More


  Jocul de glezne al PNL

  =

  Noul PNL și-a stabilit o tactică politică: în fiecare zi să vorbească despre căderea Guvernului Ponta. Alina Gorghiu și-a aranjat câte un interviu la 24 de ore, luând la rând toată mass-media, televiziuni, ziare, ziare on line. La fiecare intervenție, ea anunță începerea negocierilor pentru un vot în Parlament în favoarea unei moțiuni de cenzură care ar urma să fie introdusă la începutul sesiunii legislative. De fiecare dată aruncă cu acuze la adresa premierului, susținând că se agață de putere, că se ține cu toată forța de scaunul funcției de la Palatul Victoria. Este o strategie de-a dreptul penibilă, fără niciun rost, atâta timp cât Guvernul Ponta deține o majoritate confortabilă în Parlamentul României, rezultată în urma votului din 2012. Este cu atât mai nejustificată strategia PNL, în condițiile în care liberalii nu au un program de guvernare alternativ, nici măcar nu au realizat fuziunea dintre cele două partide și nici nu se întrezărește formarea unei noi majorități parlamentare.

  De asemenea, funcționează eficient coabitarea instituțională între președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.

  Mai nou, liberalii, care observă că le este foarte greu să spargă actuala coaliție aflată la putere, încearcă să saboteze PSD din interior. Un cap de pod ar putea fi Mircea Geoană. Exclusul din partid nu a aruncat în neant ideea unei guvernări de tip german, adică o coaliție liberală – social-democrată. Fiind încurajat de PNL, Geoană intenționează să spargă PSD, să formeze un alt partid de stânga, care ar putea intra într-o nouă structură guvernamentală, alături de PNL și alte formațiuni politice, care să-l debarce pe Victor Ponta. Mai nou, pentru că a văzut că nu reușește să atragă de partea sa prea mulți parlamentari, fostul pesedist ar intenționa să forțeze un congres în PSD, în urma căruia el să preia frâiele partidului. Oricum, sunt în mișcare tot felul de manevre, executate de Geoană, împreună cu PNL, în disperare de cauză pentru a ajunge la ciolan. Cred că ar fi mai productiv dacă PNL și-ar limita jocul de glezne în Parlament și s-ar încălzi pe bară pentru o eventuală intrare la guvernare, iar cabinetul Ponta și-ar vedea de treabă, mai departe de disputele politice, pentru că anul acesta avem niște bani europeni de accesat, care nu sunt puțini.

  Marius Oproiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img