More


  Judeţul, lovit marţi de un cutremur

  - Advertisement -

  cutremur

  În judeţul Satu Mare a avut loc ieri(n.r. marţi) un cutremur cu magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter, informează Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Epicentrul a fost în comuna Halmeu, una din zonele cele mai predispuse la seism. Potrivit specialiştilor din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” (ISU) Satu Mare, în zona Careiului şi zona Halmeului se pot produce cutremure cu o intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik, respectiv până la 7 grade pe scara Richter, în timp ce în restul judeţului riscul este mult mai redus.

  Cutremur de 2,1 grade în judeţ
  Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Fizică a Pământului, un cutremur cu magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter s-a produs marţi, la ora 11.05, în Satu Mare, cu epicentrul în comuna Halmeu. ”Seismul s-a produs la adâncimea de 5 kilometri, cutremurul a fost localizat manual la coordonatele lat. 47.9715, lon. 22.9938, pe raza comunei Halmeu”, transmite Institutul Naţional de Fizică a Pământului.

  În ultimele două luni, în judeţul Satu Mare au fost înregistrate deja două cutremure. Primul seism a fost înregistrat în data de 26 noiembrie 2014. La acea dată, epicentrul cutremurului a fost localizat la o distanță de 24 kilometri de Vinogradov, 24 kilometri de Csengersima, 25 kilometri de Satu Mare și 31 kilometri de Negrești-Oaș.

  Careiul şi Halmeul, punctele cu risc seismic ridicat
  Conform unei prezentări realizate de către specialistul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, locotenent-colonelul Constantin Ganea, în zona Careiului şi zona Halmeului se pot produce cutremure cu o intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik, respectiv până la 7 grade pe scara Richter, în timp ce în restul judeţului riscul este mult mai redus. Motiv pentru care la sfârşitul anului 2013 a avut loc în Carei, în organizarea ISU Satu Mare, cel mai mare exerciţiu de simulare a producerii unui cutremur organizat în ultimii 20 de ani în judeţ.

  ISU se declară pregătit
  Specialistul în situaţii de urgenţă al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, locotenent-colonelul Constantin Ganea, a precizat că instituţia pe care o reprezintă este pregătită să intervină în cazul în care situaţia o va impune. “Suntem pregătiţi oricând să facem faţă unor intervenţii de amploare”, a precizat, foarte sigur pe el, locotenent-colonelul Constantin Ganea.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img