More


  Boschetarii ştiu singuri drumul la adăpost şi la Urgenţe

  =

  boschetari

  Conform reglementărilor legale, poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii comunitari au datoria de a-i culege de pe străzi pe oamenii fără adăpost şi de a-i transporta, în funcţie de stare, la UPU sau la adăpostul de noapte aflat în subordinea Primăriei municipiului Satu Mare. Boschetarii nu mai aşteaptă să fie colectaţi de purtătorii de uniforme, învăţând singuri drumul către Urgenţe sau către adăpostul de noapte. Probabil din acest motiv, niciun om al străzii nu a avut de suferit de pe urma temperaturilor tot mai scăzute din ultimele zile.

  Adăpost de noapte supraaglomerat
  Oamenii fără adăpost din Satu Mare încearcă să se protejeze cum pot de temperaturile tot mai scăzute din ultimele zile. Aceştia nu mai aşteaptă să fie culeşi de pe străzi de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari pentru a fi duşi la Urgenţe sau la adăpostul de noapte. În acest an, poliţiştii au găsit doar trei persoane fără adăpost aflate în stare de hipotermie, pe care le-au transportat la Adăpostul de noapte din municipiul Satu Mare, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, inspectorul Camelia Cosma.

  Adăpostul de noapte, care funcţionează în subordinea Primăriei Satu Mare, a devenit supraaglomerat în ultimele zile. Deşi are o capacitate de 55 de locuri, în prezent în adăpostul de noapte sunt cazate în jur de 80 de persoane. Din cauza temperaturilor scăzute, persoanele cazate aici sunt obligate să părăsească adăpostul câte o oră pe zi, adică dimineaţa şi seara, perioade în care personalul adăpostului face curăţenie. În cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social de anul trecut, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a arătat că adăpostul de noapte este supraaglomerat pe perioada sezonului rece. Viceprimarul Marcela Papici a arătat că toţi oamenii fără adăpost depistaţi în stare de hipotermie pe raza municipiului Satu Mare de oamenii legii sunt duşi la Urgenţe, iar apoi sunt lăsaţi la poarta adăpostului de noapte.

  Adăpost permanent la UPU
  Câţiva dintre boschetarii din municipiul Satu Mare au găsit o soluţie ingenioasă pentru a ocoli aglomeraţia din adăpostul de noapte al Primăriei. În fiecare noapte mai friguroasă, circa trei-patru oameni fără adăpost îşi găsesc refugiu la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean. “În fiecare noapte, circa trei sau patru oameni fără adăpost apar la UPU. Aceştia stau la căldură şi pleacă a doua zi dimineaţă. Aceleaşi persoane revin în seara următoare. Le primim şi le lăsăm să se încălzească, conform directivelor primite la nivel central. Numărul lor este comunicat zilnic Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian.

  De la începutul anului, o singură persoană a ajuns la Spitalul Judeţean în stare de hipotermie. Un bărbat din Medieşu Aurit, reprezentând un caz social, a ajuns joi la UPU în stare uşor hipotermică. Se pare că omul stătea de unul singur într-o casă părăsită, fără nicio sursă de încălzire. Omul fără adăpost mai suferise de degerături în urmă cu doi sau trei ani.

  Toată lumea se fereşte de boschetari
  În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social din luna decembrie a anului trecut, prefectul Eugeniu Avram a cerut mai multă implicare din partea instituţiilor deconcentrate, arătând că oamenii fără adăpost nu trebuie neglijaţi şi nici abandonaţi, mai ales în perioada sezonului rece. Prefectul Avram s-a declarat nemulţumit de faptul că ONG-urile reuşesc să fie mai eficiente decât instituţiile statului în această privinţă.

  Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, comisarul şef Florentin Vlad, a arătat că primarii localităţilor mici încearcă să scape de aceşti oameni fără adăpost, care se refugiază în oraşele mari, unde pot supravieţui mai uşor. Din această cauză, numărul celor fără adăpost este cel mai mare pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, întrucât mulţi boschetari vin în Sătmar considerând că aici se vor descurca mai uşor.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img