More

    Gerul Bobotezei nu a surprins în şah autorităţile sătmărene

    ger

    Autorităţile sătmărene au fost pregătite pentru gerul care s-a abătut în ultimele zile asupra judeţului. Acest lucru a fost dovedit de faptul că, deşi în noaptea de marţi spre miercuri temperatura a scăzut sub minus 20 de grade, nu au fost înregistrate situaţii speciale. Cum gerul încă nu a trecut, prefectul Avram a afirmat că va ţine sub control activitatea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă

    Doar ger la Satu Mare
    Gerul siberian care stăpâneşte în această perioadă judeţul Satu Mare nu a creat situaţii limită, asta şi datorită faptului că autorităţile locale au fost pregătite. În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de luni, prefectul a solicitat instituţiilor implicate seriozitate maximă şi acest lucru a dat rezultate. „Până azi dimineaţă (ieri dimineaţă – n.r.) nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun. Nu am fost informat despre niciun eveniment deosebit în această perioadă deşi temperaturile au fost foarte scăzute. Au fost luate toate măsurile pentru a preîntâmpina orice fel de situaţii de urgenţă. Cum temperaturile vor fi la fel de scăzute şi în perioada următoare, atrag atenţia tuturor să rămână la fel de vigilenţi”, a precizat prefectul Avram.

    Cele afirmate de prefectul Avram sunt confirmate de datele furnizate de Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare prin vocea purtătorului de cuvânt Constantin Demian. Astfel, în cursul nopţii şi zilei de ieri la Urgenţe nu a ajuns niciun sătmărean în stare hipotermică. În ceea ce priveşte sătmărenii ajuns la Ortopedie cu fracturi şi entorse, numărul acestora a fost doar cu 20% mai mare decât în zile obişnuite.

    Se circulă fără probleme
    Demn de remarcat este şi faptul că pe principalele artere din judeţ se circulă în condiţii normale. Aproape toate drumurile, indiferent că vorbim de cele europene, naţionale, judeţene sau comunale, sunt curăţate astfel încât şoferii pot conduce fără probleme. Alta ar fi fost situaţia dacă, după zăpada căzută la sfârşitul săptămânii trecute drumurile nu ar fi fost curăţate, iar gerul de ieri noapte ar fi transformat zăpada în polei.

    Singurii care au avut probleme au fost unii şoferi care ieri dimineaţă nu şi-au mai putut porni maşinile. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, acumulatorii s-au descărcat, astfel că cei care nu şi-au echipat corespunzător maşinile pentru iarnă au apelat la ajutoare.

    Frigul îi ţine în case pe cei mici
    Gerul i-a ţinut departe de pârtie pe cei mici. Chiar dacă au aşteptat zăpada cu nerăbdare, copiii nu se încumetă să iasă la săniuş şi nici părinţii nu sunt foarte încântaţi să îi însoţească când termometrele indică afară o temperatură mult sub 0 grade. Indiferent că stau la bloc sau la casă, copiii şi-ar fi dorit să profite zilele acestea de zăpadă şi au ieşit la săniuş. Chiar pe când pârtiile erau formate şi stratul de zăpadă avea deja o grosime considerabilă, gerul Bobotezei i-a cam speriat pe amatorii de joacă în zăpadă. Aceştia au fost nevoiţi în ultimele două zile să rămînă în casă pentru a evita răcelile cauzate de aerul rece şi greu de respirat.

    Potrivit meteorologilor, după ce şi în această noapte sătmărenii au avut parte de o noapte la fel de geroasă ca şi ieri, începând de azi vremea se va încălzi treptat. Temperaturile vor ajunge să fie chiar pozitive pe timpul zilei, însă sunt şanse mari de precipitaţii sub formă de zăpadă în cursul zilelor de azi şi mâine. Vremea se va stabiliza pentru săptămâna viitoare cu temperaturi normale pentru această perioadă.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE