More


  România – amânată din nou?

  - Advertisement -

  Fără riscul de a greşi, considerăm că o componentă esenţială a unei strategii de ţară a României este aderarea la Spaţiul Schengen, ca prioritate în relaţiile cu celelalte membre din Uniunea Europeană. Este incontestabil că atâta vreme cât se află în afara spaţiului de liberă circulaţie, România nu este, încă, de facto, în UE. De aceea, se impune o relansare imediată a demersurilor de obţinere a calităţii de stat membru al Spaţiului Schengen.

  Pentru români, speranţa legitimă dublată de ambiţia îndreptăţită de a vedea înfăptuit acest obiectiv pe nedrept amânat în repetate rânduri, a fost blocată prin nesfârşita evocare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus ţării noastre de Uniunea Europeană în 2006. De atunci până în prezent, acest baraj, mai mult de ordin subiectiv şi de neînţeles, ne situează, fără argumente concludente, în context similar cu Bulgaria.

  Este, desigur, semnificativ de semnalat că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi-a exprimat sprijinul din nou pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, apreciind că acesta este un drept câştigat, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor la care s-a angajat.

  Dar, pe de altă parte, este supărător faptul că Wolfgang Bosbach, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german), a dezvăluit că România nu va adera la Spaţiul Schengen în 2015. Câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis nu înseamnă neapărat că situaţia politică internă din România se va schimba radical, a explicat parlamentarul CDU, formaţiunea condusă de cancelarul Angela Merkel. „Îndoielile faţă de o aderare a României la Spaţiul Schengen persistă, iar România nu-şi va atinge acest obiectiv în 2015”, a spus categoric Wolfgang Bosbach. Reacţia acestuia vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va face eforturi pentru ca aderarea României la acest spaţiu să aibă loc anul acesta.

  Raportul MCV al Comisiei Europene, care va fi dat publicităţii la începutul acestui an, va fi decisiv în trasarea noilor politici în cancelariile occidentale privind aderarea României la spaţiul fără frontiere.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img