More


  Presa locală, o poveste a supravieţuirii

  - Advertisement -

  Primele cotidiene libere din judeţul Satu Mare, respectiv Gazeta de Nord – Vest şi Friss Ujsag, au împlinit în această lună un sfert de secol. Mai exact, 25 de ani de la reinventare. Practic, Gazeta de Nord – Vest este cel mai vechi cotidian din judeţ, fiind continuatorul Cronicii Sătmărene, cotidian înfiinţat în 1968. De asemenea, Friss Ujsag s-a reinventat în 1990, fiind continuatorul altei publicaţii de limbă maghiară – Szatmar Hirlap – care şi-a încetat activitatea în slujba fostului regim comunist în 1989.

  Toate aceste date relevă povestea unui succes al unor persoane care, în ciuda dificultăţilor socio-economice, dar şi politice, au reuşit să (re)înfiinţeze şi să ţină în viaţă publicaţii fără de care comunitatea sătmăreană ar fi mai săracă. Practic, nimeni din afara presei nu poate înțelege acest lucru. Să scoţi de sub tipar număr după număr este un efort considerabil în această perioadă. Ca să fie limpede, provincia a fost scoasă în afara regulilor pieței, supraviețuiește în mediu instabil. Tremuri în fața clienților locali pentru că niciun jucător media nu mai face, pe cont propriu, masă critică pentru a garanta o creștere a vânzărilor de pe urma publicității.

  Întotdeauna, clientul va lăsa de înțeles, la un moment dat, că este tensionat, iar tu, vector al promovării, îi vei explica legea universală a publicității, lansată de președintele Coca-Cola: ”Din 2 dolari, sigur unul l-am cheltuit degeaba, dar nu știu care”.

  Să privim onest situația: micii comercianți sunt de fapt afaceri cu profit, să spunem de 1.000 de euro pe lună, deci nu prea au de unde împărți mereu încă o mie de euro la mai multe ziare și televiziuni locale, pentru a face masă critică. Iar jucătorii medii și mari, cu zeci sau sute de angajați, se consideră prea bine înfipți în piață pentru a mai avea nevoie de publicitate. Clienții foarte mari, cu afaceri de zeci sau sute de milioane de euro, nu te vor vedea niciodată, deși stai sub nasul lor, în orașele în care își vând produsele.

  Cu toate acestea, Gazeta de Nord – Vest şi Friss Ujsag supravieţuiesc în acest mediu destul de dur. Corpul redacţional se încăpăţânează în fiecare zi să scoată un nou număr. Comunitatea ar trebui să înţeleagă pe deplin ce înseamnă să informezi în această perioadă. Practic, povestea presei locale este una a supravieţuirii. Şi iată, cum, de mai bine de 25 de ani, graţie unor persoane inspirate, cele două cotidiene mai există şi se încăpăţânează să continue. La mulţi ani, Gazeta de Nord-Vest! La mulţi ani, Friss Ujsag! La mulţi ani presa sătmăreană!

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img