Zeci de minori trimişi în judecată

bilant

Scade vârsta persoanelor care comit infracţiuni. Cel puţin acest fenomen rezultă din datele prezentate de conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Mai exact, un infractor din zece este minor la data comiterii faptelor. Totodată, potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Dorin Florin Betea, a crescut în mod evident numărul cauzelor penale soluţionate.

Zeci de minori cercetaţi de procurori
Potrivit datelor furnizate de către procurorii de pe lângă Judecătoria Satu Mare, în cursul anului trecut au fost trimişi în judecată un număr de 286 de inculpați, dintre care 22 erau minori la data comiterii faptelor penale. Minorii reprezintă 7,74% din totalul inculpaților trimiși în judecată. Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Florin Betea, situaţia este similară cu cea înregistrată în anul 2013, când procurorii au trimis în judecată un număr de 26 de inculpați minori, ceea ce reprezintă 5,32%.

Mai multe cauze soluţionate
În ceea ce priveşte activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetării sau urmăririi penale, în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au fost soluţionate în cursul anului 2014 un număr de 5.080 cauze penale, faţă de un număr de 4.367 de cauze penale soluţionate în cursul anului 2013. Ceea ce reprezintă o creştere netă cu un număr de 713 dosare penale, respectiv o creştere procentuală de 14,03%.

De asemenea, în cursul anului 2014 au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv un număr de 15 inculpaţi. La finalul anului 2014 au rămas nesoluţionate un număr de 7.678 cauze penale, faţă de un număr de 8.947 cauze în 2013, în scădere cu 1.269 de cauze.

Majoritatea covârşitoare a infractorilor sunt bărbaţi
Procurorii sătmăreni au dispus anul trecut trimiterea în judecată a unui număr de 286 de inculpaţi, dintre care 272 sunt bărbaţi – 95,77%, respectiv 14 sunt femei – 4,23%.

Totodată, în cursul anului trecut au fost trimiși în judecată un număr de 25 de inculpați recidiviști. Comparativ cu anul precedent, în 2013 au fost trimiși în judecată un număr de 69 de inculpați recidiviști. Raportat la localitatea de domiciliu a persoanelor trimise în judecată, din totalul de 286 de inculpați, 176 își au locuința în mediul rural, în timp ce 110 în mediul urban.

Încărcătură mai mică pe procuror
În anul 2014 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au fost înregistrate spre soluţionare 13.205 cauze penale. Raportat la cei 12 procurori care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, rezultă o încărcătură de 1.100 de dosare per procuror. Faţă de anul 2013, încărcătura de dosare pe procuror a scăzut cu 63, de la 1.163 de dosare în 2013 la 1.100 de dosare în 2014.

În concluzie, în condiţiile în care au fost înregistrate spre soluţionare un număr de 13.205 cauze penale atât în anul 2014 cât şi în anii anteriori, în condiţiile în care au fost soluţionate un număr de 5.080 dosare penale, indicele general de operativitate a fost de 38,47% faţă de anul 2013, înregistrându-se o creştere evidentă de 6,47%.

Ciprian Bâtea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Anunt mediu

Intreprinderea Individuala Pop Petru Sorin cu sediul in Carei, Str. Cimitirului nr 31, jud. Satu Mare, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de obtinere...

FOTOGALERIE. GEST UMANITAR. Motocicliștii și luptătorii donează! SÂNGE, desigur!

Clubul moto al forțelor de ordine "Blue Knights" - Romania V în colaborare cu Clubul de Arte Marțiale #GrandMMA-Satu Mare, nu a putut sta...

Coronavirus a mai făcut o VICTIMĂ. Decesul CU NUMĂRUL 24

În noaptea trecută, a mai fost raportat după ora 00.45, un deces al unei persoane confirmată cu noul #coronavirus. Deces 24 Femeie, 80 ani, din judetul...

REALITATE. Doar TIRIȘTII mai tranzitează Vama Petea. Traficul a scăzut DRASTIC

Așa cum era de așteptat, traficul prin Vama Petea a scăzut drastic în ultimele zile. Doar șoferii de tir mai fac trafic prin vamă. “În...

DEMERSURI. Trecerea graniței româno-maghiare va fi din nou LIBERĂ navetei transfrontaliere

Trecerea graniței româno-maghiare va fi din nou liberă navetei transfrontaliere pentru cei care lucrează dincolo de graniță. Persoanele cu domiciliul aflat în raza de 30...