More


  Creditele în franci elveţieni, un adevărat blestem

  - Advertisement -

  franc

  Sătmărenii care au accesat credite în franci elveţieni în perioada 2006-2008 privesc cu disperare cum cursul monedei elveţiene continuă să crească într-un ritm de-a dreptul ameţitor. Cursul a crescut ieri la 4,4716 lei/franc, de la 4,4228 lei/franc vineri. Creşterea a constituit o lovitură grea pentru cei aproximativ 1.500-2.000 de sătmăreni care au credite în moneda elveţiană. Un sătmărean care are o rată lunară în valoare de 500 franci va avea de plătit mai mult cu 24,4 lei, sumă suplimentară rezultată doar din diferenţa de curs rezultată în week-end.

  Francul continuă să se aprecieze
  Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut ieri cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei. Cursul francului a atins joi şi vineri valori record, ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2% faţă de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creştere cu 15,7% faţă de miercuri.

  Francul s-a apreciat joi pe pieţele externe imediat după anunţul Băncii Elveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda elveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

  Băncile caută soluţii pentru a-şi ajuta clienţii
  Banca Naţională nu poate interveni pe curs, pentru că nu ea stabileşte cursul valutar leu-franc elveţian, a declarat, la România TV, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. Acesta a explicat că BNR nu poate cere rambursarea ratelor la bănci la un curs fix sau plafonarea cursului de schimb, şi că doar băncile comerciale pot face asta.

  OTP Bank România va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni.

  Reprezentanţii Raiffeisen i-au chemat la bancă pe clienţii împrumutaţi în CHF şi care acum au probleme financiare. Dar nu ia în calcul plata ratelor la un curs valutar mai favorabil agreat de bancă. “Cursul de schimb nu este o variabilă în contractul de credit, dat fiind că fiecare client a primit în cont suma de bani contractată în moneda respectivă (în cazul în discuţie, franci elveţieni), şi trebuie să ramburseze tot franci elveţieni, potrivit Codului Civil”, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Raiffeisen Bank, întrebaţi dacă banca ar putea stabili un curs de schimb leu/franc elveţian mai favorabil pentru clienţii cu credite în franci, în condiţiile menţinerii acestuia la un nivel ridicat.

  Disperare pentru 1.500- 2.000 de sătmăreni
  Potrivit unor surse din mediul bancar, în jur de 1.500- 2.000 de sătmăreni au contractat credite în franci elveţieni, atraşi de condiţiile de creditare atractive dintre anii 2006-2008. Ceea ce părea la început un credit facil s-a dovedit a fi în cele din urmă o adevărată tragedie. Rata medie a românilor care s-au împrumutat în franci elveţieni este de circa 500-600 de franci pe lună.
  În week-end, adică de vineri şi până luni, francul elveţian s-a apreciat cu 0,0488 lei. Un sătmărean care are o rată lunară în valoare de 500 franci va avea de plătit mai mult cu 24,4 lei, sumă suplimentară rezultată doar din diferenţa de curs din week-end. Iar dacă francul nu se va stabiliza, valoarea ratelor va continua să crească într-un ritm ameţitor, care va deveni de-a dreptul distrugător. Creşterea cursului şi, implicit a ratelor, i-a adus în pragul disperării pe cei care au luat credite în această valută exotică. Dacă nu se întâmplă o minune, majoritatea lor nu vor mai putea face faţă ratelor.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img