More


  Primarul Kovacs cere modificarea legislaţiei privind incompatibilităţile

  - Advertisement -

  eugen-kovacs

  Respingerea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a recursului formulat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în dosarul de incompatibilitate a preşedintelui Klaus Iohannis, după ce Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu şi a dispus anularea deciziei ANI, va fi de folos primarilor acuzaţi de incompatibilitate pe aceeaşi speţă, afirmă primarul Careiului, Eugen Kovacs. Edilul şef solicită Parlamentului să modifice legislaţia în domeniu.

  “Această hotărâre probabil că va fi de folos primarilor care au fost declaraţi incompatibili în cazurile în care au fost membri în Adunările Generale ale Acţionarilor ale societăţilor regionale (judeţene) de interes public cum este, de exemplu, societatea Apaserv SA Satu Mare. Aştept motivarea Curţii, dar aştept şi mai mult de la Parlamentul României ca, pe baza acestei hotărâri, să modifice legea. Nu se poate ca primarii să nu fie membri ai AGA neremuneraţi în societăţile care furnizează utilităţi publice”, susţine primarul Eugen Kovacs. Edilul şef careian a adăugat că, în cadrul aceluiaşi demers legislativ, Parlamentul ar trebui să reglementeze şi statutul societăţilor comerciale de interes regional.

  Primarul Eugen Kovacs este de părere că ANI ar trebui să se ocupe de cazurile reale de incompatibilitate. “Din informaţiile de care dispun, 90% din primarii declaraţi incompatibili de ANI se află în această situaţie, de a fi membri în adunările generale ale acţionarilor ale unor societăţi de interes public. Nu am nimic cu ANI, dar această instituţie ar trebui să identifice incompatibilităţi şi conflicte de interese reale, însă nu doar la primari, ci şi în cazul funcţionarilor publici, respectiv a parlamentarilor”, a adăugat Kovacs.

  Mai mult de o treime din primarii din judeţul Satu Mare, printre care şi primarul Eugen Kovacs, au fost declaraţi incompatibili de către ANI în decembrie 2013 întrucât au reprezentat localităţile în care au fost aleşi în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a operatorului regional de apă SC Apaserv SA. Câţiva dintre primarii vizaţi au făcut parte şi din structurile de conducere ale altor societăţi comerciale de interes local. Primarii au atacat în instanţă rapoartele ANI, însă contestaţiile lor au fost respinse, cu excepţia primarului din Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca. Procesele primarilor sătmăreni se află în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img