More


  Un dosar penal la zece amenzi

  =

  janda

  Activitatea jandarmilor sătmăreni a fost una bogată dacă sunt luate în calcul cele peste 4.450 de misiuni specifice executate în cursul anului trecut. În urma acestora, au fost constatate aproape 250 de fapte de natură penală şi peste 2.720 de natură contravenţională. Bilanţul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Satu Mare a fost prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de inspectorul şef al unităţii, colonelul Vasile Bocea, şi purtătorul de cuvânt, căpitanul Camelia Lucuţ.

  Ordine şi siguranţă pentru cetăţeni
  Potrivit celor afirmate de colonelul Vasile Bocea, obiectivul prioritar al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare în anul 2014 a fost acela de a asigura un climat de ordine şi siguranţă pentru cetăţenii întregului judeţ. Pentru ducerea la îndeplinire a acestui obiectiv, în cursul anului 2014, jandarmii sătmăreni au executat peste 4.455 misiuni specifice. Dintre acestea, 3.375 au fost de menţinere a ordinii publice, 445 de asigurare a ordinii publice, 272 de restabilire a ordinii publice, în timp ce 224 de acţiuni au fost executate în cooperare cu alte instituţii și pentru efectuarea unor acte procedurale, iar 149 au fost misiuni de punere în aplicare a mandatelor de aducere. Totodată, jandarmii sătmăreni au asigurat paza şi protecţia unui număr de 18 obiective.

  În urma executării acestor misiuni, la nivelul IJJ Satu Mare au fost constatate un număr de 247 fapte de natură penală şi 2.772 fapte de natură contravenţională.

  Sătenii, mai cuminţi decât orăşenii
  Din cele 247 fapte de natură penală, 70 au fost constatate în mod independent, şi 177 în sistem integrat cu Poliţia. Din totalul de 70 fapte de natură penală constatate în mod independent, 61 au fost săvârşite şi constatate în mediul urban şi nouă în mediul rural. Cu ocazia infracţiunilor constatate în anul 2014, au fost identificaţi 81 de făptuitori (72 în mediul urban şi nouă în mediul rural). Dintre infracţiunile constatate independent de jandarmi în cursul anului trecut pot fi amintite furturi de diferite bunuri, oferirea spre vânzare de mărfuri contrafăcute, oferirea spre vânzare de mărfuri de produse piratate, tăiere ilegală de arbori, portul fără drept de obiecte periculoase, folosirea de instalații clandestine în scopul sustragerii de curent electric și furturi de energie electrică.
  În domeniul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, personalul Jandarmeriei Satu Mare a constatat şi aplicat un număr de 2.772 sancţiuni contravenţionale.

  Din totalul sancţiunilor contravenţionale, 1.924 sunt amenzi aplicate, reprezentând 69%, iar 848 sunt avertismente scrise, reprezentând 31%.

  Inspectorul şef Vasile Bocea le-a mulţumit sătmărenilor că au respectat recomandările făcute cu prilejul diferitelor evenimente cu public numeros desfăşurate pe raza judeţului Satu Mare, apreciind faptul că în nici un caz nu a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a stabili ordinea în cazul adunărilor publice.

  Campanii şi acţiuni de prevenire
  În continuarea întâlnirii cu presa, Camelia Lucuţ a arătat că anul trecut jandarmii sătmăreni au desfăşurat o serie de activităţi şi campanii preventiv – informative, recreative, acţiuni de voluntariat, acţiuni de prezentare a specificului Jandarmeriei, dar şi activităţi de reprezentare şi protocol. O serie de activităţi au fost organizate în cadrul campaniei ”Jandarmeria pe înțelesul tuturor!”, campanie structurată pe trei componente, una de prevenire, una de informare şi una de dialog social. Scopul acestei campanii a fost acela de a informa cetăţenii, indiferent de vârstă și naţionalitate, asupra tipurilor de misiuni pe care Jandarmeria le îndeplineşte pentru siguranţa şi în folosul cetăţeanului.

  Pentru realizarea scopului propus au fost desfăşurate o serie de activităţi preventive cu elevii în şcoli, în tabere şcolare, atât în timpul şcolii, cât şi în vacanțe. În programul educaţional “Şcoala Altfel”, Jandarmeria a sprijinit unităţile de învăţământ, susținând activităţi preventive-informative demonstrative şi recreative. De asemenea, jandarmii sătmăreni au fost implicaţi într-o serie de activităţi de voluntariat printre care donare de sânge la solicitarea Centrului de Transfuzii Sangvine Satu Mare. O misiune deosebit de importantă a revenit Jandarmeriei în anul 2014 cu prilejul sărbătoririi diferitelor zile festive.

  În încheiere, colonelul Vasile Bocea le-a transmis sătmărenilor că pot avea încredere în Jandarmerie şi că pot apela la serviciile acestei instituţii ori de câte ori este necesar.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img