More


  Sătmărenii nu se înghesuie să îşi plătească impozitele

  - Advertisement -

  bonificatie

  Spre deosebire de alte municipii din România, acolo unde s-au înregistrat cozi la plata impozitelor locale încă din primele zile ale anului, la Satu Mare situaţia a fost mai liniştită. De altfel, faţă de anii precedenţi interesul sătmărenilor de a scăpa de grija impozitului datorat către bugetul local încă din primele zile a înregistrat o scădere. Totuşi, oficialii Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare se arată siguri că până în 31 martie îşi vor achita obligaţiile către bugetul local mai mulţi contribuabili persoane fizice şi juridice decât în anii precedenţi. Şi asta pentru a beneficia de bonificaţiile acordate în baza Codului Fiscal.

  Poftiţi la bonificaţii!
  Reprezentantul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, Iosif Drimuş, a precizat că persoanele fizice pot să beneficieze de o reducere de 10%, iar persoanele juridice de o bonificaţie de 5% dacă îşi plătesc impozitele locale integral până la data de 31 martie. Singura excepţie este în cazul sumelor mai mici de 50 de lei. „Le reamintim mereu oamenilor că termenul până la care se acordă această bonificaţie este 31 martie, adică până la primul termen de plată pentru semestrul I din 2015. Dar cei care achită pentru tot anul obligaţiile constând în impozit pe clădiri, impozit pe teren şi impozite pe mijloace de transport beneficiază de acea bonificaţie de 10% pentru persoanele fizice şi 5% pentru persoanele juridice. Cu excepţie, sumele care sunt mai mici de 50 de lei, pentru că în cazul acestora Codul Fiscal spune că acestea trebuie plătite obligatoriu până la primul termen de plată”, a spus Iosif Drimuş.

  Mai puţine încasări în primele zile
  Iosif Drimuş a spus că sătmărenii nu se înghesuie să îşi plătească impozitele locale chiar din primele zile ale anului, spre deosebire de anii trecuţi, atunci când interesul era mai accentuat. „Spre deosebire de alte zone, oamenii s-au prezentat mult mai civilizat. În alţi ani şi în Satu Mare oamenii se adunau de la coadă de la ora 7.00 ca să îşi plătească impozitele. Comparativ cu anii trecuţi au fost mai puţini oameni. În primele zile nu au fost atâţia ca şi în anii precedenţi. Cei care au venit, totuşi, au fost în general pensionarii”, a spus Iosif Drimuş.

  Calculele hârtiei sună bine
  Iosif Drimuş a făcut câteva calcule prin care a demonstrat că prin plata anticipată a impozitelor se pot obţine nişte reduceri deloc de neglijat. „Dar din ce în ce mai mulţi vin să plătească până în 31 martie pentru că şi-au făcut nişte calcule şi adevărul este că bonificaţia de 10% contează pentru foarte mulţi. Mai ales dacă pui în calcul faptul că majorările pe care noi le percepem sunt de 2% pe lună sau fracţiunea de lună. Iar aceasta se ridică la o dobândă de 24% pe an. Deci, unul care plăteşte la sfârşit de an faţă de unul care plăteşte la începutul anului plăteşte cu vreo 20% mai mult. Şi la persoanele juridice am observat această tendinţă, chit că bonificaţia este doar de 5%. Cu toate acestea, am observat că încep să prindă. Mai ales firmele care nu au valori mari impozabile. Mai ales cei care au câteva maşini, un sediu, vin şi plătesc la început de an”, a spus oficialul DITL Satu Mare.

  Achitarea online, suspendată temporar
  Iosif Drimuş a spus că achitarea online a impozitelor locale a fost suspendată temporar din cauza unor lacune la programul electronic, care nu prezintă garanţii de securitate. „Achitarea online a impozitelor locale este suspendată pentru că nu există un acces securizat la baza de date. Şi astfel, până când firma furnizoare de soft nu oferă această posibilitate de a accesa în mod securizat baza de date până atunci această formă de plată prin Sistemul Naţional Electronic de Plăţi este suspendată. Dar sperăm să se rezolve această problemă în cel mai scurt timp”, a spus Iosif Drimuş.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img