Satu Mare, zid în faţa imigraţiei ilegale

migranti

Migranţii din ţările arabe, în special Siria sau Afganistan, intră în România prin forţarea graniţei de sud-est. Mai exact, ilegal. Dar pentru că majoritatea provin din ţări precum Siria sau Afganistan, state aflate în conflict militar, imigranţii primesc statutul de azil politic. Doar că, ajutaţi de călăuzele din România, aceştia ajung să forţeze şi graniţa de vest a ţării, în speranţa că ar putea ajunge în Occident. Spre ghinionul acestora, datorită unei supravegheri mai stricte a frontierei, indivizii sunt prinşi şi redirecţionaţi către Centrul regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil din Şomcuta Mare. Doar că, din cauza regimului semideschis al centrului, „azilanţii” profită din plin şi recidivează. Totul este un mare cerc vicios, în care România a devenit un mare azil. O zonă tampon între Orient şi Occident.

Imigranţi ilegali, transformaţi în azilanţi
După ce intră prin mijloace ilicite în România, în special prin forţarea graniţei de sud-est, majoritatea imigranţilor reuşesc să profite de legislaţie şi devin azilanţi. Mai exact, sunt străini cărora statul român le permite să rămână pe teritoriul său pe o perioadă determinată pentru că, din motive obiective, aceştia nu pot părăsi ţara pentru a se întoarce în state precum Siria sau Afganistan.

Potrivit legislaţiei naţionale, străinii care intră ilegal în România sunt cercetaţi sau urmăriţi penal, iar instanţa de judecată emite un consemn de nepermitere a ieşirii din ţară o anumită perioadă, în timp ce autorităţile îi înregistrează ca toleraţi şi, cel puţin teoretic, urmăresc evoluţia situaţiei lor.

O categorie aparte a celor toleraţi este cea a cetăţenilor sirieni, care nu pot să-şi prelungească şederea pe unul din motivele prevăzute de lege, dar li se acordă statutul de tolerat până se termină conflictul din Siria.

Din est ajung în vest
Imigranţii îşi trădează adevăratele motive ale prezenţei lor în România în momentul în care aceştia ajung în vestul ţării şi forţează sistematic graniţa pentru a ajunge în Occident. Chiar dacă profită de ajutorul dat de către membrii reţelelor de călăuze, imigranţii sunt identificaţi şi reţinuţi în mod sistematic de către Poliţia de Frontieră. După ce sunt reţinuţi, aceştia sunt direcţionaţi către Centrul regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil din Şomcuta Mare, judeţul Maramureş. Profitând de regimul semideschis al centrului de la Şomcuta Mare, aceştia forţează în mod repetat frontiera de vest şi sunt readuşi în acelaşi centru. Un veritabil cerc vicios la care autorităţile nu au încă un leac.

Condiţii bune, interese ascunse
Deşi beneficiază de servicii foarte bune la Şomcuta Mare, „azilanţii” preferă să îşi forţeze drumul spre Occident. Semn evident al adevăratului motiv pentru care se află în România. La Şomcuta Mare azilanţii beneficiază de cazare, serviciile unui psiholog, cursuri de limba română şi asistenţă în obţinerea actelor. Locaţia centrului dispune, în total, de 100 de locuri de cazare. Camerele sunt echipate cu mobilierul necesar (paturi, dulapuri, mese, scaune), iar celor cazaţi li se asigură lenjerii de pat, materiale de curăţare a spaţiului şi produse pentru igiena personală. În plus, la dispoziţie e pusă o bucătărie, dotată cu toate cele necesare gătitului.

De asemenea, odată ajunşi în centru, pentru cei cazaţi se dă startul procedurilor de solicitare a azilului şi de dobândire a formei de protecţie. Mai întâi se depune o cerere de azil, iar în termen de 30 de zile Inspectoratul General pentru Imigrări oferă un răspuns pozitiv sau negativ. În situaţia în care replica este defavorabilă, solicitantul o poate ataca în instanţă, iar această procedură se poate întinde pe durata câtorva luni. Rezoluţia procedurii înaintate în justiţie poate, la rându-i, să nu îngăduiască şederea străinului în ţara noastră, motiv pentru care acesta este obligat să plece din România. Cei care obţin statutul de refugiaţi ori protecţie subsidiară primesc drept de lucru, în vreme ce solicitanţii de azil pot munci abia după un an de şedere.

Exemplu concret
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Petea, împreună cu lucrători din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Satu Mare, în cooperare cu Direcţia Regională Antifraudă Oradea, au depistat la sfârşitul anului trecut un grup de 19 migranţi sirieni, ascunşi într-un autocamion încărcat cu piese electrice, care intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge în Germania. Din cercetări a rezultat că migranţii au fost sprijiniţi de doi cetăţeni români, şoferi ai autocamionului, cercetaţi pentru trafic de migranţi şi prezentaţi instanţei de judecată, care a dispus arestul la domiciliu. Cele 19 persoane de cetăţenie siriană, cu vârste cuprinse între 15 şi 40 de ani, au declarat că intenţionau să ajungă în mod ilegal în Germania unde au rude. În urma cercetărilor efectuate, în sarcina celor doi conducători auto ai mijlocului de transport a fost reţinută infracţiunea de trafic de migranţi, iar cei 19 cetăţeni asiatici au fost predaţi Biroului pentru Străini Satu Mare, în vederea dispunerii măsurilor legale. Cu alte cuvinte, pentru că nu pot fi extrădaţi în Siria, din motive obiective, aceştia vor deveni azilanţi cu acte în regulă. După care vor forţa din nou graniţa de vest a ţării. Nimic mai simplu.

Ciprian Bâtea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

PLANUL PANDEMIEI de coronavirus în JUDEȚUL Satu Mare. CINE în ce SPITAL va merge

Pentru a evita izbucnirea unor focare mari de infecție, cum s-a întâmplat în județul Suceava, autoritățile sătmărene au elaborat un plan în ceea ce...

CORONAVIRUS. Numărul MORȚILOR a ajuns la 85. Cine sunt ULTIMII TREI

Din nefericire, numărul celor decedați după ce au fost infectați cu coronavirus esteîn continuă creștere în țară. Ultimul raport arată că în România sunt...

ÎN CREȘTERE. Peste 310 sătmăreni, ÎN CARANTINĂ. Aproape 4.400, în IZOLARE

În județul Satu Mare, astăzi, 01 aprilie, se află în #carantină 312 persoane, iar în #autoizolare la domiciliu 4395 persoane. În ceea ce privește situația...

Gestul DEOSEBIT făcut de o sătmăreancă după ce a găsit un TEANC DE BANI. Ce a FĂCUT femeia

Unele gesturi făcute de sătmăreni ne dau încrederea că omenia nu a dispărut de tot din milenarul nostru oraș. Este și cazul sătmărencei Crina...

Anunt mediu Comuna Moftin

Comuna Moftin, titular al Proiectului:"Infiintare retea de distributie gaze naturale de presiune medie" propus in localitatea Moftinu Mic, comuna Moftin, anunta publicul interesat asupra...