiziţionare de aparatură medicală. Ne preocupăm intens pentru a aduce la Satu Mare medici specialişti pentru că nu ne dorim să modernizăm şi să nu avem cu cine lucra. Cele două aspecte trebuie să meargă în paralel. Chiar în şedinţa de ieri am discutat despre achiziţionarea de către Consiliul Judeţean a locuinţelor pentru medici”, a precizat Adrian Ştef.

Pentru acest an, Consiliul Judeţean a aprobat bugetul pentru sistemul de sănătate şi pentru fiecare spital în parte. “De asemenea, în acest an ne dorim să achiziţionăm aparatură medicală performantă atât din fonduri proprii cât şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală”, a mai arătat Ştef.

Peste 40.000 de sătmăreni au făcut computer tomograf
Trecând în revistă realizările obţinute în cursul anului 2014, an în care au fost reabilitate o serie de secţii atât de la Spitalul Nou cât şi de la Spitalul Vechi, directorul medical Paula Mare a arătat că acum pacienţii sătmăreni beneficiază de condiţii decente de tratament, atât în secţiile Spitalului Judeţean cât şi în ambulatoriile de specialitate. “Dorim să aducem medici specialişti la Satu Mare şi vrem să cuprindem toată paleta de servicii medicale astfel încât sătmărenii să nu mai fie nevoiţi să apeleze la alte spitale din ţară”, a mai spus Paula Mare. Doar anul trecut, la Spitalul Judeţean au venit peste 20 de medici.

Făcând referire la starea computerului tomograf de la Spital, Paula Mare a arătat că acesta este defect de circa 10 zile, însă în cel mult două-trei zile va fi reparat. “Din păcate, foarte mulţi sătmăreni nu conştientizează riscul la care se expun când fac un computer tomograf. La o singură şedinţă, corpul este iradiat cu o doză egală cu cea realizată pe parcursul a trei ani în condiţii normale. Cu toate acestea, peste 40.000 de sătmăreni au făcut anul trecut un computer tomograf”, a mai spus Paula Mare.

UPU, aglomerată fără temei
În continuare, Paula Mare a arătat că activitatea Unităţii de Primire Urgenţe este mult îngreunată de sătmărenii care vin aici direct, fără să consulte, în prealabil, medicul de familie sau fără să se adreseze centrelor de permanenţă, respectiv ambulatoriilor de specialitate. “Mulţi pacienţi vin la UPU cu banale dureri de cap sau că tuşesc puţin. În foarte multe cazuri, medicii specialişti care fac de gardă în spital sunt nevoiţi să vină la UPU pentru a acorda îngrijiri medicale. Am constatat că majoritatea celor care apelează la Urgenţe o fac dimineaţa sau după-amiază, când ar putea beneficia de serviciile medicilor de familie sau a ambulatoriilor de specialitate”, a precizat Paula Mare. Directorul medical a mai adăugat că dacă în anul 2013 circa 40% dintre cei care au apelat la UPU au fost internaţi, anul trecut, din cei circa 60.000 de pacienţi care s-au adresat la UPU, doar 11.000 au necesitat internare, adică 18,33%. Şi aceste cifre dovedesc faptul că mulţi sătmăreni îngreunează fără temei activitatea de la Urgenţe.

UPU2

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a făcut un apel sătmărenilor ca să apeleze la Urgenţe doar atunci când este absolut necesar. “Lăsaţi activitatea UPU pentru cazurile grave şi urgente. Mulţi se plâng că timpul de aşteptare la Urgenţe este foarte mare. Cei care nu au urgenţe trebuie să aştepte pentru că medicii şi asistentele sunt ocupaţi cu acele cazuri grave”, a afirmat Ştef.

Ambulatoriul, marea realizare a Spitalului din Negreşti
În continuarea şedinţei, managerul Diana Mitruţ a prezentat raportul de activitate al Spitalului orăşenesc Negreşti Oaş. Potrivit acesteia, marea realizare a anului 2014 a fost reabilitarea integrală al Ambulatoriului de Specialitate a Spitalului. Managerul Diana Mitruţ a mai adăugat că se urmăreşte ca în acest an să fie semnat contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, astfel încât pacienţii din Ţara Oaşului să beneficieze de gratuităţi pentru analize medicale la acest ambulatoriu. Tot anul trecut a fost modernizată spălătoria spitalului, secţia de chirurgie, ortopedie şi urologie, a blocului operator şi au fost efectuate reparaţii capitale la acoperişul spitalului nou. În cursul anului trecut au fost înregistrate 6.561 de internări, cu aproape o mie mai puţine decât în 2013.

Principalele obiective pentru anul 2015 sunt dotarea spitalului cu echipamente medicale prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, executarea de reparaţii capitale la Spitalul Vechi, amenajarea unui compartiment de Boli Infecţioase şi continuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare. Managerul Diana Mitruţ a mai precizat că se doreşte achiziţionarea unui computer tomograf.

A scăzut incidenţa TBC
Potrivit bilanţului Spitalului de Pneumoftiziologie, prezentat de managerul Ioan Sergiu, incidenţa TBC în judeţul nostru a scăzut, în 2014, de la 105 la 10.000 de locuitori, la 71,4 la 10.000 de locuitori, fiind înregistrate cu 33 de cazuri noi mai puţine decât în anul 2013. Tot anul trecut au fost înregistrate 2.670 de internări şi au fost acordate peste 7.500 de consultaţii. Toate acestea în condiţiile în care din cele 250 de posturi normate sunt ocupate doar 176, din care doar opt de către medici.

Reprezentanţii conducerilor celor trei spitale au reliefat importanţa investiţiilor realizate de Consiliul Judeţean în sistemul de sănătate sătmărean şi au mulţumit conducerii acestuia pentru sprijinul acordat unităţilor spitaliceşti în cursul ultimilor ani.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Peste 30 de concurenți la etapa Baja Satu Mare

La finalul acestei săptămâni, între 10-12 iulie, Satu Mare va găzdui prima etapă a Campionatul Național de Rally Raid România. Organizatorii evenimentului sunt NSM Motorsport...

Englezii i-au stabilit preţul lui Dennis Man

Discutiile despre transferul lui Dennis Man in Premier League au fost sistate din cauza diferentei intre cerere si oferta. Gigi Becali a marturisit ca englezii...

Patroni sătmăreni, prinși cu diferite neconformități de inspectorii de muncă

În cursul lunii iunie 2020, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat 248 controale, din care 94 controale în domeniul relațiilor...

Amenzi de peste 700 de mii de lei aplicate de Garda de Mediu în județ

În trimestrul II al anului 2020, Comisariatul Judeţean Satu Mare al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 167 inspecţii, din...

Șoferi TAXAȚI pentru INCONȘTIENȚĂ

  La data de 8 iulie, în jurul orei 20.20, polițiștii din cadrului Secției Poliție Rurală Valea Vinului, au depistat în trafic un tânăr, de...