Cărţi furate de la Bibliotecă, vândute la talcioc

bj

Poliţiştii sătmăreni au depistat o sătmăreancă de circa 40 de ani care vindea cărţi în Piaţa de Vechituri. Aceste cărţi au fost furate în prealabil de la Biblioteca Judeţeană, unde în urma ultimului inventar s-a constatat că lipsesc peste 1.400 de documente de bibliotecă. Hoaţa, care era o clientă veche a bibliotecii, fura cărţile după ce le ascundea sub hainele largi.

Peste 1.400 de cărţi lipsă
În urma ultimei acţiuni de inventariere a colecţiei la Secţia de Împrumut pentru Adulţi, s-a constatat faptul că de aici lipseau peste 1.400 de documente de bibliotecă, în marea lor majoritate cărţi poliţiste ale unor autori occidentali, greu de găsit în librării.

Bibliotecarii sătmăreni au concluzionat că sunt persoane care le fură cărţile, cu atât mai mult cu cât accesul între rafturile de cărţi a celor ce veneau să le împrumute era liber. În această situaţie, au urmărit mai cu atenţie pe cei care împrumutau cărţi şi le-a căzut în ochi o femeie de circa 40 de ani, care de fiecare dată se prezenta la Bibliotecă purtând haine exagerat de largi faţă de constituţia sa. De aici, bibliotecarii au tras concluzia că femeia cu pricina fura cărţi pe care le ascundea sub hainele exagerat de largi, deşi se prezenta cu câte două-trei cărţi pe care le prezenta pentru a le împrumuta.

Prinsă la talcioc
Cum bibliotecarii nu au avut posibilitatea de a o verifica pe hoaţă, au organizat o acţiune în Piaţa de Vechituri de unde aveau informaţii că o femeie cu semnalmentele celei bănuite de ei vindea cărţi. Astfel, în una dintre duminici, angajaţii Bibliotecii Judeţene au găsit-o pe femeie în talcioc având cărţile furate expuse spre vânzare.

Conducerea Bibliotecii Judeţene a depus o plângere la poliţie. Razia poliţiştilor în Piaţa de Vechituri a confirmat cele spuse de bibliotecari, femeia fiind depistată vânzând cărţi furate. Pentru a nu trezi suspiciuni, înainte de a vinde cărţile hoaţa decupa atât ştampila de control şi numărul de inventar de pe una dintre primele pagini ale publicaţiilor, numărul de inventar de pe una dintre paginile din interior şi rupea fişa de împrumut aflată în interiorul coperţii.

În urma percheziţiei făcute la locuinţa sătmărencei, au mai fost depistate alte 70 de cărţi pe care hoaţa nu apucase încă să le vândă.

Nici angajaţii bibliotecii judeţene, nici poliţiştii nu cred că femeia cu pricina este singura care fura cărţi de la Biblioteca Judeţeană. Conducerea acestei instituţii va face o informare în scris conducerii Consiliului Judeţean, de care Biblioteca Judeţeană aparţine, şi foarte probabil poliţiştii sătmăreni vor demara o anchetă pentru prinderea celor care furau cărţi din această instituţie.

Florin Dura

1 COMMENT

  1. Nu cred ca femeia a vandut sute de carti. Nu sunt atatia cumparatori. Ce-o fi facut cu ele?Cateva camere de filmat instalate la biblioteca nu ar strica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

DOCUMENT: ORDONANȚA MILITARĂ 6. PRIMUL județ ÎNCHIS de coronavirus

Suceava, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus, peste un sfert din cele confirmate până acum, intră în carantină totală, a anunțat...

ANUNȚ IMPORTANT. Centru de TESTARE coronavirus la Satu Mare. Alături de Cluj-Napoca, București și Timișoara.

Spitalul Județean de Urgențe Satu Mare a devenit, oficial, centru de testare pentru coronavirus. Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial următoarele: Spitalul Județean...

MOBILIZARE. ÎMPREUNĂ PENTRU MEDICII SĂTMĂRENI, ÎMPREUNĂ PENTRU VIAȚĂ

Membri Asociației Uniți pentru Satu Mare s-au mobilizat exemplar și până acum au reușit să adune fonduri pentru a ajuta medicii sătmăreni aflați în...

OFICIAL. Cadre Medicale de la AMBULANȚĂ, în IZOLARE. S-a intervenit la un CAZ SUSPECT de COVID-19

Mai multe cadre medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Satu Mare sunt, de ieri dimineață, în izolare la domiciliu. Informația a fost confirmată...

DOTĂRI. Echipamente MEDICALE de aproape 1,25 MILIOANE lei pentru SPITALELE din Satu Mare

  Echipamentele instituțiilor de sănătate ale Județului Satu Mare sunt completate cu aparaturi medicale indispensabile tratamentului pacienților infectați cu virusul COVID-19! Valoarea totală a investiției...