More


  Anotimpul infractorilor minori

  - Advertisement -

  Infractorii minori reprezintă o reală problemă la nivelul judeţului Satu Mare şi nu numai, aceştia spărgând maşini şi locuinţe pe bandă rulantă. Însă, de multe ori, ei sunt băgaţi la înaintare de alţi infractori, ca paravan, tocmai pentru că nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani. Astfel de situaţii s-au întâmplat, se întâmplă şi se vor întâmpla cu predilecţie la Carei şi Satu Mare. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui.

  Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii, de multe ori, să-i cerceteze în libertate. Prin urmare, oamenii legii îi prind dar sunt obligaţi să le dea drumul pentru că aşa prevede legea. Şi, totuşi, ce facem cu numeroasele cazuri în care sătmărenii susţin că nu mai ştiu ce să facă întrucât se trezesc cu autoturismele vandalizate, casele sparte şi câte şi mai câte.

  Până la o lege mai aspră în acest sens, soluţii alternative ar cam putea exista, spun unii specialişti, însă nu pot fi puse în practică din pricina lipsei fondurilor. De exemplu, s-ar putea obţine fonduri structurale în vederea înfiinţării unui centru destinat minorilor care comit fapte penale, dar nu răspund penal, după modelul altor judeţe. Dar, cum numărul de astfel de cazuri a fost prea mic la nivelul judeţului, s-ar putea intra într-un parteneriat cu alte judeţe, în vederea înfiinţării unui centru regional. În astfel de centre ar putea fi instituţionalizaţi atât minori din centrele de plasament, dar şi din familii, până în 14 ani, care comit fapte penale. Totul este să se vrea. Nu de alta, dar numărul minorilor care îşi încep cariera infracţională este tot mai mare. O spun statisticile oficiale!

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img