More


  Victimele Holocaustului, comemorate la Satu Mare

  - Advertisement -

  evrei

  Ziua Internaţională a Holocaustului şi împlinirea a 70 de ani de la eliberarea din 27 ianuarie 1945 a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau, au fost marcate marţi în Satu Mare, la monumentul amplasat în curtea Sinagogii de pe strada Decebal. Cu acest prilej, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Satu Mare, Nicolae Decsei, a afirmat că au fost aprinse şase candele, fiecare reprezentând câte un million de evrei dispăruţi. “Sărbătorim 70 de ani de când Armata Sovietică a eliberat lagărul de la Auschwitz-Birkenau unde au găsit urmele celor care s-au stins aici. Acest lagăr este cel mai mare cimitir evreiesc din lume, peste un milion de oameni găsindu-şi sfârşitul aici. În mod simbolic, azi am aprins şase candele, fiecare reprezentând câte un milion de evrei exterminaţi. Noi, evreii, am iertat acest mare păcat, dar trebuie să facem totul ca acest lucru să nu fie dat uitării. Uitarea este a doua moarte”, a mai spus Decsei.

  Au fost rostire apoi rugăciuni în limbile ebraică, maghiară şi română, după care a luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care a arătat că trebuie comemorate astfel de evenimente tocmai pentru ca acestea să nu se mai întâmple. “Comunitatea evreiască era foarte importantă pentru municipiul şi judeţul Satu Mare şi şi-a aduc o contribuţie deosebită la dezvoltarea economică şi culturală a judeţului nostrum. Trebuie să comemorăm jertfa evreilor din Satu Mare şi din toată lumea tocmai pentru ca astfel de atrocităţi să nu mai aibă loc.

  Au fost apoi aprinse lumânări şi depuse coroane de flori din partea Prefecturii Satu Mare, prin directorul de Cancelarie a Prefectului, Raul Băbţan, şi din partea Consiliului Judeţean.

  Programul manifestărilor a continuat la Muzeul Judeţean unde a avut loc un simpozion având ca temă tragedia Holocaustului şi implicaţiile sale pe plan local şi internaţional.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img