More


  Autorităţile ungare pun capăt contrabandei cu legume şi fructe

  - Advertisement -

  legume

  Statul Român pierde anual sume de ordinul milioanelor de euro din cauza evaziunii fiscale legate de importurilor de fructe şi legume din străinătate. Una dintre ţările din care se importă cantităţi mari de legume şi fructe este Ungaria. Numeroşi sătmăreni au ajuns să prospere de pe urma acestor importuri. Aceştia cumpărau marfa direct de la producători sau din pieţele en-gros din ţara vecină şi le revindeau pe raza judeţului nostru, la preţuri mult mai ridicate, dar totuşi mai mici decât cele ale producătorilor autohtoni. Veniturile din aceste operaţiuni nu erau înregistrate în evidenţele contabile, generând astfel evaziune fiscală. Noile reglementări din Ungaria, legate de fiscalizarea acestui gen de comerţ, par să pună capăt înfloritoarei contrabande cu legume şi fructe.

  Metode diversificate de contrabandă
  Contrabanda cu legume şi fructe de provenienţă maghiară a generat venituri consistente pentru cei implicaţi în acest domeniu. Până în urmă cu doi-trei ani, fructele şi legumele erau cumpărate la negru în ţara vecină, erau aduse fără niciun fel de acte în ţara noastră, fiind comercializate apoi prin pieţele din judeţul nostru. După ce autorităţile fiscale române au început să controleze mai strict importurile de acest gen, contrabandiştii au apelat la alte mijloace. Adică au început să solicite acte fiscale de la producătorii maghiari, prezentau aceste acte la vamă, însă nu le mai înregistrau în evidenţele contabile. Unii contrabandişti au încercat să ameţească reprezentanţii Fiscului, susţinând că au adus legume şi fructe din Ungaria pentru consumul propriu. Însă n-au putut explica cum au consumat tone întregi de legume, respectiv de fructe în decursul unui singur an.

  Semilegalitatea asigura un profit minimal
  Cei care se ocupau de importul fructelor şi legumelor din Ungaria reuşeau să obţină un profit minimal chiar şi în cazul în care lucrau în condiţii de relativă legalitate. Diferenţele de preţ le permiteau să lucreze în câştig declarându-şi parţial veniturile obţinute şi plătind impozit pe urma lor. Bineînţeles că mai fentau puţin statul, trecând în acte cantităţi mai mici decât cele care se aflau în mijlocul de transport şi rezolvând cu mici atenţii problemele la cântarul din vamă. De asemenea, mai omiteau să declare toate transporturile aduse în ţară. Se câştigau bani frumoşi în special de pe urma merelor, a lebeniţelor, castraveciorilor, gogoşarilor şi cartofilor. O bună parte din mărfurile aduse din Ungaria prin vămile din judeţul nostru ajung să aprovizioneze inclusiv pieţele din Bucureşti. În condiţiile în care ar fi fost obligaţi să declare toată marfa adusă şi să plătească impozit pe ea, întreaga afacere devenea nerentabilă.

  Fiscalizare totală în Ungaria
  O nouă reglementare a autorităţilor din Ungaria se pare că va pune capăt acestei forme de contrabandă. Au fost introduse măsuri speciale pentru a elimina evaziunea fiscală din domeniul comerţului cu legume şi fructe. Astfel, toţi fermierii din Ungaria trebuie să emită documente pentru producţia vândută. De asemenea, atât fermierii cât şi producătorii individuali trebuie să declare toate vânzările efectuate în pieţe. Toţi cei care sunt prinşi în Ungaria cu cantităţi mari de legume sau fructe şi nu pot să justifice provenienţa lor se aleg cu amenzi şi cu mărfurile confiscate. Provenienţa fructelor şi legumelor este urmărită de poliţiştii şi reprezentanţii Fiscului maghiar şi la ieşirea din ţară. “Nu mai ai cum să cumperi nimic fără factură şi chitanţă. Chiar şi dacă ai putea, nu mai merită să rişti. Dacă eşti oprit pe drum sau în vamă şi nu ai acte pe marfă ai îmbulinat-o. Imediat eşti amendat şi ai şanse maxime să fii lăsat şi fără legumele sau fructele pe care le transporţi. Dacă lucrezi numai pe acte deja nu mai rentează. Cred că aceste măsuri introduse în Ungaria de la 1 februarie vor pune capăt bişniţei cu legume şi fructe din Ungaria”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un sătmărean care se ocupă cu importul de legume şi fructe din ţara vecină.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img