More


  Preşedintele Ştef îi linişteşte pe primari

  =

  stef

  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, consideră drept benefică decizia Guvernului de a aloca sume de bani direct unităţilor administrativ- teritoriale fără intermediul consiliilor judeţene.

  De asemenea, le recomandă primarilor din judeţ să nu se panicheze. “Nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun oraş nu va primi sub şase milioane, niciun municipiu mai puţin de 20 de milioane de lei, niciun municipiu reşedinţă de judeţ sub 50 de milioane de lei şi niciun consiliu judeţean sub 80 de milioane de lei. Nu vor mai fi consilii judeţene sau consilieri judeţeni care vor stabili bugetul pentru fiecare comună, deoarece banii vor veni direct de la Ministerul Finanţelor către autorităţile locale”, a precizat Adrian Ştef.

  Potrivit preşedintelui CJ Satu Mare, fiecare unitate administrativ-teritorială va primi sumele de bani în funcţie şi de veniturile proprii estimate a fi realizate în cursul acestui an. Astfel, dacă o comună din judeţ realizează, spre exemplu, un milion de lei din venituri proprii, din partea Guvernului va mai primi suma de 500.000 de lei. Ştef este de părere că aceste sume vor fi folosite doar pentru buna funcţionare a fiecărei unităţi administrativ- teritoriale şi pentru investiţii de mică valoare. “Investiţiile de mare valoare nu trebuie suspendate pentru că acestea vor fi finanţate, în continuare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Eu zic că nu trebuie să ne panicăm şi să vedem cum va decurge acest sistem de finanţare”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean.

  În şedinţa care a avut loc miercuri, 14 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a fost stabilit un buget minim care va fi acordat fiecărui tip de primărie din ţară, în mod direct, prin Ministerul Finanţelor. Astfel, conform acestei hotărâri de Guvern, unităţile administrativ-teritoriale (UAT) care nu realizează venituri proprii până la nivelul acestor limite stabilite primesc sume de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit, încasate la nivelul fiecărui judeţ, şi din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img