Salariile sătmărenilor au crescut cu peste o sută de lei

economie

După o lungă perioadă de recesiune, economia judeţului se aşează pe făgaşul său normal. Astfel, la finele lunii octombrie erau înregistrate creşteri la toate capitolele comparativ cu aceeaşi lună a anului 2013, conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Satu Mare. Cel mai important este că în doar primele zece luni ale anului trecut, salariul mediu al sătmărenilor a crescut cu peste o sută de lei.

Salarii mai mari
Una dintre cele mai importante creşteri înregistrate în sectorul economic al judeţului Satu Mare în primele zece luni ale anului 2014 a fost cea salarială. Astfel, dacă la finele lunii decembrie 2013 salariul mediu brut în judeţ era de 1.768 de lei, la finele lunii octombrie a anului trecut, acesta era cu 105 lei mai mare, ajungând la 1.873 de lei. Cum era şi normal, şi salariul mediu net a crescut cu 74 de lei, de la 1.283 lei la finele anului 2013, la 1.357 la finele lunii octombrie a anului trecut.

Cele mai mari salarii au fost înregistrate în industrie şi construcţii, 1.376 lei net (faţă de 1.306 lei la finele lunii decembrie), în timp ce în domeniul prestărilor de servicii salariul era de 1.343 lei (1.256 lei anul trecut), iar în agricultură, silvicultură şi piscicultură era înregistrat un salariu mediu net de 1.231 de lei (faţă de 1.200 de lei la finele anului trecut).

Chiar şi faţă de luna septembrie, salariul în luna octombrie a fost cu 21 de lei mai mare, adică cu 1,6%, potrivit aceloraşi date furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică.

Demn de remarcat că şi rata şomajului a scăzut în primele zece luni ale anului 2014. Astfel, dacă la finele lunii decembrie 2013 erau înregistraţi 7.300 de şomeri, rata şomajului fiind de 4,6%, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut erau doar 6.460 de şomeri, rata şomajului fiind de 4,1%.

Creşteri pe toate planurile
Dacă se face o comparaţie între luna octombrie a anului 2014 şi aceeaşi lună a anului precedent, se pot constata creşteri economice la toate capitolele. Astfel, producţia industrială în luna octombrie 2014 a înregistrat o creştere cu 3,6% faţă de cea din luna corespunzătoare a anului 2013. De asemenea, în primele zece luni ale anului trecut, producţia industrială a crescut cu 3,5% faţă de perioadă similară a anului 2013. Totodată, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 9,6% în luna octombrie faţă de luna similară a anului 2013 şi cu 9,8% în primele zece luni ale anului 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Dacă până acum balanţa dintre exporturi şi importuri era clar înclinată în favoarea importurilor, în luna octombrie a anului trecut aceasta s-a echilibrat, valoarea acestora fiind de circa 523 de milioane de euro. Aproape 35% din exporturile economiei sătmărene se duc în Germania, fiind urmată de Ungaria (18,9%), Italia (7,6%) sau Franţa (5%). Şi la importuri, tot Germania se află pe primul loc, urmată de Ungaria, Italia şi Polonia.

Florin Dura

3 COMMENTS

  1. Daca statul mareste venitul minim pe economie atunci inseamna ca de obicei se mareste si impozitele si taxe asa ca in sectorul bugetar va fi o crestere salariala dar din pacate in sectorul privat va fi o scadere foarte mari, pentru ca patroni nici odata nu sa tinut de cuvant si nu a respectat legea majorari salariale si chiar din contra salarile in sistemul privat se va micsora in totdeauna din cauza taxelori si impozitelori,pe langa asta in sistemul privat sa sters toate sporurile nu mai exista de loc, iar in sistemul bugetar unii organe politia magistratia primarii se acorda si peste 12 sporuri care depasesc salarile de 10 ori si la mariri salariale se maresc si sporurile.Asa ca bugetarul se inbogateste iar sclavi scad din trai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Ioana Bran: ”Am votat pentru amânarea a plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV”

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, fost ministru al Tineretului și Sportului, a lucrat intens în aceste zile în comisii și ieri în...

REALITATE. A fost JALE ieri. 19 DECEDAȚI confirmați cu COVID-19 într-o singură zi

Ieri a fost o zi neagră pentru România, fiind consemnați 19 persoane decedate dintre cele infectate cu COVID-19. Din fericire, niciuna dintre aceste persoane...

O nouă veste TRISTĂ în fotbalul sătmărean! Fostul portar și arbitru, FIRI CÂMPAN s-a stins la doar 50 de ani!

  Veștile triste par că nu se mai opresc în această săptămână, în fotbalul sătmărean. Mai întâi l-am pierdut pe fostul atacant  din anii 70-80...

Continuă dotarea spitalelor din județ! Container destinat suspecților de Coronavirus la Spitalul din Negrești Oaș!

Consiliul Județean continuă dotarea spitalelor din județul Satu Mare, pentru o bună funcționare pe perioada stării de urgență. Astăzi, în curtea Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș a...

Marcel Ciolacu lansează un APEL către toți ROMÂNII: ”Un produs românesc CUMPĂRAT = un loc de muncă SALVAT!”

  Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat un apel către toți românii ca în actualul context actual și cel care va urma să încerce să...