More


  După modelul Tăriceanu

  =

  Ar fi un paradox, respins de Vasile Blaga dar acceptat cel puţin în principiu de Alina Gorghiu, ca în urma trâmbiţatei moţiuni de cenzură, planificată pentru luna martie, să ne pomenim cu un guvern PNL – PSD. Dar cum ambiţia liberalilor de a accede la putere nu are limite, le-a trecut mai nou prin minte modelul Tăriceanu. Mai exact, se gândesc la formarea unui guvern minoritar susţinut în Parlament de PSD. În acest mod, liberalii consideră că pot ajunge la guvernare fără să recurgă la compromisuri politice pe care le-au dezarvuat în campania electorală, evitându-se astfel negocieri cu formaţiuni de genul UNPR sau PC.

  Acest lucru a funcţionat pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu a guvernat, teoretic, doar cu sprijinul UDMR, după ce PDL a fost dat afară de la guvernare. Surse din PNL susţin că dacă s-ar merge pe varianta guvern minoritar susţinut de PSD în Parlament, ar fi mulţumită toată lumea, iar social-democraţii ar putea să îşi treacă anumite proiecte pe care le consideră importante. O asemenea strategie se înscrie însă în perimetrul absurdului având în vedere că PSD are suficiente motive să considere că moţiunea de cenzură iniţiată de liberali se va solda cu eşec.

  Astfel, la finalul recentei şedinţe a coaliţiei de guvernare, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că actuala majoritate este în continuare solidă şi că raporturile de forţă nu se pot schimba în perioada următoare.

  Punând căruţa înaintea cailor, liberalii vorbesc de pe acum despre varianta Cătălin Predoiu pentru funcţia de premier, dar nu exclud posibile surprize. Iar în privinţa variantei Mihai Răzvan Ungureanu ca şef al Executivului, ştim că aceasta ar putea să apară abia după alegerile parlamentare din 2016.

  Deocamdată, vechii liberali şi democrat-liberalii se luptă pentru controlul filialelor. Potrivit noului statut, până în 2017, după alegerile locale şi parlamentare, conducerile vor fi bicefale. Vechii liberali susţin însă că Vasile Blaga vrea controlul asupra unui număr cât mai mare de filiale, pentru a se asigura că la Congresul din 2017, atunci când nu vor mai exista co-preşedinţi nici la nivel local, nici la nivel central, va avea terenul pregătit pentru preluarea conducerii partidului.

  Ce se va întâmpla, totuşi, dacă PNL nu va ajunge la guvernare? Dar dacă va ajunge prin absurd?!

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img