More


  Primarii cer stoparea haosului în judeţ

  - Advertisement -

  satu-mare

  În cadrul unei întâlniri de lucru între reprezentanţii primăriilor din judeţ şi furnizorii de utilităţi publice – E.ON, Electrica şi Apaserv – şedinţă mediată de prefectul Eugeniu Avram, edilii din judeţ au solicitat stoparea lucrărilor haotice. Aceştia au cerut ca toate intervenţiile furnizorilor de utilităţi să se facă după un plan bine pus la punct, care să nu mai producă disconfort sau periclitarea unor proiecte de investiţii.

  Plan comun la Satu Mare
  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a cerut un plan comun de intervenţie pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. „Aş dori să ne punem de acord cu toţii, că în momentul în care lucrăm într-o zonă să lucrăm toţi şi apoi să încheiem cu intervenţiile. Bineînţeles, când este o problemă de urgenţă, atunci este altceva. Dar aceasta este dorinţa mea. Pentru că am mai discutat, ne-am strâns, ne-am suprapus planul de activitate al instituţiilor, dar până la urmă tot nu se întâmplă cum trebuie să se întâmple. Şi de asta vreau să vă spun şi să vorbim la modul foarte serios. Nu mai suntem dispuşi să distrugem ceea ce am făcut. Sunt cheltuieli inutile. De aceea aveţi tot sprijinul meu ca să ne punem de acord, să vă puneţi de acord cu specialiştii Primăriei. Vreau să lucrăm simultan toate instituţiile acolo unde este cazul”, a spus Dorel Coica.

  Ce spun reprezentanţii furnizorilor de utilităţi
  Municipiul Satu Mare este singura localitate în care cei trei mari furnizori de servicii de utilităţi publice – E.ON, Apaserv şi Electrica – au planuri efective de lucrări, existând riscul unor intervenţii defazate. „Municipiul Satu Mare va fi puţin afectat în zona centrală. Lucrările se desfăşoară mai mult la periferia municipiului, astfel încât nu va fi afectat pavajul. Apoi, vom reabilita reţeaua aeriană, deci nu vor fi afectate străzi, trotuare sau spaţii verzi”, a dat asigurări inginerul şef al Electrica, Gheorghe Coicea.

  Potrivit reprezentantului E.ON Gaz, Vasile Andreica, în municipiul Satu Mare s-a modernizat circa 80% din reţeaua de gaze. În acest moment sunt în execuţie 18 km de reţea, lucrări ce vor fi reabilitate în acest an, în timp ce alţi 18 km se află în fază de proiect. În schimb, directorul adjunct al Apaserv, Ioan Leitner, a precizat că societatea pe care o reprezintă va interveni pe 47 de străzi, inclusiv în zonele centrale ale municipiului reşedinţă de judeţ.

  Eugen Kovacs cere informarea cetăţenilor
  După ultima defecţiune de amploare a sistemului de furnizare a energiei electrice de la Carei, primarul Eugen Kovacs este de părere că informarea cetățenilor cu privire la derularea unor lucrări de anvergură pe raza localităților are o importanță majoră. De asemenea, cetățenii trebuie să cunoască și durata lucrărilor. „La noi, în Carei, deşi se sapă peste tot, nimeni nu se supără pentru că ştie despre ce este vorba. Careienii ştiu că aceste lucrări sunt necesare. În acest an vom efectua lucrări pe 72 de străzi. Cetățenii trebuie să știe la ce să se aștepte, deoarece oamenii suportă mai uşor deranjul din oraş dacă sunt informaţi despre ce este vorba”, a spus edilul şef careian.

  Eugen Kovacs este de părere că furnizorii de utilităţi trebuie să găsească metode prin care să informeze cetăţenii. „Acuma e la modă Facebook-ul. Nu trebuie decât un om care să se ocupe de asta, ne-am convins şi noi după povestea cu curentul, de anul trecut. Am pus omul nostru să informeze cetăţenii despre ceea ce facem sau urmează să facem”, a spus Kovacs Eugen.

  Primarul Careiului nu mai acceptă intervenţii haotice
  Eugen Kovacs a mai spus, cu subiect şi predicat, că nu mai acceptă intervenţii care să nu fie convenite cu municipalitatea şi care să afecteze liniştea careienilor. „Anul viitor vom asfalta 29 de străzi. Nu vom accepta să se mai sape odată unde am reabilitat. Nici să spargă străzi, nici să mai afecteze spaţiul verde. Vom pune la punct un plan, se va reabilita sistemul, după care vom mai accepta doar intervenţii de urgenţă. Atât!”, a spus hotărât Eugen Kovacs.

  Reprezentantul Electrica, Gheorghe Coicea, a spus că reabilitarea sistemului la Carei se află în plină desfăşurare, efectuându-se lucrări pe o lungime de patru kilometri. Pe de altă parte, reprezentantul E.ON Gaz, Vasile Andreica, a spus că la Carei s-a reuşit reabilitarea sistemului de furnizare a gazului în proporţie de 80%.

  Lucrări întârziate la Tăşnad
  Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, a acuzat întârzieri la lucrările de modernizare a Drumului Judeţean 191 dintre Tăşnad şi Marghita. Edilul şef tăşnădean a precizat că toate eforturile sale de a lua legătura cu liderul de proiect, respectiv Consiliul Judeţean Bihor – s-au soldat cu eşec. „La drumul dintre Tăşnad şi Marghita firma care execută lucrările nu are ritm. Nu sunt în grafic, înregistrându-se o mare întârziere. În ultimele patru luni am tot chemat reprezentanţii firmei, dar nu a venit nimeni”, a acuzat Vasile Mitraşca.

  De altfel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a prevăzut aceste probleme chiar în momentul semnării contractului de execuţie. La acea dată, mai exact în 2 iulie 2014, Mircea Govor a făcut un apel la seriozitate şi profesionalism, precizând că speră să nu se repete greşelile trecutului. Mircea Govor a dat exemplul Autostrăzii Oaşului, acolo unde prima firmă care a câştigat licitaţia a intrat în insolvenţă, fiind la un pas de a compromite proiectul. Din păcate, situaţia s-a repetat.

  Electrificarea cartierelor de romi, o mare problemă
  Vasile Mitraşca a vorbit şi despre electrificarea cartierelor de romi din Tăşnad şi Sărăuad, localitate aparţinătoare. Astfel, edilul şef tăşnădean a precizat că cele două cartiere de romi stau foarte prost la acest capitol, peste 60% din racorduri fiind făcute prin improvizaţie, existând riscuri majore pentru siguranţa oamenilor. Vasile Mitraşca a recunoscut că această problemă nu îşi va găsi rezolvare prea repede din cauza faptului că este necesară întabularea locuinţelor locuite de romi, demers care este aproape imposibil, atât din cauza costurilor prea mari, cât şi din alte motive juridice. „Întabularea caselor sau a terenurilor este foarte greu de realizat. Costurile întabulării ar putea fi mai mari decât cele de introducere a curentului electric. Iar noi nu avem un buget care să susţină asemenea cheltuieli”, a spus Vasile Mitraşca.

  Întârzieri masive la staţia de epurare
  În cadrul master-planului de apă şi canal al judeţului, în luna iulie au fost „demarate” lucrările la staţia de epurare a Tăşnadului, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 3,5 milioane de euro. Din păcate, Vasile Mitraşca a spus că deşi termenul de finalizare al lucrărilor este 15 aprilie, lucrarea nu este finalizată nici măcar în proporţie de 10%. Aceeaşi problemă se înregistrează şi la Ardud. Cu toate că termenul de finalizare este tot 15 aprilie, lucrările sunt executate tot în proporţie de doar 10%.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img