More


  Criză de franci elveţieni la casele de schimb valutar din Sătmar

  =

  case

  Cursul pentru franc anunţat ieri de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric şi al cincilea record atins în ultimele şase şedinţe. Sătmărenii care au credite în franci elveţieni încearcă să achiziţioneze această valută la un curs mai avantajos la casele de schimb valutar din municipiul reşedinţă de judeţ. Unii dintre ei au noroc, însă majoritatea se văd obligaţi să cumpere franci elveţieni la ghişeele băncilor care le-au acordat creditele. Majoritatea caselor de schimb valutar din centrul Sătmarului au afişat şi curs de schimb pentru franci elveţieni, acesta situându-se ieri în jurul valorii de 4,55 lei/franc la vânzare. Potrivit angajaţilor acestor case de schimb, francul elveţian este o valută de-a dreptul exotică la nivelul Sătmarului. Tranzacţiile cu franci elveţieni sunt sporadice. În ultima vreme, cererea pentru moneda elveţiană a crescut enorm, însă oferta este foarte slabă. Acest lucru se datorează faptului că foarte puţini sătmăreni lucrează în Elveţia.

  Lipsă totală de franci elveţieni în Sătmar
  Disperarea sătmărenilor care au credite în moneda elveţiană a golit casele de schimb de franci. “Lumea caută disperată franci elveţieni. Este vorba de sătmărenii care au credite în franci elveţieni şi vor să-i cumpere la un curs cât mai avantajos. Am vândut francii elveţieni pe care îi aveam la cursul BNR. În momentul de faţă, legea în priovinţa monedei elveţiene o fac băncile, clienţii fiind obligaţi să cumpere francii la cursurile ridicate afişate de respectivele bănci”, ne-a declarat Cristian S., patronul unei case de schimb valutar din municipiul Satu Mare. În cursul zilei de ieri n-am găsit franci elveţieni la nicio casă de schimb valutar din centrul Sătmarului, înregistrându-se o adevărată criză în acest sens.

  Criză de franci elveţieni şi la Carei
  Francii elveţieni nu se găsesc nici în Carei. “Lumea nu vine să schimbe franci elveţieni, căci nu sunt careieni care să lucreze în Elveţia. Aşa că nu avem cum să vindem. La noi circulă mai mult euro şi forintul, respectiv dolarul. Avem tranzacţii cu franci la filiala noastră din Sighişoara, unde vin turişti elveţieni. Însă nici aceştia nu schimbă sume prea mari, cel mult 100-200 de franci”, ne-a declarat careianul Marius Mold, patronul unei firme de schimb valutar cu puncte de lucru în mai multe oraşe din Transilvania.

  Sătmărenii cumpără franci elveţieni din Ungaria
  Unii sătmăreni, mai descurcăreţi din fire, dar în acelaşi timp şi mai bine informaţi, şi-au procurat franci elveţieni din Ungaria. “Am auzit de la mai mulţi sătmăreni că au reuşit să cumpere franci elveţieni la un curs mai scăzut în Ungaria. Nu ştiu exact dacă au cumpărat valuta elveţiană de la bănci sau de la case de schimb valutar. Tot ceea ce ştiu este faptul că a devenit rentabil să te duci în Ungaria dacă vrei să cumperi sume mai mari de franci elveţieni”, ne-a declarat sătmăreanul Cristian S., patron de casă de schimb valutar.

  Cursuri de schimb pentru franc în Ungaria
  În cursul zilei de ieri, francul elveţian se vindea cu 323.69 forinţi la ghişeele băncii KDB Bank. La celelalte bănci din Ungaria, francii elveţieni se puteau cumpăra la cursuri cuprinse între 323 şi 326 de forinţi. La casele de schimb valutar, cursul varia între 317 – 318 forinţi pentru un franc elveţian. Cursul afişat ieri de BNR a fost de 1,4288 lei pentru 100 de forinţi.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img