More


  Peştele românesc, devorat la negru de cel unguresc

  - Advertisement -

  peste

  Piaţa sătmăreană a peştelui a ajuns să fie dominată de crescătorii specializaţi din Ungaria. Zeci dacă nu chiar sute de tone de peşte din ţara vecină ajung pe mesele sătmărenilor, respectiv în bălţile de agrement situate pe raza judeţului Satu Mare. Nu ar fi absolut nicio problemă dacă s-ar respecta principiile liberei concurenţe. Însă tot acest peşte revărsat la negru asupra judeţului nostru afectează producătorii autohtoni. Lucrând legal, aceştia nu pot face faţă concurenţei din ţara vecină.

  Concurenţă devastatoare de peste graniţă
  Fermele piscicole din estul Ungariei au ajuns să domine piaţa, zdrobind fără drept de apel concurenţa autohtonă în zona de vest a ţării noastre. Lucrând mai mult la negru, aceste ferme piscicole ungureşti au cucerit piaţa în judeţul nostru. Majoritatea puţinelor magazine care se mai ocupă cu comercializarea peştelui în judeţul Satu Mare vând doar peşte provenit din Ungaria. N-ar spune nimeni nimic dacă s-ar respecta regulile jocului, însă nu se respectă absolut deloc.

  Peştele unguresc intră în ţară ca prin brânză
  Peştele adus din Ungaria trece mai ceva ca prin brânză prin vămile de la graniţa cu Ungaria. Din motive neelucidate, mijloacele de transport ale fermelor piscicole din Ungaria, având rezervoarele pline de peşte, sunt lăsate să intre fără niciun fel de problemă pe teritoriul ţării noastre atât prin Vama Petea, cât şi prin Vama Urziceni. Lipsa avizelor sanitar- veterinare, obligatorii în astfel de cazuri, nu constituie un impediment. Nu e clar nici cu ce fel de acte de însoţire a mărfii reuşesc să-i înduplece pe vajnicii poliţişti de frontieră, căci majoritatea peştelui este apoi vândut la negru în judeţul nostru. Dacă nu cumva iau şpagă, atunci poliţiştii de frontieră sunt vinovaţi cel puţin de neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

  Plată fără acte, la marginea bălţii
  Nu e clar nici ce fel de documente de însoţire a mărfii pot prezenta angajaţii fermelor piscicole din Ungaria. Consultând mai mulţi patroni de bălţi de pescuit, am aflat că fermierii piscicoli din Ungaria sunt deosebit de flexibili în privinţa preţului, în funcţie de cerinţele clientului. La negru, peştele unguresc este livrat la marginea bălţii la preţuri începând de la 8 lei kilogramul, în funcţie de specie. Dacă clientului îi trebuiesc factură şi chitanţă, preţul creşte cu 3-4 lei. Însă în majoritatea cazurilor peştele este vândut la negru, plata făcându-se pe marginea bălţii, imediat după populare, banii trecând pur şi simplu dintr-o mână în alta. Şi nu e vorba de sume chiar mici, unii proprietari de bălţi comandând chiar şi câteva tone de peşte la o singură populare.

  Un car de acte pentru piscicultorii autohtoni
  Fermele piscicole din România nu pot să ţină piept invaziei de peşte unguresc la negru. Pentru a livra peştele comandat pentru popularea unei bălţi, producătorul român trebuie să umple un dosar întreg de acte. “Pentru a putea livra peşte la comandă, trebuie să avem asupra noastră factura pentru întreaga cantitate de peşte transportată, certificatul sanitar-veterinar care să ateste calitatea şi sănătatea peştelui. De asemenea, mijlocul de transport trebuie să fie avizat de Autoritatea Rutieră Română, iar şoferul trebuie să fie autorizat. Dacă lucrezi legal, nu ai cum să vinzi peştele la un preţ mai mic de 11,5 lei/kilogram, cum facem noi”, ne-a declarat directorul fermei piscicole Adrian, Dorel Aciu. Cu astfel de probleme se confruntă şi crescătoriile de peşte din Bercu şi din Călineşti Oaş.

  Peştele românesc, pe cale de dispariţie
  Concluzia e tristă. În timp ce fermele piscicole din Ungaria ajung să facă legea în judeţul nostru, producătorii autohtoni sunt împinşi încet, dar sigur, spre faliment. Dacă lucrează legal, plătind impozite şi taxe Statului Român, nu au cum să ţină piept concurenţei. Astfel, peştele românesc, mult mai bun din punct de vedere calitativ, rămâne în bazinele fermelor piscicole autohtone, în timp ce bălţile şi magazinele din judeţul nostru sunt invadate de peştele importat la negru din Ungaria. Să nici nu mai pomenim de faptul că piscicultorii din ţara vecină sunt puternic subvenţionaţi atât la furaj cât şi la puiet. Dacă autorităţile româneşti vor tolera în continuare acest fenomen, peştele românesc va rămâne o simplă amintire. În aceeaşi situaţie grea se află toate fermele piscicole din toată zona de vest a ţării noastre.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img