More


  Microciparea animalelor, finalizată pe hârtie

  - Advertisement -

  caini

  Teoretic, până la 1 ianuarie 2015, toți câinii cu stăpân din România ar fi trebuit microcipați. În schimb, practica este un pic mai dificilă. Medicii veterinari nu mai pot face vaccinuri fără microcipare, iar cum costul unei proceduri pornește de la 35 de lei, stăpânii pot fi tentați să își abandoneze câinele sau să nu îl mai supună vaccinării antirabice.

  Microcipul, o idee bună
  Microcipul este introdus subcutanat, în zona gâtului. Nu este periculos pentru patruped, iar odată microcipat, patrupedul ajunge în sistemul informatic național unde are practic o fișă medicală ce include vaccinurile luate dar și deparazitările la care a fost supus. Medicii veterinari sunt de părere că microciparea alături de sistemul informatic sunt o idee bună și oferă garanții atât pentru câine cât și pentru stăpân. Președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Cosmin Pop, este convins că ideea microcipării este una foarte bună.“Practic, după ce a fost microcipat, medicul veterinar introduce în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân datele patrupedului, concomitent cu emiterea unui carnet de sănătate. Câinele este identificat după un cod unic, iar în cazul unor eventuale probleme, animalul este mult mai ușor de identificat. De exemplu, dacă o persoană este mușcată de un câine, un veterinar , cu cititorul electronic află codul cipului implantat și accesând RECS (Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân) poate să vadă dacă stăpânul i-a făcut sau nu vaccinarea obligatorie. […] Este o idee bună atât pentru stăpâni, care au o evidență a situației medicale a câinelui, dar și pentru veterinari, care au la dispoziție o fișă, asemănătoare cu cea medicală pe care o au și medicii de familie”, a precizat Cosmin Pop.

  ONG-urile trag semnale de alarmă
  Dacă la orașe, stăpânii sunt mai conștineți, atât de legislație cât și de riscuri, în zona rurală situația stă diferit. Populația nu este la fel de informată, spun veterinarii, în timp ce ONG-urile de profil atrag atenția că cetățenii cu venituri modeste nu vor avea banii necesari microcipării. În aceste condiții, se poate ca unele patrupede să rămână nu doar fără cip, ci și fără vaccinul antirabic. Carmen Frățilă, reprezentanta Free Life Satu Mare atrage atenția asupra faptului că “mulți din zona rurală nu vor avea banii necesari să își microcipeze câinele, iar mulți nici nu știu că trebuie […] odată ce vor afla de la medicul veterinar că trebuie să plătească pentru procedură bani suplimentari, pot fi descurajați și pot ajunge foarte ușor la concluzia că nu merită să chemi doctorul nici pentru vaccinarea antirabică. Se poate să ne confruntăm cu un abandon mai ridicat dar și cu potențiale focare de rabie în astfel de situații.”

  Problema este la sate
  Președintele Colegiului Medicilor Veterinari subliniază și el că “la sate ne confruntăm cu alte probleme decât la oraș. Nu doar costul e o problemă ci și faptul că proprietarii nu sunt informați și văd câinii puțin diferit. De multe ori, patrupedul este animalul acela care stă în curte și îi arunci o coajă de pâine.” Situația creată este tipic românească. Intențiile sunt bune, inițiativa lăudabilă dar realitatea de pe teren este mai greu de pus în acord cu legislația.

  Există şi soluţii
  În schimb, specialiștii din domeniu au soluții. Statul ar putea subvenționa sau achita integral costurile microcipării, mai ales pentru zona rurală. “Se putea face un program național de microcipare în care costul procedurii să fie subvenționat de către stat prin Direcțiile Veterinare. Programul putea rula până pe 1 ianuarie sau chiar 31, iar cei care în acest timp nu își microcipau animalele să fie obligați să o facă contra cost. Nici acum nu e târziu pentru subvenții și gratuități”, a declarat reprezentantul Free Life, Carmen Frățilă. Medicii veterinari își doresc o mai bună colaborare cu autoritățile locale care pot să dea o mână de ajutor în diseminarea informațiilor legislative.

  Dacă de la 1 ianuarie 2015 avem, teoretic, toți câinii din țară microcipați, tot de la începutul acestui an, metișii au fost sterilizați, tot teoretic. Sterilizarea obligatorie este o măsură intens susținută de organizațiile non-guvernamentale de profil, dar și aici problema principală de care se lovesc, atât medicii veterinari cât și voluntarii, este costul operației.

  Silvia Spanciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img