More


  Satu Mare, luat cu asalt de oamenii străzii

  - Advertisement -

  prefectura

  Persoanele fără adăpost migrează spre municipiul Satu Mare. Tendinţa este confirmată de către reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare. Mai exact, dacă în municipiul Carei există doar patru persoane fără adăpost, în municipiul Satu Mare există nu mai puţin de 141 de cazuri. Prefectul Eugeniu Avram a cerut, în cadrul şedinţei de ieri a Comisiei Judeţene pentru Incluziune Socială, o mai mare implicare a autorităţilor publice, solicitând, totodată, şi o strategie judeţeană în acest sens. Dacă instituţiile publice şchioapătă în acest domeniu, Eugeniu Avram a ţinut să remarce activitatea intensă a organizaţiilor neguvernamentale.

  Fenomen alarmant la Satu Mare
  În municipiul Satu Mare problema persoanelor fără adăpost înregistrează o creştere alarmantă. De exemplu, în evidenţele Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare sunt înregistrate 141 de persoane fără adăpost. Alarmant este faptul că în cursul anului trecut numărul acestor persoane a crescut cu 35 de cazuri noi. Reprezentantul Adăpostului de Noapte din cadrul SPAS Satu Mare, Daniel Săveanu, a spus că unele dintre persoane, deşi semnează un contract valabil doar pentru un an, sunt în Adăpostul de Noapte de mai bine de opt ani. Persoanele fără adăpost primesc din partea SPAS un pat pe timp de noapte, două mese pe zi, respectiv servicii medicale primare sau consiliere psihologică.

  Adăpostul funcţionează la capacitate maximă
  Adăpostul de Noapte are o capacitate de doar 60 de locuri, din care 36 pentru bărbaţi, 22 pentru femei, iar o cameră este rezervată pentru victimele violenţei în familie. Cum există o cerere foarte mare, 141 de persoane stând la uşa serviciului, oficialii SPAS fac cu greu faţă situaţiei. Mai mult, s-a asigurat asistenţă medicală primară în nu mai puţin de 2.673 de cazuri. Danielş Săveanu spune, cu subiect şi predicat, că tot a doua persoană care intră pe poarta Adăpostului de Noapte este bolnavă. „Riscul de contaminare este foarte mare la noi. Nu putem face imediat triajul epidemiologic pentru că trebuie să îi primim de urgenţă în centru pe timp de iarnă. Dar după ce facem triajul vedem că sunt persoane care au boli grave, extrem de contagioase”, a spus Daniel Săveanu.

  Adăpostul de Noapte, ultima staţie
  Daniel Săveanu a tras un uriaş semnal de alarmă. Oficialul SPAS a spus că oamenii străzii ajung la Adăpostul de Noapte după ce sunt refuzaţi de toate celelalte instituţii publice abilitate să intervină în astfel de cazuri. „Legislaţia, din păcate, nu este de partea noastră. Majoritatea acestor persoane, care ajung la noi, au fost refuzate cam de toate instituţiile. Practic, noi suntem ultima staţie. Şi aceste persoane nu au acte, nu au medic de familie, nu au, practic, identitate. Şi atunci este foarte greu să porneşti şi să obţii aceste acte. Vă spun aceste lucruri pentru că nu beneficiază de gratuitate. Cum nu au identitate, aceştia nu pot fi înscrişi la un medic de familie. Este greu să îi accepte pe listă medicii de familie, iar eu, personal, le cer să dea dovadă de clemenţă, pentru că şi aceşti oameni ai străzii au suflete. Căci, fără acordul medicilor de familie noi nu putem să facem acele dosare pentru ajutorul de handicap sau chiar de pensionare”, a spus Daniel Săveanu.

  Cartografiere a zonelor „fierbinţi”
  Cristina Bala, reprezentantul Asociaţiei Stea, a prezentat o situaţie a persoanelor fără adăpost la nivelul judeţului Satu Mare. Mai mult, ONG-ul pe care îl reprezintă a realizat chiar o hartă a zonelor „fierbinţi” din municipiul Satu Mare. Astfel, zonele în care îşi duc veacul persoanele extrem de sărace sunt Stadionul Unio, malurile Someşului, strada Ostrovului sau Cartierul Sătmărel. Asociaţia Stea monitorizează un număr de 214 persoane cu risc social crescut, dintre care 41 de copii ai străzii, 58 de persoane adulte fără adăpost, respectiv 115 persoane cu risc major de marginalizare socială.

  Instituţiile publice, urecheate de prefect
  Prefectul Avram a cerut o mai mare implicare din partea instituţiilor publice în rezolvarea acestor probleme sociale. Pe de altă parte, Eugeniu Avram a ţinut să le mulţumească organizaţiilor neguvernamentale pentru modul în care se implică în sprijinirea categoriilor defavorizate. Şi asta pentru că rezultatele obţinute de asociaţiile neguvernamentale sunt extrem de bune. Sute de persoane au fost salvate de către ONG-uri de la o viaţă de mizerie, zeci de persoane fiind chiar reintegrate social„Am mai spus, sincer, şi am să o mai spun. Aştept mai mult de la noi, de la instituţiile publice. Cei care suntem plătiţi pentru acest lucru. Să identificăm soluţii de identificare a problemelor, să nu ne lamentăm numai. Le mulţumesc tuturor reprezentanţilor care se implică. Aş vrea să vă cunosc mai bine şi îmi propun să vin acasă la dumneavoastră, să vă cunosc mai bine problemele cu care vă confruntaţi”, a spus Eugeniu Avram.

  Propuneri cu duiumul
  Alarmat de mustrarea pe care prefectul Eugeniu Avram a aplicat-o unor instituţii publice, directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale, Vartolomeu Bartoş, a crezut de cuviinţă să vină cu ideea înfiinţării unui centru de zi pentru persoanele adulte fără adăpost. Acesta a spus că dacă copiii sunt destul de bine sprijiniţi, nu acelaşi lucru se poate spune despre persoanele adulte. „Este nevoie de un centru de zi pentru persoanele adulte fără adăpost la nivel de judeţ. Nu este neapărată nevoie în municipiul Satu Mare. Ar putea să fie finanţat un astfel de centrul şi prin Agenţia de Prestaţii Sociale, de la Consiliul Judeţean şi de la autorităţile locale. Rezolvarea acestei probleme se poate găsi printr-o conlucrare a autorităţilor”, a spus Vartolomeu Bartoş.

  Prefectul cere o strategie clară
  Prefectul Eugeniu Avram a cerut ca în timp de trei luni să se elaboreze de către instituţiile publice o strategie judeţeană în ceea ce priveşte combaterea fenomenului. Eugeniu Avram a solicitat ca instituţiile publice să conlucreze cu ONG-urile de profil, având în vedere rezultatele foarte bune pe care acestea le-au obţinut. „Toate instituţiile publice şi toate organizaţiile neguvernamentale, sub coordonarea Instituţiei Prefectului, vom prelua subiectul şi vom pregăti un proiect de strategie la nivel de judeţ. O discutăm între noi, după care o propunem domnului preşedinte al Consiliului Judeţean pentru a vedea ce se poate face. Eventual şi cu primarii de municipii şi oraşe. Vrem un prim contur de proiect de strategie. Dorim să o implementăm, mai apoi, cât mai repede”, a conchis Eugeniu Avram.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img