More


  Număr record de vizitatori la Muzeul Judeţean în 2014

  - Advertisement -

  muzeu

  Expoziţiile şi acţiunile organizate anul trecut de Muzeul Judeţean au atras un număr record de vizitatori, mult peste ce s-a înregistrat în ultimii ani, potrivit bilanţului activităţii instituţiei prezentat ieri de directorul Liviu Marta. Conducerea Muzeului are în vedere organizarea altor expoziţii atractive şi în 2015 pentru a menţine la fel de ridicat numărul vizitatorilor.

  Transparenţă instituţională
  La prezentarea activităţii pe anul 2014 a Muzeului Judeţean au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, alături de vicepreşedintele Mircea Govor. Adrian Ştef a arătat că prin prezentarea bilanţului activităţilor instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean se doreşte ca fiecare sătmărean să ştie cum au fost cheltuiţi banii publici. „Sătmărenii trebuie să ştie activitatea instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean şi cum a fost cheltuit banul public”, a arătat Ştef.

  La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a arătat că sătmărenii au dreptul să ştie cum au fost cheltuite fondurile publice. „Sătmărenii trebuie să fie informaţi despre cheltuirea banilor publici şi vor putea afla acest lucru în urma acestor bilanţuri. Consiliul Judeţean manifestă transparenţă totală şi noi suntem aici la dispoziţia cetăţenilor. Putem fi contactaţi oricând şi aşteptăm asta”, a mai afirmat Mircea Govor.

  An bun pentru Muzeu
  În prezentarea activităţii pe anul 2014, Liviu Marta a arătat că Muzeul Judeţean a avut un an bun, chiar deosebit. Au fost organizate o serie de expoziţii de anvergură printre care pot fi amintite „Expo Africa”, organizată la Castelul Karolyi din Carei, care şi-a adus aportul la numărul foarte mare de vizitatori la acest obiectiv turistic, dar şi „Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii”. Alte activităţi au mai fost Amenajarea expoziției de la Rezervația Arheologică Medieșu Aurit, amenajarea expoziției de la Casa Memorială ”Vasile Lucaciu”, din Apa, sau Amenajarea expoziției de la Complexul Memorial ”Ady Endre”.

  Însă una dintre cele mai importante expoziţii realizate anul trecut a fost „Aurul și argintul antic al României”, care a atras circa 9.000 de vizitatori, mai mulţi decât cele similare organizate la Timişoara şi Oradea.

  Peste 83.000 de vizitatori
  Toate activităţile expoziţionale ale Muzeului Judeţean au adunat, în total, 83.815 vizitatori în 2014, cu peste 10.500 (14,33%) mai mulţi decât în anul 2013 şi cu peste 13.000 mai mulţi decât în 2012. „Aici vorbim despre vizitatorii cărora li s-au dat bilete de intrare. Dacă luăm însă în calcul prezenţa la toate evenimentele organizate de Muzeul Judeţean, vernisaje, expoziţii de artă plastică, atunci numărul vizitatorilor a trecut de o sută de mii”, a mai spus Liviu Marta.

  Principalele obiective propuse de conducerea Muzeului Judeţean pentru anul în curs vizează depunerea unui proiect de reamenajare a Muzeului de Artă, reabilitarea faţadei Muzeului de Istorie, întocmirea de proiecte pentru reabilitarea muzeelor de la Turț, Bogdand şi Petrești, achiziţionarea unui teren la Medieşu Aurit în scopul extinderii parcului arheologic, realizarea unui proiect pentru amenajarea fortificaţiei de la Boineşti în scop turistic sau organizarea de expoziţii temporare atractive cum ar fi “Misterele faraonilor”, “Istoria farmaciei”, în scopul menţinerii numărului de vizitatori în jurul cifrei de 75.000-80.000.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img