More


  Delegaţie UE la Chişinău

  - Advertisement -

  Înţelegerile dintre cele trei partide pro-occidentale din Republica Moldova în vederea formării guvernului se dovedeau lipsite de consens. Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vlad Filat, şi Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Marian Lupu, nu ajunseseră la un punct de vedere comun cu Partidul Liberal (PL) al lui Mihai Ghimpu. În consecinţă, la Chişinău se zvonea intens că Filat şi Lupu au bătut palma cu comuniştii lui Vladimir Voronin, mai exact cu liderii Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon, formaţiune care a câştigat recentele alegeri parlamentare dar desprinsă din Partidul Comunist. S-a zvonit, de asemenea, că aceştia n-ar intra efectiv la guvernare, dar ar susţine un executiv proeuropean în Parlament, în schimbul câtorva funcţii de rang secund în administraţia moldoveană. O asemenea combinaţie eterogenă a fost respinsă ferm de liberali, care au mai cerut şi încredinţarea funcţiei de procuror general unui expert european, o iniţiativă susţinută de liderii UE.

  În cele din urmă, există totuşi speranţe că cele trei partide proeuropene de la Chişinău au depăşit blocajul în care se aflau după alegerile din 30 noiembrie.

  Pasul înainte a venit însă după presiunile ferme exercitate de UE prin intermediul unei delegaţii de înalţi oficiali de la Bruxelles. Aceasta s-a deplasat săptămâna trecută în capitala Republicii Moldova cu scopul de a impulsiona formarea unui nou guvern. Întâlnirea cu oficialii europeni s-a desfăşurat în sala VIP a aeroportului din Chişinău. Ieşit de la discuţii, liderul liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că tratativele pentru formarea unui nou guvern al Republicii Moldova au fost deblocate şi că partidul său se alătură celorlalte formaţiuni, PLDM şi PDM, pentru formarea unei coaliţii proeuropene.

  Este în continuare important să urmărim cum se vor concretiza tratativele. Prezenţa comuniştilor în coaliţia de la Chişinău ar fi de natură să răcească relaţiile dintre România şi Republica Moldova. Klaus Iohannis, în calitate de preşedinte al României, a vizitat la sfârşitul lunii noiembrie trecut Republica Moldova, exprimându-şi speranţa că cei cu drept de vot vor vota pentru un viitor european. De asemenea, preşedintele României avea trecută în agenda oficială o nouă vizită în 22 februarie. Dar ceea ce se dorea a fi o vizită de girare a unui guvern proeuropean s-a transformat, deocamdată, într-o aşteptare. Sperăm că nu va fi una de durată!

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img