More

    Depozitul ecologic de la Doba, unic la nivel naţional

    doba

    Serviciul Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor (SPASIMD) Satu Mare, care administrează depozitul ecologic de la Doba, este singurul serviciu de profil din ţară care deţine o licenţă clasa I. Anunţul a fost făcut ieri de către directorul Claudiu Ardelean, care a mai precizat că serviciul pe care îl reprezintă practică şi cele mai mici preţuri din nord-vestul ţării. Cu toate acestea, SPASIMD a reuşit performanţa să se autofinanţeze, realizând şi o serie de investiţii.

    Preţuri mici, venituri mai mari
    Directorul SPASIMD Satu Mare, Claudiu Ardelean, a precizat ieri că s-a reuşit creşterea veniturilor proprii în ultimii ani. Concret, dacă în 2012 s-au încasat 3.692.633 lei, în 2013 s-au încasat 3.530.723 lei, pentru ca în 2014 să intre în conturile serviciului suma de 3.875.854 lei. Şi asta în condiţiile în care SPASIMD practică cele mai mici preţuri din nord-vestul României. „Aceste venituri acoperă în totalitate activitatea noastră. Mai mult, facem şi investiţii. Practic, ne autofinanţăm. Noi nu beneficiem şi nu avem nevoie de subvenţii de la Consiliul Judeţean sau de la Guvern. Comparativ cu alţii, noi avem cele mai mici preţuri. De exemplu, faţă de Bihor, noi avem preţuri mai mici cu 40%”, a spus Claudiu Ardelean.

    Investiţii realizate în proporţie de 100%
    Claudiu Ardelean a declarat că s-a reuşit realizarea întregului plan de investiţii pe anul trecut. „Menţinerea finanţării SPASIMD Satu Mare integral din venituri proprii – obiectiv realizat 100%. Proiectarea sistemului de colectare a gazului – obiectiv realizat 100%. Execuţia puţurilor de gaz – obiectiv realizat 100%. Aparatură laborator – obiectiv realizat 100%. Amenajare spaţiu laborator conform ISO 17025 – obiectiv realizat 100%. Debitmetru ape uzate DN 110 – obiectiv realizat 100%. Sistem integrat de benzi la staţia de sortare – obiectiv realizat 100%”, a mai spus Claudiu Ardelean.

    CJ menţine preţurile mici
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că nu s-a dorit externalizarea serviciilor de la staţia ecologică de la Doba tocmai pentru ca preţurile să fie ţinute sub control, la un nivel cât mai mic posibil. Fapt care plasează judeţul Satu Mare pe primele locuri la nivel naţional la acest aspect. „Groapa ecologică este un serviciu foarte important pentru noi, pentru judeţ şi pentru locuitorii judeţului Satu Mare. Prin faptul că judeţul şi-a asumat gestionarea acestei gropi ecologice cred că vom fi şi unicii care vor gestiona ca instituţie acest domeniu. Noi am ţinut foarte mult la acest lucru pentru că astfel putem să ţinem sub control preţurile. Vă daţi seama că dacă ar creşte preţul de depozitare ce ar fi, căci dacă ar veni un agent economic ar intenţiona să îşi optimizeze profitul. Cred că vom rămâne singurii la nivel de ţară, pentru că celelalte judeţe îşi externalizează aceste servicii. Noi am încercat să asigurăm sătmărenilor un preţ stabil la colectarea deşeurilor. Pentru că dacă ar creşte preţul la depozitare ar creşte şi preţul la colectare de la cetăţeni”, a spus Adrian Ştef.

    Prelucrarea şi valorificarea deşeurilor
    Adrian Ştef a precizat că se intenţionează valorificarea deşeurilor sub diferite forme, astfel încât se reduce şi cantitatea de deşeuri depozitate şi creşte durata de viaţă a celulei de depozitare. „Noi va trebui să încercăm să reducem şi cantitatea de deşeuri pe care vom încerca să le depozităm. Avem câteva variante de proiecte. Vrem să găsim o variantă în care să consumăm deşeul. Era o variantă în care se propunea arderea lor şi să produci energie. O altă variantă în care să producem nişte cărbuni pentru a-i putea arde în termocentrale. Încercăm să căutăm variante prin care volumul deşeurilor să scadă”, a declarat preşedintele CJ.

    Se închid definitiv gropile neecologice
    Adrian Ştef a mai spus că se vor aloca fonduri guvernamentale pentru închiderea definitivă a gropilor neecologice de la Negreşti, Tăşnad, Carei şi Satu Mare. „Vom primi alocare financiară pentru închiderea gropilor neecologice de la Negreşti, Carei şi Tăşnad, unde suntem destul de avansaţi. Vom primi de la Ministerul Mediului circa şase milioane de lei ca să putem continua închiderea gropilor. Lucrarea este mai mare la Satu Mare, dar este pornită şi aici închiderea gropilor. Acestea sunt problemele care ne-au rămas. De fapt, din 2010 nu mai depozităm deloc deşeuri în gropile neecologice”, a conchis preşedintele CJ.

    Ciprian Bâtrea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE