More


  Sute de retrocedări imposibile

  - Advertisement -

  retrocedari

  Sute de sătmăreni aşteaptă să li se retrocedeze mii de hectare de teren în judeţ. Unii dintre ei deţin chiar hotărâri judecătoreşti favorabile, învestite cu titlu definitiv şi irevocabil. Cu toate că nu mai există aproape niciun petec de pământ disponibil, oamenii încă mai speră. Majoritatea nu se mulţumesc că au fost propuşi să fie despăgubiţi de către comisiile locale de aplicare a fondului funciar. Situaţia este cel mai vizibilă la audienţele săptămânale susţinute de Instituţia Prefectului, acolo unde cel puţin jumătate din cei care solicită audienţe invocă probleme de fond funciar.

  Cum să mori cu dreptatea în mână
  Retrocedările de terenuri constituie unul dintre domeniile în care nici după 25 de ani de la Revoluţie nu s-a reuşit să se ajungă la o justă şi totală reparaţie pentru abuzurile comise de către autorităţile comuniste. Culmea ironiei, sunt foarte multe comune din judeţ unde există hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de retrocedare, dar acestea nu pot fi aplicate, prin punere în posesie, pentru că autorităţile locale pe a căror rază de acoperire ar fi trebuit să se facă împroprietăririle cu teren spun că nu mai au pământ disponibil.

  Deficit de terenuri
  “Criza” de terenuri disponibile pentru punerea în posesie a celor care au solicitat retrocedarea pământului confiscat abuziv de autorităţile comuniste, şi au obţinut şi hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, se manifestă pregnant în localităţile din vecinătatea oraşelor. Aici lucrurile sunt complicate, atât pentru că preţurile terenurilor au crescut gradual, fiind interesante pentru investitori, cât şi pentru că mulţi sătmăreni s-au arătat interesaţi de achiziţia de pământ pentru construirea unor case de locuit sau de vacanţă. Un astfel de caz este cel al Păuleştiului, acolo unde primarul Iosif Nagy a recunoscut că nu mai are nici măcar “o palmă de pământ”. La ce dezvoltare imobiliară a înregistrat Păuleştiul nici nu este de mirare că pentru intravilanul localităţii s-a dus o luptă pe viaţă şi pe moarte. Iar edilul şef recunoaşte acest lucru.

  Sentinţe imposibil de pus în practică?!
  Invocând un număr de nu mai puţin de 37 de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, cetăţeanul Marius Demian solicită reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea familiei sale. Mai exact, potrivit evidenţelor Primăriei Păuleşti, se revendică o suprafaţă de 150 de hectare din cele 560 de hectare care reprezintă suprafaţa totală a intravilanului satului Păuleşti. Primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, susţine că se află între ciocan şi nicovală. Şi asta pentru că în satul Păuleşti nu ar mai exista teren disponibil în intravilan.

  Proprietari doar pe hârtie
  Există şi alţi sătmăreni care aşteaptă şi mai speră că vor intra în posesia terenurilor revendicate. Un astfel de caz sugestiv este cel al sătmăreanului Bartha Coloman, care de nu mai puţin de două decenii aşteaptă să fie pus în posesie de către comisia locală de fond funciar din Sanislău. Culmea ironiei, deşi i s-a dat dreptate de către membrii comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, omul nu poate fi pus în posesie dintr-un motiv foarte simplu: pentru că nu mai există teren disponibil. Iar diminuarea păşunilor este interzisă. Aşa că omul este proprietar doar în acte.

  Prefectura cunoaşte şi recunoaşte o serie de nereguli
  Şeful Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, recunoaşte că în anumite localităţi din judeţ s-au făcut foarte multe greşeli. Cu atât mai mult la Sanislău, acolo unde toată lumea s-a luptat pentru pământul negru şi pentru a scăpa de nisip. “La Sanislău s-au făcut foarte multe greşeli. Acolo se găseşte atât pământ negru cât şi nisip. Cei mai mulţi au vrut pământ negru şi nu nisip”, a spus Cosmin Dorle. Ceea ce ne face să credem că unii privilegiaţi au fost puşi în posesie cu teren agricol foarte fertil. Nu de alta, dar nu s-a ţinut cont aproape niciodată de vechiul amplasament al terenului care ar fi fost naţionalizat de regimul comunist. Astfel, termenul de « privilegiat » este cel mai lejer cu putinţă. Este destul de plauzibil ca unii aşa –zişi privilegiaţi să nu fi dobândit terenurile prin demersuri tocmai legale.

  Nici cultele nu se lasă mai prejos
  Cei care solicită să li se retrocedeze anumite suprafeţe de teren provin din toate categoriile socio-profesionale. Nu fac excepţie nici măcar reprezentanţii cultelor din judeţ. Chiar la ultima şedinţă de audienţe susţinută de Instituţia Prefectului, preotul greco-catolic Cornel Şiman a solicitat să i se elibereze parohiei pe care o conduce un titlu de proprietate pentru o suprafaţă de circa patru hectare de teren în Bercu. Cum nu există teren disponibil în acest sens, prelatul greco-catolic nu are decât să se roage pentru o minune.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img