More


  Peste 17.000 de raţe sălbatice trăiesc în judeţ

  - Advertisement -

  rate

  În urma unei acţiuni de inventariere a păsărilor acvatice, desfăşurată în perioada 9-12 ianuarie de specialiștii Societății Carpatine Ardelene (SCA) Satu Mare și ai Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, s-a constatat că în judeţul Satu Mare trăiesc 17.070 de raţe mari. Totodată, au mai fost inventariaţi 327 de cormorani, 70 de lişiţe, 32 de ferăstraşi mari, 15 egrete cenuşii, zece egrete albe sau 12 raţe mici. Totodată, au mai fost numărate şase raţe sunătoare, şase lebede şi câte o raţă cu cap castaniu şi raţă fluierătoare.

  În județul Satu Mare au fost monitorizate râul Crasna, lacul Hodișa, lacul Moftinu Mic, râul Someș pe segmentul între Valea Vinului și Pomi, râul Someș pe segmentul între Păulești și Satu Mare, lacul Apa, zonele și datele din Ariile Protejate „Râul Tur”: heleșteiele și balastierele din Adrian, lacul de acumulare Călinești Oaș, heleșteiele din Bercu Nou și segmentul râului Tur din preajma lacurilor.

  Numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice se desfășoară în prima lună a fiecărui an. Programul a luat naștere în 1967 și în prezent cuprinde 25.000 zone și habitate umede din peste 100 de țări. Datele din România și din celelalte țări sunt centralizate și prelucrate de către această organizație. Scopul pe termen lung a proiectului este monitorizarea situației și a schimbărilor numerice a speciilor. Pe baza informațiilor adunate se pot elabora măsuri noi de conservare și de management, care vor contribui la conservarea speciilor și habitatelor acestora.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img