Învăţământul profesional se dezvoltă an de an

invatamant

Învăţământul profesional la nivelul judeţului Satu Mare cunoaşte, an de an, o dezvoltare continuă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, în anul şcolar 2015-2016 vor fi înfiinţate cu 18 clase de astfel de învăţământ mai multe faţă de anul şcolar în curs. Aproape jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a chestionaţi au declarat că doresc să urmeze cursurile unei şcoli profesionale.

Prima grădiniţă privată
Potrivit prezentării făcute de inspectorul şcolar general, Claudiu Mondici, în cadrul şedinţei de lucru privind starea învăţământului sătmărean, desfăşurată ieri la sediul Prefecturii, pentru anul şcolar 2015-2016, reţeaua şcolară va cuprinde 134 de unităţi de învăţământ şi 171 de unităţi şcolare arondate, cu trei unităţi arondate mai puţin decât în anul şcolar aflat în curs. Astfel, vor fi desfiinţate trei grădiniţe cu program normal, şi anume cele din Ghilvaci Gară, Păulean şi Gherţa Mică. De asemenea, patru grădiniţe cu program normal, şi anume cele din Oar, Vama, Cărăşeu şi Lazuri, vor fi transformate în grădiniţe cu program prelungit.

Totodată, începând cu anul şcolar viitor, în municipiul Satu Mare va lua fiinţă prima grădiniţă privată din judeţul Satu Mare. Astfel numărul unităţilor şcolare private din judeţ va creşte de la cinci, în prezent, la şase anul viitor.

Creşte numărul de elevi
În ceea ce priveşte planul de şcolarizare, pentru anul şcolar viitor se are în vedere o eficientizare a sistemului de învăţământ. Astfel, deşi numărul de elevi va creşte, potrivit prognozelor IŞJ, de la 56.253 în prezent, la 56.376 în anul şcolar următor, numărul grupelor va scădea cu 41, de la 2.755 în acest an, la 2.714 anul şcolar viitor. Astfel, sunt prevăzute 568 de grupe în învăţământul preşcolar, cu şapte mai puţine faţă de anul în curs, 880 de grupe de învăţământ primar, cu 12 mai puţine faţă de acest an, 727 de clase în învăţământul gimnazial, cu 4 mai multe decât în acest an, şi 549 de clase de învăţământ liceal, cu 26 mai puţine faţă de acest an.

Nu vor fi disponibilizări
Inspectorul şcolar de resurse umane, Călin Durla, a precizat că, chiar dacă numărul claselor pentru anul şcolar 2015-2016 este în scădere comparativ cu anul şcolar în curs, nu vor avea loc disponibilizări în ceea ce priveşte cadrele didactice titulare. „Niciunul din cele 4.376 de cadre didactice titulare existente în prezent în judeţ nu vor fi disponibilizate ci foarte probabil vor fi mutate la o altă şcoală. Etapele de mobilitate vor debuta în 26 ianuarie. Faptul că numărul claselor scade în condiţiile în care numărul elevilor creşte relevă faptul că planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016 este mai eficient”, a precizat Durla.

Mai multe clase de învăţământ profesional
În continuarea şedinţei, inspectorul şcolar adjunct, Mariana Roman, a prezentat strategia de dezvoltare şi oferta educaţională pentru învăţământul profesional din judeţ pentru anul şcolar 2015-2016. Potrivit acesteia, cifra de şcolarizare a fost elaborată pe baza cererilor formulate de agenţii economici. Astfel, 178 operatori economici au depus solicitări de școlarizare, fiind solicitate înfiinţarea a 2.378 locuri în învățământul profesional. Totodată, 114 operatori economici au încheiat contracte cu unitățile de învățământ.

Propunerea prin proiectul planului de școlarizare în învățământul tehnic și profesional pentru anul școlar 2015-2016 cuprinde 67 clase din care 28 clase liceu tehnologic şi 39 clase învățământ profesional. Se poate constata că numărul claselor în învăţământul tehnic şi profesional va creşte cu zece faţă de anul şcolar în curs, care cuprinde 57 de clase din care 36 clase de liceu tehnologic şi 21 de clase de învăţământ profesional.

Meserii noi
Propunerea prin proiectul planului de școlarizare în învățământul profesional pentru anul școlar 2015-2016 oferă calificări profesionale solicitate de operatorii economici. Calificări profesionale noi propuse pentru 2015-2016, care nu se regăsesc în oferta de școlarizare în 2014-2015 sunt operator la mașini cu comandă numerică, sudor şi operator fabricarea și prelucrarea polimerilor, pe lângă cele de operator la producerea semifabricatelor pe bază de lemn, zidar, preparator produse din carne, bucătar şi altele, deja existente.

Conform celor afirmate de Mariana Roman, din cei circa 3.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a, 900 intenționează să urmeze învățământul profesional pentru anul şcolar 2015-2016, iar 400 elevi intenționează să urmeze învățământ liceal tehnologic.

Investiţiile în învăţământ continuă
În continuarea şedinţei, Claudiu Mondici a prezentat şi principalele investiţii care vor avea loc în sistemul de învăţământ sătmărean. A amintit faptul că în 2007-2008 au început o serie de lucrări de construcţie sau reabilitare a 23 de şcoli din judeţ, valoarea integrală a acestor investiţii fiind de circa 30 de milioane de lei. Ulterior, din cauza crizei, aceste investiţii au fost sistate, astfel că o parte dintre lucrări s-au oprit sau au fost finanţate prin alte proiecte. În prezent, au mai rămas lucrări de circa 4 milioane de lei care vor fi finalizate până la începutul anului şcolar viitor.

Tot până la data de 15 septembrie 2015 vor fi finalizate şi cele zece grădiniţe realizate în judeţ prin programul „Reforma educaţiei timpurii”. În cadrul aceluiaşi program, au fost deschise procedurile de licitaţie pentru construcţia a altor şase grădiniţe cu trei săli de clase precum şi a patru grădiniţe cu patru săli de clasă, fiind şanse mari ca aceste lucrări să fie începute în acest an.

De asemenea, Claudiu Mondici a mai afirmat că pe lângă cele 12 microbuze şcolare primite anul trecut, în judeţ mai sunt aşteptate alte 15.

Prefectul apreciază dezvoltarea învăţământului profesional
La finalul şedinţei, prefectul Eugeniu Avram a declarat că apreciază demersurile făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare pentru dezvoltarea învăţământului profesional din judeţ. „Tinerii trebuie atraşi spre acest învăţământ pentru că odată ce au învăţat o meserie îşi pot găsi mult mai uşor un loc de muncă şi se pot integra pe piaţa muncii. Odată ce au un loc de muncă, aceşti tineri pot urma şi alte cursuri de dezvoltare profesională”, a precizat prefectul Avram.

Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că aşteaptă şi o îmbunătăţire a calităţii învăţământului care să fie oglindită prin rezultate mai bune la examenele naţionale din vara acestui an.

Florin Dura

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ANUNŢ PRIVIND INTENŢIA DE ELABORARE A PLANULUI URBANISTIC ZONAL

ANUNŢ PRIVIND INTENŢIA DE ELABORARE A PLANULUI URBANISTIC ZONAL  CONSTRUIRE CASĂ DE LOCUIT P+M SATU MARE STR CIREȘILOR NR. CADASTRAL 182570 Iniţiator / beneficiar NEMET SANDOR   Publicul este invitat...

TRAGEDIE. Al doilea DECES din Satu Mare a unui pozitiv cu COVID-19. De data asta e vorba de o FEMEIE

Veștile bune se împletesc cu cele proaste. Dacă mai devreme anunțam că al doilea pacient confirmat pozitiv cu coronavirus s-a vindecat, din păcate, acum...

VALERIU IOAN. EDITORIAL. Jurnal de campanie de pe frontul bătăliei anti COVID 19

Din fericire, Domnul ne scoate în față exemple de oameni buni, de oameni care aleg sacrificiul și renunțarea chiar la propria viață pentru salvarea...

BUCURIE. Al doilea OȘAN s-a VINDENCAT de COVID-19. A RĂPUS boala deși avea și ALTE BOLI

Veste foarte bună pentru cetățenii județului Satu Mare, în general, și a locuitorilor din Țara Oașului, în special. Al doilea pacient diagnosticat cu COVID-19...

Măsuri SUPLIMENTARE împotriva CORONAVIRUS luate la Primăria Satu Mare. Valabile din 1 aprilie

Pentru  protejarea populației de infectarea  cu virusul COVID-19 şi în urma măsurilor luate de autoritățile centrale, Primăria Municipiului Satu Mare anunță următoarele măsuri: Se suspendă...