More  Armistiţiul de la Minsk

  Deşi la Minsk s-a adoptat cea mai bună variantă dintre cele mai proaste de până acum, ambiguitatea domină încă acordurile de încetare a focului din Estul Ucrainei. Reuniţi săptămâna trecută în capitala Belarusulului, Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Angela Merkel şi Francois Hollande au adoptat, după 17 ore de negocieri, o declaraţie care prevede angajamentul de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei şi găsirea unei soluţii diplomatice la criză. Germania şi Franţa au promis asistenţă pentru restructurarea sistemului bancar în zonele afectate de conflict din Estul Ucrainei şi un ajutor economic pentru locuitorii din zona respectivă. Au fost susţinute, de asemenea, negocierile trilaterale dintre Rusia, Ucraina şi UE, privind furnizarea de gaze naturale şi pentru a calma temerile Rusiei legate de Acordul de Asociere dintre Ucraina şi UE.

  Printre obligaţiile sale, Parlamentul de la Kiev are la dispoziţie 30 de zile pentru a readopta o lege care să garanteze un statut special, inclusiv mai multă autonomie, regiunilor estice. Ucraina trebuie să adopte reforme constituţionale prin care să acorde puteri sporite regiunilor estice, inclusiv dreptul de a avea propriile forţe de poliţie şi cel de a-şi alege o limbă oficială regională (desigur, limba rusă).

  De asemenea, regiunilor estice li se va acorda posibilitatea să încheie acorduri comerciale bilaterale cu regiunile vecine din Rusia. Iar executivului central îi revine obligaţia de a continua să finanţeze regiunile şi să restructureze serviciile bancare. Mai este de precizat că problema Crimeei nu a figurat pe ordinea de zi. Ea rămâne anexată Rusiei, şi atât!

  Într-un fel, şi din nefericire, acordurile de la Minsk se aseamănă destul de bine cu cel din septembrie trecut, care a fost încălcat. Chiar în ziua acordului din capitala Belarusului au intrat în regiune 50 de tancuri, iar în următoarele două zile au fost înregistraţi morţi şi răniţi.

  În urma negocierilor, s-a stabilit ca armistiţiul să intre în vigoare în 15 februarie, iar armamentul greu să fie retras din zonă după 14 zile. Echipa de monitorizare a OSCE va superviza punerea în practică a prevederilor. Să nădăjduim că nu-i va fi dat să… şomeze!

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE