More


  Contrabanda cu motorină, afectată de ieftinirile la pompă

  =

  peco

  Benzina şi motorina s-au ieftinit cu aproape o cincime în ultima jumătate de an. Aceste ieftiniri au provocat bucurie în rândul şoferilor din ţara noastră. În acelaşi timp, au provocat îngrijorare în rândul sătmărenilor care se ocupă cu contrabanda de combustibil ucrainean. Pentru a ţine pasul cu ieftinirile, aceştia au redus şi ei preţurile la combustibilul de contrabandă, diminuându-şi astfel profitul. Din această cauză, contrabanda cu motorină şi benzină din Ucraina tinde să devină neprofitabilă, mai ales dacă preţurile din staţiile PECO din România vor scădea în continuare.

  O ieftinire neaşteptată pentru şoferi
  Pentru prima dată în ultimii patru ani de zile, preţul la benzină în ţara noastră a coborât sub pragul de 5 lei pe litru, principala explicaţie privind această scădere a preţului carburanţilor fiind prăbuşirea preţului la barilul de petrol. Astfel, dacă la 30 iunie 2014, preţul mediu la benzina de 95 era, la pompele din România, de 1,44 euro, la 5 ianuarie 2015 acesta ajunsese la 1,13 euro pe litru, rezultând aşadar o scădere a preţului de 21,5%. Potrivit datelor Oil Bulletin, România a consemnat a treia cea mai accentuată scădere a preţurilor la benzină în acest interval de timp, după Ungaria (22,3%, benzina costă acum 1,07 euro) şi Estonia (23,45%, benzina are un preţ de 1,02 euro pe litru). Iar preţul motorinei şi al benzinei ar putea să scadă în continuare, ceea ce constituie un motiv de bucurie pentru toţi şoferii din România.

  Bucurie pentru unii, îngrijorare pentru alţii
  Ieftinirea combustibililor la pompă înregistrată în România provoacă îngrijorarea celor care se ocupă cu contrabanda de motorină din Ucraina. Este vorba de ultimii talibani ai micului trafic cu Ucraina. Potrivit autorităţilor vamale, circa 100-150 de persoane mai trec zilnic graniţa prin Vama Halmeu, majoritatea lor făcând contrabandă cu combustibil. Aceste persoane mai pot aduce din Ucraina un rezervor standard de carburant, precum şi zece litri de carburant în rezervor portabil pe vehicul, iar asta doar o singură dată pe săptămână.

  Contrabandă tot mai puţin rentabilă
  Afacerea este rentabilă atâta timp cât combustibilii au preţuri ridicate în ţara noastră. Contrabandiştii treceau în Ucraina şi cumpărau motorină şi benzină de la primele staţii de alimentare aflate pe teritoriul ţării vecine la un preţ echivalent cuprins între 3- 3,3 lei pe litru. Reîntorşi în ţară, contrabandiştii vindeau combustibilii cu 4,5 lei litrul. La sfârşitul anului trecut, preţul perceput de contrabandişti era de 5 lei litrul, însă au fost obligaţi să ţină pasul cu ieftinirile din ţara noastră.

  Însă şi la preţul de 4,5 lei, motorina şi benzina aduse din Ucraina sunt tot mai dificil de vândut. Pentru 40-50 de bani la litru, sătmărenii nu se mai complică cu contrabandiştii, preferând să-şi facă plinul în staţiile de alimentare din judeţul nostru.

  Rentabilitate doar pe cont propriu
  Combustibilii din Ucraina rămân o alternativă pentru sătmărenii care se deplasează chiar ei pentru a se aproviziona în ţara vecină. Cu un plin de rezervor, aceştia se pot descurca timp de o săptămână, până când au voie să aducă din nou motorină din Ucraina. Această metodă rentează abia acum, după ce contrabandiştii de ţigări şi alte produse nu mai sufocă Vama Halmeu. Dacă ar fi nevoiţi să stea o zi întreagă la coadă, cum se întâmpla cu câţiva ani în urmă, chiar şi puţinii sătmăreni care mai merg în Ucraina pentru a-şi face plinul ar prefera să-şi cumpere combustibilul de la staţiile de alimentare din Satu Mare.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img