More

    An nou, apucături vechi

    Prima şi a doua ninsoare au reuşit să acopere judeţul cu un strat de zăpadă nu foarte serios, dar care a scos la suprafaţă nişte apucături vechi de când e omul pe pământ. Cum au văzut unii sătmăreni că a început să ningă, cum au început să cârcotească. Mulţi au stat la fereastră să vadă dacă firmele de deszăpezire îşi fac treaba, au imortalizat procesul, după care au şi publicat rapid instantaneele pe diferite site-uri de socializare. Cu comentariile de rigoare, bineînţeles.

    În tot acest timp, parcările sau străzile din faţa blocurilor sau a caselor se acopereau de zăpadă şi au rămas aşa vreme de câteva zile. Semn că zicala „vedem paiul din ochii altora, dar nu vedem bârna din ochii noştri” este mai actuală decât oricând. În schimb, Poliţia Locală a dat dovadă de ceva înţelegere după ambele ninsori, tratând problema cu duhul blândeţii, preferând să îi avertizeze verbal pe riverani, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice.

    Oare cât de greu ar fi să devenim mai activi, mai constructivi?! Oare cât de dificil ar fi ca toate aceste energii folosite în scop distructiv să fie canalizate înspre activităţi mai pragmatice?! Chiar ieri am văzut pe o stradă destul de centrală cum o doamnă, ajunsă la o vârstă venerabilă, a pus mâna pe lopată şi pe mătură şi şi-a curăţat aleea din faţa casei.

    Întâmplarea a făcut ca din următoarea curte să iasă un individ, destul de solid şi aflat în floarea vârstei, care s-a uitat lung şi nepăsător la zăpada din faţa curţii sale, a aruncat un muc de ţigară în zăpadă, a făcut stânga-mprejur şi atât a fost. Probabil că a cârcotit mai târziu că nu a venit vreo autoritate sau firmă să îi deszăpezească trotuarul.

    Astfel de situaţii se întâlnesc la nivelul întregului judeţ, cu câteva excepţii. Adevărul este că toţi ne dorim normalitate, la fel ca şi în Vest, dar nu înţelegem că noi suntem sistemul. Doar dacă noi ne vom comporta normal vom avea o ţară normală. Atâta timp cât mulţi se rezumă la cârcoteli, situaţia nu poate fi alta. Când vom înţelege cu toţii acest lucru atunci vom reuşi să ne deszăpezim cu adevărat.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE