Plan unic de acţiune pentru situaţii de urgenţă în Sătmar

isu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare a conceput un plan unic de acţiune pentru situaţii de urgenţă în cadrul căruia, în funcţie de natura urgenţei, fiecare instituţie implicată are o anumită competenţă. Concepţia unică de acţiune a fost prezentată ieri în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar prefectul Eugeniu Avram a solicitat instituţiilor ca planul să fie respectat.

Luaţi lucrurile în serios!
Încă de la începutul şedinţei, prefectul Eugeniu Avram a solicitat tuturor instituţiilor prezente să se mobilizeze şi să ia lucrurile în serios când vine vorba despre situaţii de urgenţă. “Aştept proceduri clare din partea voastră pentru a putea gestiona orice situaţie de urgenţă care poate apărea la nivelul judeţului nostru. În cazul în care primiţi o adresă din partea ISU, să ştiţi că de fapt aceasta vine de la Prefectură. Luaţi lucrurile în serios să nu ajungem în situaţia de a da cu subsemnatul. Pe mine mă preocupă situaţia la nivel judeţean şi vă rog ca şi pe voi să vă preocupe, pe competenţele fiecărei instituţii”, a atenţionat prefectul Avram.

În continuarea şedinţei, şeful ISU Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, a făcut o scurtă trecere în revistă a competenţelor pe care le are fiecare instituţie, în funcţie de ministerul căruia se subordonează. Astfel cele subordonate Ministerului de Interne au ca şi competenţă incendiile, accidentele, evenimentele publice, cele subordonate Ministerului Transportului au în competenţă accidentele de circulaţie, poleiul, cutremurele, avalanşele, cele ale Ministerului Sănătăţii – epidemiile, iar ale Ministerului Agriculturii – incendiile, grindina, seceta şi altele.

Proceduri operaţionale de intervenţie
Legat de concepţia planului unic de intervenţie, colonelul Gheorghe Dan a afirmat că acesta a fost conceput de ISU Satu Mare, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Acest program cuprinde o serie de proceduri operaţionale de intervenţie, însă documentul poate fi îmbunătăţit la sugestia conducerilor instituţiilor implicate. Conceptul unic a fost elaborat pe şase capitole de intervenţii şi stabileşte competenţele de conducere în funcţie de situaţia de urgenţă. Planul are ca scop coordonarea acţiunilor în astfel de situaţii şi creşterea gradului de intervenţie a structurilor.

În baza acestui plan, a fost elaborat şi Registrul de compatibilitate pentru fiecare unitate administrativ teritorială, fiind întocmit pe 21 de tipuri de situaţii de urgenţă din cele 23 existente la nivel naţional.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea planului unic de intervenţie, prefectul Avram a solicitat un grafic de întâlniri între ISU şi celelalte structuri implicate. Totodată, reprezentantul guvernului în teritoriu a solicitat ca prevederile Registrului de compatibilitate să fie însuşite şi respectate de conducerile structurilor. “Acest registru ne oferă posibilitatea de a afla pe ce ne putem baza în situaţii critice”, a mai precizat prefectul Avram.

Colonelul Dan, vicepreşedintele CJSU
La finalul şedinţei, prefectul Eugeniu Avram a arătat că, potrivit prevederilor OUG nr. 89/2014, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, colonelul Ghoerghe Dan, devine vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Până ieri, această funcţie nu exista.

Colonelul Gheorghe Dan a apreciat buna colaborare avută cu toate instituţiile care fac parte din acest Comitet şi a afirmat că îşi doreşte ca în 2015 colaborarea să fie şi mai bună. Totodată, a asigurat de tot sprijinul ISU pentru orice fel de situaţii care pot apărea pe raza judeţului Satu Mare.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ALERTĂ! Mai avem un CAZ de CORONAVIRUS în județ. Încă un bărbat, depistat POZITIV

Județul Satu Mare se confruntă cu un nou caz de coronavirus. Dacă până acum am avut de a face cu un caz din Iași...

Un nou caz în județ! Bărbat din zona Oașului cu CORONAVIRUS.

Un nou caz de Coronavirus a fost confirmat în județul Satu Mare. Ar fi vorba de un bărbat de peste 70 de ani din...

NU UITA! La noapte ROMÂNIA trece la ora de vară! STĂM ÎN CASĂ CU O ORĂ MAI PUȚIN!

Ora de vară 2020. În această noapte , România trece la ora de vară: Ora 03:00 va deveni ora 04:00 și vom dormi cu...

Mai e puțin și trecem la SCENARIUL 4 în România! Ce măsuri suplimentare ar urma să se ia!

Numărul de infectări cu COVID-19 a crescut în România, în ultimele zile, iar autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor...

NORMALIZARE. Numărul celor care TRAZITEAZĂ vămile din județ, în scădere DRASTICĂ

În perioada 27.03.2020, ora 19:15 - 28.03.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 164 persoane. Dintre acestea,...