More


  Unirea Principatelor Române, sărbătorită solemn la Satu Mare

  - Advertisement -

  unire1

  La manifestările organizate de autorităţile judeţene şi locale cu prilejul împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, sau Mica Unire, au participat sute de sătmăreni. La bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, parlamentarii judeţului, liderii formaţiunilor politice şi directorii de deconcentrate au asistat la momentele solemne ale zilei, la intonarea Imnului de Stat şi defilarea gărzii de onoare, au depus coroane de flori şi, în final, s-au prins în Hora Unirii.

  Participare numeroasă
  La manifestările prilejuite cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române au participat prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Alfatter Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, alături de vicepreşedinţii Mircea Govor şi Rudolf Riedl, senatorul Pataki Csaba, deputatul Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii Radu Roca şi Marcela Papici, conducerile instituţiilor judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de majoritatea şefilor de instituţii deconcentrate din judeţ, cadre militare active, rezervişti şi veterani de război, dar şi sute de sătmăreni. În debutul evenimentului, prefectul Eugeniu Avram a trecut în revistă garda de onoare. Manifestarea a continuat cu intonarea Imnului de Stat.

  Importanţa Unirii Principatelor Române pentru poporul român dar şi personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost reliefate, în discursul său, de bibliotecarul Viorel Câmpean. “Este o zi nestemată pentru poporul român. 24 ianuarie 1859 a fost momentul în care a fost făurit statul naţional modern. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost un om providenţial aflat la locul potrivit la momentul potrivit. Marea Unirea nu era posibilă fără Unirea Principatelor Române”, a arătat Viorel Câmpean în discursul său.

  Depuneri de coroane de flori
  Manifestările au continuat cu depuneri de coroane de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite. Astfel, s-au depus coroane şi jerbe din partea Parlamentului României, a Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei Satu Mare, a Tribunalului Satu Mare, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, a unităţilor Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor Ministerului Afacerilor Interne, Direcţia Judeţeană de Informaţii Satu Mare, Filiala Judeţeană “Dr. Vasile Lucaciu” a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor – “Regina Maria”, Asociaţia cadrelor militare în rezervă şi în retragere.Totodată, au mai fost depuse coroane de flori şi de PSD, PLR, UNPR, PC, Uniunea Social-Liberală, PNL, UDMR, Uniunea “Vatra Românească”, Societatea Cultural – Patriotică “Avram Iancu” şi Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor, Colegiile naţionale “Doamna Stanca”, “Ioan Slavici” şi “Mihai Eminescu” dar şi din partea Şcolii Gimnaziale “Grigore Moisil”. În total, au fost depuse 26 de coroane şi jerbe de flori. Depunerea de coroane a fost urmată de defilarea gărzii de onoare, după care folkistul George Negrea şi interpretul de muzică populară Petrică Mureşan au interpretat o serie de cântece patriotice. În final, oficialităţile şi sătmărenii prezenţi la eveniment au încins o uriaşă Hora Unirii. Manifestările au fost organizate de către Instituţia Prefectului Satu Mare, Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare.

  unire2

  Apel la unitate
  Autorităţile judeţene şi locale prezente la manifestările dedicate Micii Uniri le-au transmis sătmărenilor să fie uniţi. Astfel, prefectul Eugeniu Avram a arătat că în aceste momente este mai necesară ca oricând unirea tuturor românilor. “Acum, la împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, este mai necesar ca oricând unirea tuturor românilor. Trebuie să fim uniţi în idei spre bunul mers al poporului nostru. În acelaşi timp, să nu-i uităm nici pe cei care au făcut posibilă această unire”, a mai spus prefectul Avram.

  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a arătat că toţi cetăţenii României trebuie să înveţe de la predecesori. “Sărbătorim azi împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, un prim pas fără de care Marea Unire nu se putea realiza. Transmit tuturor sătmărenilor să fie uniţi, să învăţăm acest lucru de la înaintaşii noştri. Să fim cu toţii mai uniţi pentru judeţul Satu Mare, pentru România”, a mai spus preşedintele Ştef.

  La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a transmis românilor toate gândurile sale bune. “Este 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, şi am sărbătorit acest moment deosebit pentru poporul român. Transmit tuturor românilor să fie uniţi şi un călduros La Mulţi Ani”, a mai spus Mircea Govor. Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a spus că “Unirea Principatelor Române este un moment unic pentru poporul român. În continuare, trebuie să rămânem uniţi pentru că suntem români, simţim româneşte şi vrem să rămânem români”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img