More


  Balcanii şi planurile lui Putin

  - Advertisement -

  Pentru Kremlin, o operaţiune militară pe scară largă în estul Ucrainei ar echivala nu numai cu pierderi mari, ci şi cu mai multe sancţiuni din partea Occidentului, cu consecinţe economice drastice. Pornind de aici, Rusia lui Putin s-ar putea retrage din estul Ucrainei în încercarea de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Uniunea Europeană şi pentru a scăpa de sancţiunile economice impuse ţării sale după anexarea Crimeei.

  O asemenea strategie este, cel puţin deocamdată, lipsită de şanse şi, cunoscându-i-se gândirea malefică, Putin s-ar putea îndrepta spre Balcani, unde mediul de afaceri are strânse legături cu Rusia. Totodată, speranţa lui ar putea fi că în acest mod liderii europeni vor fi nevoiţi să reducă, vrând-nevrând, presiunile economice actuale. Cancelarul german Angela Merkel ia în serios un asemenea scenariu, care a produs o justificată nelinişte mai ales în Bulgaria.

  În cazul în care marile corporaţii ruseşti îşi vor retrage banii depuşi în băncile statelor din Balcani, economia regiunii s-ar afla în mare pericol. În plus, statele balcanice depind în mare măsură de resursele energetice furnizate de Moscova, iar orice perturbare a livrării lor poate destabiliza regiunea şi din acest punct de vedere.

  La fel, Moscova are prieteni şi susţinători în rândul multor lideri politici cu putere de decizie din Balcani, iar cei mai mulţi dintre oligarhii balcanici au legături cu cei ruşi, Kremlinul putând face cu uşurinţă uz de ele.

  În acelaşi timp, trebuie totuşi să avem în vedere că destabilizarea Balcanilor – dacă este într-adevăr ceea ce Moscova încearcă să facă – are şi puncte slabe. Anume, Rusia nu poate oferi acestor state un model economic de succes. Iar abandonarea construcţiei gazoductului South Stream i-a redus mult din influenţă.

  Nu există însă prea multe motive de îndoială în legătură cu faptul că liderul de la Kremlin şi-a propus să testeze dacă Balcanii pot deveni noua scenă pentru planurile sale. Comandantul forţelor americane din Europa, generalul-locotenent Ben Hodges, a declarat recent că Rusia ar putea derula în anii următori operaţiuni militare multiple, asemănătoare cu cele din Ucraina. Şi chiar dacă ele nu reprezintă în prezent o ameninţare imediată, în viitor riscul ar putea deveni tot mai mare !

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img