Microciparea câinilor, un demers cu cântec

caine

Deţinătorii de câini trebuiau să îşi microcipeze patrupedele şi să le înregistreze în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân (RECS) până la începutul acestui an, potrivit normelor privind înregistrarea câinilor cu stăpân adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial. Microciparea câinilor şi înregistrarea lor se face la cabinetele veterinare care folosesc RECS în momentul în care se eliberează carnetul de sănătate al animalului. După 1 ianuarie 2015, deţinerea de câini fără microcip şi neînregistraţi este interzisă. Cetăţenii care nu îşi înregistrează câinii riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei.

Vaccinarea antirabică este condiţionată de microcipare
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare anunţă că acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor în judeţul Satu Mare este o operațiune obligatorie pentru toți proprietarii de câini, acţiune care a demarat în luna noiembrie 2014 şi continuă şi în luna februarie 2015, dar numai după identificarea prin microcipare a câinilor. “Atenționăm toţi proprietarii de câini din judeţ că Legea 258 / 2013 și OrdinulPreşedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 1 din 2014 obligă ca circulația câinilor pe teritoriul României să se efectueze numai dacă aceştia sunt identificați şi înregistrați, iar proprietarii au asupra lor carnetul de sănătate al câinelui. Câinii se identifică exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maxim 90 de zile de la fătare sau în orice caz de vânzare sau donare cu titlu gratuit, de către medicii veterinari din Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă şi Cabinetele Veterinare private înregistrate în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale Veterinare cu sau fără personalitate juridică, detinut de catre Colegiul Medicilor Veterinari din România şi înregistraţi ca identificatori si operatori ai Registrului Evidenţei Câinilor cu Stăpân”, se arată într-un comunicat remis de către DSVSA Satu Mare.

Şapte zile pentru a anunţa ce a păţit câinele
Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar, utilizator al RECS, în termen de şapte zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte. În cazul morţii animalului, proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate.

În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât şi noul deţinător al câinelui, au obligaţia să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze în acest registru schimbarea datelor proprietarilor şi noua adresă. Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor de identificarea şi înregistrarea în RECS a serviciilor prestate de către unităţile medical-veterinare. Colegiul Medicilor Veterinari va permite accesul tuturor proprietarilor de câini la RECS, în vederea verificării documentelor şi datelor de identificare, pentru animalele deţinute de aceştia.

Câinii au nevoie şi de paşaport
Pentru câinii care părăsesc teritoriul României se eliberează, la solicitarea proprietarului, suplimentar un paşaport. “Persoanele fizice sau juridice de pe raza judeţului Satu Mare interesate de obţinerea certificatului de competenţă profesională în domeniul transportului sau bunăstării animalelor vii – şoferi şi însoţitori la transportul rutier de animale vii, conform Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 201/2007 modificat cu nr. 45/2011 şi Regulamentul Consiliului Europei nr. 1/ 2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului, se pot adresa pentru informaţii la sediul D.S.V.S.A. Satu Mare”, se mai arată în comunicatul DSVSA Satu Mare.

Robert Marcus

2 COMMENTS

 1. Ar fi bine sa se publice costurile de microcipare in Satu Mare si in alta parte. In tara am vazut 15 lei in unele zone. La noi, NU! In Dolj medicii au propus 15 ron microciparea si vaccinarea gratuit. Oamenii nu au fost de acord. NU AU BANI!
  Primariile ar trebui sa se implice financiar in aceasta problema. Cand mi-am cumparat un caine, nu mi s-a spus de microcipare obligatorie!

 2. Comunicat de presă

  Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată

  Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie" (R.E.A.D.C.).
  Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.

  Asociația consideră că:
  – Este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.
  – Prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar și proprietar.
  – Vaccinul antirabic este obligatoriu și gratuit la nivelul întregii țări, și trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.

  Descrierea contextului:
  Evidența vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parţial ”privatizat”, doar în ceea ce priveşte câinii cu stăpân, adăposturile orăşeneşti rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.
  ”Privatizarea” parţială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului și fostului președinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menționăm că el deținea în momentul elaborării legii respective și deține și acum funcția de prim-vicepreședinte al C.M.V.
  Aceste declaraţii sunt susţinute de asociaţiile şi persoanele consultate la formarea legii respective.
  Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. și C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituțional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociația R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialitățile nu au reacționat nici până în prezent.
  Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracţiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.
  Condiționarea vaccinului gratuit de o acțiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătății publice, și a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puțin de 20% din întreaga populație canină de pe teritoriul țării să fie vaccinată antirabic.
  Acesta este un şantaj legal asupra cetățenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor și a ciobanilor dețin câinele ca animal de pază și protecție, nu ca animal de companie.
  Cetățenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu își înregistrezează animalul.
  Proprietarii de animale trebuie scutiţi de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenţionale, în care se precizează: "Pentru a fi subiect al contravenţiei, persoana fizică trebuie să acţioneze în deplină libertate de voinţă şi acţiune, adică hotarârea de a săvârşi fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce şi de a fi stăpână pe faptele sale."
  Abandonul câinilor este și urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleși care au interese personale sau de grup.

  Acțiunea în instanță a avut titlul: „Banii înaintea sănătății publice”.

  R.E.A.D.C. şi partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar. Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică și Siguranța Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri și inițierea procedurilor de control.
  Conform statutului unei asociații neguvernamentale fără scop patrimonial, vom combate în continuare acțiunile abuzive ale sistemului care a deturnat țelul acestei campanii gratuite dedicată protejării sănătății cetățenilor și a animalelor din România.

  Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este un act de cinism!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

“Aţi ţinut românii închişi în case şi aţi distrus economia, în timp ce şmecherii PNL s-au îmbogăţit pentru trei generaţii”

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu l-a acuzat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, pe premierul Ludovic Orban, spunând că acesta a profitat de pandemie...

Cozmin Guşă, mesaj pentru Ludovic Orban: “Românii vă consideră mai corupţi decât guvernările PSDragnea”

Cozmin Guşă a comentat, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, rezultatele primului sondaj post-pandemie realizat de CURS. Analistul politic a tras cinci concluzii,...

O șansă pentru Mani Gyenes…

Ediţia 2020 a raliului Red Bull Romaniacs, programată iniţial pentru 21-25 iulie, a fost amânată pentru perioada 27-31 octombrie din cauza pandemiei de coronavirus,...

Tincu, autogol în meciul “erorilor”

Poli Iaşi şi Sepsi s-au întâlnit în etapa cu numărul 8 din play-out-ul din Casa Liga 1. Meciul a fost unul destul de interesant...

Încă șapte autobuze hibrid nou-nouțe

Ieri au sosit din Polonia încă șapte autobuze hibrid Solaris Urbino. Primăria Satu Mare dezvoltă transportul public din fonduri europene! A cumpărat, în ultimii...