More


  Sănătate la standarde europene pentru mii de copii

  =

  Inaugurare

  Consiliul Județean Satu Mare, împreună cu Spitalul Județean de Urgență (SJU), continuă seria lucrărilor de reamenajare și modernizare a secțiilor și compartimentelor aparținătoare acestei unități sanitare. Până în momentul de față, un procent de 80% din spațiile aflate în structura SJU au beneficiat de investiții masive fiind aduse, în urma lucrărilor efectuate, la standarde europene. În acest context, ieri a fost dată în folosinţă Secţia de Pediatrie din Tăşnad, care va deservi mii de copii din oraş, dar şi din cele 11 localităţi limitrofe. Recepţia tehnică a lucrării a fost efecuată la finele anului trecut. S-au recepţionat lucrări în valoare de 933.208,92 de lei, finanţarea aparţinând în exclusivitate Consiliului Judeţean. De asemenea, în acest an, Consiliul Județean și Spitalul Județean de Urgență își propun să finalizeze acțiunea demarată în anul 2012, astfel încât toate spațiile destinate acordării de asistență medicală să fie reabilitate.

  Anul a început cu dreptul
  Prima secție reabilitată și dată în folosință în acest an este cea de Pediatrie din orașul Tășnad. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, Werner Kessler din partea fundației „Prieteni şi susţinători ai proiectelor sociale în Tăşnad/România e.V”, primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, şi managerul Spitalului Judeţean, Erica Venemozer.

  Contractul de lucrări având ca obiectiv „Amenajarea clădirii fostei secții de Obstetrică-Ginecologie, pentru secția de Pediatrie în localitatea Tășnad, str. Nicolae Bălcescu, Nr.26, jud. Satu Mare” a fost încheiat pentru o valoare de 964.745 lei, inclusiv TVA. „Sunt foarte emoţionată deoarece îmi amintesc cum arăta această clădire în urmă cu doi-trei ani. Dar cu sprijinul Consiliului Judeţean, care a asigurat integral fondurile necesare, s-au făcut lucrările de reabilitare ale acestei construcţii. A devenit o clădire la standarde europene”, a spus Erica Venemozer.

  Dotări asigurate de parteneri externi
  Cu sprijinul nemijlocit al lui Werner Kessler din Koblenz (Germania), cel care a înființat fundația „Prieteni şi susţinători ai proiectelor sociale în Tăşnad/România e.V” au fost dotate toate spațiile cu mobilierul adecvat și aparatura necesară bunei desfășurări a activităților medicale, paturi pentru copii, defribilator, EKG, sterilizatoare, mașini de spălat rufe și vase, lenjerie, tetine, biberoane etc. “Cu această ocazie aş dori să-i mulţumesc personal domnului Werner Kessler pentru sprijinul şi interesul pe care îl manifestă faţă de judeţul nostru” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

  Pe parcursul anului trecut, Werner Kessler a mai venit la Tășnad cu o echipă de 18 voluntari, medici, asistenți medicali, electricieni, tâmplari etc. și au instalat mobilierul necesar în cabinete și saloane. Au construit o sală de fizioterapie și au amenajat o sală de psihoterapie. Bucătăria dietetică a fost dotată cu mobilier, vase inox, cuptor cu microunde, mașini de spălat vase, sterilizator biberoane etc.

  CJ va continua dezvoltarea sistemului de sănătate
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a dat asigurări că se va continua proiectul de modernizare a sistemului de sănătate din judeţ. “Putem să vă asigurăm noi, cei de la judeţ, că vom continua reabilitarea infrastructurii de sănătate. Cu toate că citesc prin ziare că unii spun că noi nu facem nimic. Eu mă bucur, totuşi, că reuşim de fiecare dată, poate în fiecare lună, să facem paşi importanţi. Important este să avem sătmărenii sănătoşi, dar pentru asta trebuie să avem o infrastructură de sănătate pusă la punct”, a spus Adrian Ştef.

  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, a folosit o metaforă pentru a-i mulţumi lui Werner Kessler pentru sprijinul acordat. “Doresc să îi mulţumesc domnului Kessler pentru faptul că ne-a dat ustensile de pescuit şi, respectiv, ne învaţă să pescuim. După cum spune o vorbă veche chinezească. Pe un om flămând poţi să îl ajuţi în două feluri: să îi dai un peşte sau să îl înveţi să pescuiască. Noi am ales varianta de lungă durată, să învăţăm să pescuim”, a spus Rudolf Riedl.

  CJ, mai eficient decât Ministerul Sănătăţii
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a ţinut să sublinieze faptul că de când Consiliul Judeţean a preluat sistemul de sănătate au început investiţiile masive şi, implicit, modernizarea infrastructurii medicale. “Consiliul Judeţean este cel care este implicat efectiv în această realizare. Dacă sistemul de sănătate din Satu Mare nu era pe mâna Consiliului Judeţean nu se reabilita nici anul trecut, nici anul acesta. Cât a aparţinut de Ministerul Sănătăţii, şi nu a fost în subordinea Consiliului Judeţean, sistemul de sănătate din Satu Mare a fost la pământ. Aceasta este esenţa lucrurilor. Acum suntem la Tăşnad, urmează la Negreşti-Oaş, şi să nu mai vorbim la Satu Mare, unde vom reabilita toate secţiile”, a spus Mircea Govor.

  Mulţumiri tuturor factorilor implicaţi
  Mircea Govor a ţinut să mulţumească tuturor factorilor implicaţi în eforturile conjugate de a reabilita sistemul de sănătate. “Este o realizare fantastică în primul rând pentru copiii din această zonă. Îi felicit pe toţi medicii şi cadrele care deservesc cu multă răbdare şi pun mult suflet în această secţie. Am văzut şi secţia veche şi nu doresc la nimeni să se mai întoarcă la acea situaţie. Îi mulţumesc domnului Kessler pentru că a pus şi el o temelie la această secţie. Eu, personal, sunt foarte mulţumit că lăsăm ceva în urmă pentru sistemul de sănătate din judeţul Satu Mare. Eu vă asigur că până în 2016 când ne vom termina acest mandat şi sistemul de sănătate din judeţ va arăta complet altfel. Le mulţumesc tuturor celor care compun sistemul de sănătate, pentru că toţi împreună formăm o echipă care într-adevăr ne ocupăm de bunul mers al sistemului de sănătate din judeţ”, a spus Mircea Govor.

  Mii de potenţiali beneficiari
  Prin darea în folosință a noii secții de Pediatrie din Tășnad, copiii din localitățile apropiate vor beneficia de condiții optime de cazare și de îngrijiri medicale de calitate. Asistență medicală în cadrul secției, care cuprinde 25 de paturi în şase saloane, sală de joacă, sală de terapie, cabinete medici, cabinet asistente, sală de tratamente, bucătărie dietetică, grupuri sanitare. „Suntem bucuroşi că am putut să inaugurăm o clădire cu o destinaţie pe care ne-o doream de mult. În anul 2000 am avut un eveniment, când s-a inaugurat vechea policlinică, iar după 14 ani Tăşnadul reuşeşte cu această susţinere să reabiliteze o clădire cu o destinaţie pe care o vizam de mult. Această secţie deserveşte 11 comune care însumează 30.000 de locuitori. De la Hodod şi până la Pir cam toţi vin spre Tăşnad”, a spus Vasile Mitraşca.

  inaugurare2

  Primarul oraşului Tăşnad a dat şi alte veşti bune locuitorilor urbei, dar şi potenţialilor turişti. “Lucrări de igienizare a vechii clădiri a spitalului şi pregătim un proiect pentru o bază de tratament în zona staţiunii turistice şi o bază de tratament aici, în centrul oraşului, în curtea interioară a spitalului”, a spus edilul şef tăşnădean.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img