More


  Sătmarul, fruntaş la donare de sânge

  =

  sange

  Centrul de Transfuzii Sanguine Satu Mare se află pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte colectarea de sânge de la populaţie cu excepţia marilor centre universitare. Este pentru a doua oară în ultimii patru ani când ocupă această poziţie după anul 2010. Cu toate acestea, judeţul nostru se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte grupa sanguină A2 RH negativ.

  Peste 12.500 de prize
  Sătmărenii sunt buni donatori de sânge, acest lucru rezultând din faptul că Centrul de Transfuzii Satu Mare se află pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte colectarea, fiind depăşit doar de cele din marile centre universitare. Potrivit directorului acestei instituţii, Doina Crişan, la o populaţie de potenţiali donatori (cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani) de circa 250.000 de locuitori, Centrul de Transfuzii Sanguine Satu Mare a realizat 12.600 de prize. Este pentru a doua oară în ultimii patru ani, după performanţa similară obţinută în anul 2010.

  Directorul Doina Crişan a arătat că acest lucru a putut fi realizat printr-o muncă susţinută a angajaţilor Centrului. “Judeţe mult mai mari decât al nostru nu au reuşit să atingă o astfel de performanţă. Am reuşit acest lucru printr-o muncă susţinută a întregului personal de la Centrul de Transfuzii Sanguine, prin campanii, prin deplasări pe teren, mobilizări. Astfel că după ce în anul 2010 am fost printre judeţele fruntaşe, din nou, în 2014, suntem printre primii în ceea ce priveşte donarea de sânge. Dacă excludem marile centre universitare, se poate spune că judeţul nostru se află pe primul loc în ţară”, a afirmat Doina Crişan. Acest lucru a fost posibil deşi Centrul de Transfuzii Satu Mare nu are în componenţă decât 14 asistente medicale, un medic şi un biolog.

  Probleme cu A2 negativ

  Chiar şi în această situaţie, judeţul nostru se confruntă cu o acută lipsă de sânge din grupa A2 RH negativ. „Foarte multe afecţiuni, de la hemoragii digestive până la intervenţii chirurgicale, marea majoritate au consumat cantităţi impresionante de sânge din grupa A2 negativ. În această situaţie nu mai putem ţine stocul la un nivel înalt şi de multe ori ajungem să avem doar două pungi în stoc pentru tot judeţul, ceea ce este foarte puţin. Cu toate acestea ne străduim să facem faţă cererilor”, a mai afirmat directorul Centrului.

  Dacă până anul trecut nu puteau dona sânge cetăţeni din alte judeţe, începând din 2015 acest lucru este posibil. „Am primit o circulară că pot dona şi alţii din alte judeţe. Noi ne informăm telefonic în judeţul de origine dacă a mai donat şi dacă analizele sunt bune, şi dacă este normal, atunci donatorul poate dona sânge şi în judeţul nostru”, a mai afirmat Doina Crişan.

  Pentru a dona sânge, donatorul trebuie să aibă 18 ani împliniţi, greutate de 55 kg femeile şi 60 kg la bărbaţi, tensiune arterială minimă 110 cu 70, să nu fi avut înainte hepatită, TBC, sifilis, boli neuropsihice, diabet şi alte astfel de boli. Înainte de a dona sânge, donatorul este supus unui control medical.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img