More


  Câştigătorii la pariuri vor depune declaraţii la Fisc

  - Advertisement -

  agentie

  Pariorii sătmăreni mai au câteva zile la dispoziţie în care câştigurile mai mici de 600 lei vor intra în întregime în buzunarele lor. Foarte mulţi pariori îşi aleg cotele meciurilor astfel încât câştigul să nu depăşescă această sumă pentru a nu fi impozitaţi. Începând din 16 ianuarie, câştigurile din pariuri, dar şi din celelalte jocuri de noroc, vor fi impozitate integral. Pariorii, jucătorii la păcănele, la lozuri, respectiv jucătorii de poker online vor fi obligaţi să depună declaraţii privind venitul realizat din jocuri de noroc în decursul unui an.

  Pragul neimpozabil, eliminat de Guvern
  Guvernul a eliminat pragul neimpozabil de 600 de lei pentru câştigurile din jocuri de noroc şi a introdus taxarea progresivă în trei trepte, de 1%, 16% şi 25% în funcţie de nivelul veniturilor, cotă aplicată la toate sumele încasate. Prin OUG 92/2014, au fost aprobate mai multe modificări şi completări ale Codului fiscal, aplicabile din 13 februarie 2015.

  Astfel veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reținerea la sursă, cu o cotă de 1% aplicată asupra tuturor sumelor încasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc. Veniturile din jocuri de noroc care depășesc echivalentul a 15.000 euro se impozitează cu 16%, iar veniturile care depășesc echivalentul a 100.000 euro se impozitează cu 25%. Pentru veniturile din jocuri de noroc se elimină suma reprezentând venit impozabil (600 lei).

  Declaraţii obligatorii la Fisc
  Veşti proaste pentru jucătorii la pariuri sportive, inclusiv pentru cei care practică jocurile la distanță (online), slot-machine, lozuri și festivaluri de poker online. Persoanele fizice care obțin venituri ca urmare a participării la jocuri de noroc au obligația de a depune declarația privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Organul fiscal competent are obligația de a stabili impozitul datorat, aferent venitului încasat din jocurile de noroc, pe baza declarației privind venitul realizat din jocuri de noroc, prin emiterea deciziei de impunere.

  Pentru veniturile din jocuri de noroc la distanță (on-line), slot-machine, lozuri și festivaluri de poker, cotele de impunere sunt de: 1% pentru sumele de până la echivalentul a 14.999 euro, 16% pentru sumele cuprinse între 15.000- 99.999 euro și 25% pentru sumele care depășesc echivalentul a 100.000 euro. Organizatorul de jocuri de noroc va fi obligat să păstreze o evidenţă nominală a persoanelor fizice care au obţinut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 euro şi să le declare statului.

  Pariuri de peste 100 milioane euro pe an
  Cât priveşte pariurile sportive, acelaşi studiu arată că românii pierd, în fiecare an, în cele aproximativ 2.600 de agenţii de pariuri, 100 – 130 milioane de euro, arată un studiu al PricewaterhouseCoopers România, realizat la sfârşitul anului trecut. “Fiecare euro din venitul sectorului de pariuri în cotă fixă generează 4,8 euro de venit al furnizorilor (…). Numărul de organizatori de astfel de pariuri a scăzut cu 46% în perioada 2009 – 2012, de la 26 de operatori în iunie 2009 la 14 în decembrie 2012, cauza principală fiind modificarea cadrului legislativ”, arată acelaşi studiu.

  Păcănelele ard buzunarele românilor
  Alte cercetări despre industria de profil spun că există mai bine de 100.000 de persoane dependente de “păcănele” în ţară, iar 50% dintre tineri joacă cel puţin ocazional diverse jocuri de noroc. În sălile de joc dedicate (cu mai mult de 15 aparate; generează 51% din venitul brut al pieţei jocurilor de tip slot-machines), fiecare astfel de aparat produce 1.000 de euro pe lună, echivalentul a peste două salarii medii, iar cele instalate în baruri şi în alte spaţii mai mici (3-5 aparate; totalizează 33% din valoarea pieţei) aduc în medie câte 400 de euro. Dacă ar fi să ne luăm după densitatea aparatelor la mia de locuitori, cel mai mult se pariază în Bucureşti, Constanţa şi Argeş, arată acelaşi studiu al PricewaterhouseCoopers România. Totuşi, cu un venit brut din jocuri de tip slot-machine de 21 de euro pe cap de locuitor, România este încă departe de media europeană de 36 de euro. Pentru comparaţie, în Italia venitul este de şase ori mai mare, ajungând la 130 de euro/locuitor.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img