Peste 17.000 de raţe sălbatice trăiesc în judeţ

rate

În urma unei acţiuni de inventariere a păsărilor acvatice, desfăşurată în perioada 9-12 ianuarie de specialiștii Societății Carpatine Ardelene (SCA) Satu Mare și ai Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, s-a constatat că în judeţul Satu Mare trăiesc 17.070 de raţe mari. Totodată, au mai fost inventariaţi 327 de cormorani, 70 de lişiţe, 32 de ferăstraşi mari, 15 egrete cenuşii, zece egrete albe sau 12 raţe mici. Totodată, au mai fost numărate şase raţe sunătoare, şase lebede şi câte o raţă cu cap castaniu şi raţă fluierătoare.

În județul Satu Mare au fost monitorizate râul Crasna, lacul Hodișa, lacul Moftinu Mic, râul Someș pe segmentul între Valea Vinului și Pomi, râul Someș pe segmentul între Păulești și Satu Mare, lacul Apa, zonele și datele din Ariile Protejate „Râul Tur”: heleșteiele și balastierele din Adrian, lacul de acumulare Călinești Oaș, heleșteiele din Bercu Nou și segmentul râului Tur din preajma lacurilor.

Numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice se desfășoară în prima lună a fiecărui an. Programul a luat naștere în 1967 și în prezent cuprinde 25.000 zone și habitate umede din peste 100 de țări. Datele din România și din celelalte țări sunt centralizate și prelucrate de către această organizație. Scopul pe termen lung a proiectului este monitorizarea situației și a schimbărilor numerice a speciilor. Pe baza informațiilor adunate se pot elabora măsuri noi de conservare și de management, care vor contribui la conservarea speciilor și habitatelor acestora.
Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ALERTĂ! Mai avem un CAZ de CORONAVIRUS în județ. Încă un bărbat, depistat POZITIV

Județul Satu Mare se confruntă cu un nou caz de coronavirus. Dacă până acum am avut de a face cu un caz din Iași...

Un nou caz în județ! Bărbat din zona Oașului cu CORONAVIRUS.

Un nou caz de Coronavirus a fost confirmat în județul Satu Mare. Ar fi vorba de un bărbat de peste 70 de ani din...

NU UITA! La noapte ROMÂNIA trece la ora de vară! STĂM ÎN CASĂ CU O ORĂ MAI PUȚIN!

Ora de vară 2020. În această noapte , România trece la ora de vară: Ora 03:00 va deveni ora 04:00 și vom dormi cu...

Mai e puțin și trecem la SCENARIUL 4 în România! Ce măsuri suplimentare ar urma să se ia!

Numărul de infectări cu COVID-19 a crescut în România, în ultimele zile, iar autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor...

NORMALIZARE. Numărul celor care TRAZITEAZĂ vămile din județ, în scădere DRASTICĂ

În perioada 27.03.2020, ora 19:15 - 28.03.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 164 persoane. Dintre acestea,...