More


  Statutul concediilor, modificat prin Codul Muncii

  - Advertisement -

  prefectura

  Legea nr. 12/2015, intrată în vigoare de duminică, modifică prevederile din Codul Muncii referitoare la concediul de odihnă anual, salariatul temporar şi încetarea de drept a contractului individual de muncă. Potrivit acestor prevederi, prezentate în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de ieri, concediul medical, de maternitate, de risc maternal şi cel pentru îngrijirea copilului bolnav constituie vechime în muncă.

  Codul Muncii, modificat
  Modificările aduse Codului Muncii de Legea nr. 12/2015 au fost prezentate de reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, Ioan Flore. Astfel, potrivit modificărilor făcute la vechiul Cod al Muncii, absenţele nemotivate şi concediile fără plată nu vor mai fi recunoscute ca vechime în muncă. În schimb, concediul medical (incapacitate temporară de muncă), concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru îngrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate prestată, adică vechime în muncă. În cazul în care concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta din urmă se întrerupe. Salariatul va efectua restul zilelor de concediu de odihnă după ce au încetat situaţiile de mai sus, iar când nu este posibil, zilele neefectuate vor fi reprogramate. În plus, o nouă prevedere stabileşte că salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.

  O altă modificare adusă de Legea nr. 12/2015 vizează zilele de concediu neefectuate. La ora actuală, efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în contractul colectiv de muncă, iar angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul. Din 25 ianuarie, art 146 din Codul Muncii va stabili că angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat, într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual. Noile prevederi exclud în totalitate plata concediilor de odihnă cu excepţia cazului în care contractul de muncă încetează.

  Ajutor pentru firme
  Tot în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de ieri, reprezentantul Prefecturii Satu Mare, Cristian Mariţa a prezentat şi Schema de ajutor de stat pentru crearea de noi locuri de muncă iar începând din data de 2 februarie va avea loc o nouă sesiune de depunere de proiecte. La prima sesiune, desfăşurată anul trecut, doar o firmă din judeţ a depus un proiect în acest sens. Concret, angajatorii care în decurs de maxim doi ani creează minim 10 locuri de muncă vor primi, potrivit acestei scheme de ajutor, 50% din salariul de încadrare a noilor angajaţi. Agenţii economici interesaţi pot afla mai multe informaţii accesând site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice, iar proiectele vor putea fi depuse în perioada 2-27 februarie. Şeful Serviciului monitorizarea serviciilor publice deconcentrate din cadrul Prefecturii, Ramona Antonescu, a prezentat adresa remisă de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, în cadrul căreia sunt făcute precizările necesare cu privire la comasarea Inspectoratului Teritorial de Muncă cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Noua structură se va numi Direcţia Judeţeană de Muncă şi Securitate Socială. Odată cu comasarea celor două instituţii, niciun angajat nu-şi va pierde locul de muncă. Prezenţi la şedinţă, reprezentanţii sindicatelor au afirmat că nu sunt de acord cu această schimbare şi că Confederaţiile Sindicale Naţionale au depus o contestaţie în acest sens la Curtea Constituţională.

  Parteneriat pentru sătmăreni
  La finalul şedinţei, Ramona Antonescu a făcut şi unele precizări cu privire la eliberarea tichetelor de masă în sensul că acestea vor putea fi acordate şi în format electronic odată ce legea care prevede acest lucru va fi publicată în Monitorul Oficial.

  Prefectul Eugeniu Avram a mai declarat că pentru a îmbunătăţi actul legislative, toate proiectele aflate în dezbatere publică vor fi discutate şi în cadrul şedinţelor de Dialog Social, iar propunerile făcute în cadrul acestora vor fi transmise Ministerului de Dialog Social. Profitând şi de prezenţa reprezentanţilor patronatului, prefectul Avram a arătat că doreşte iniţierea unui parteneriat comun între Prefectură şi patronate pentru ajutorul sătmărenilor care sunt nevoiţi să facă intervenţii medicale costisitoare pentru recuperarea sănătăţii.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img