More


  Biblioteca Judeţeană se va muta pe strada Mihail Kogălniceanu

  - Advertisement -

  biblioteca

  Conducerea Consiliului Judeţean se arată extrem de hotărâtă să rezolve problema sediului Bibliotecii Judeţene. Având în vedere că pe actualul sediu se plăteşte o chirie foarte mare, Consiliul Judeţean, în colaborare cu Primăria Satu Mare, lucrează la un proiect privind construirea unui nou sediu pe strada Mihail Kogălniceanu. Preşedintele Adrian Ştef speră ca lucrările să înceapă încă din acest an.

  Chirie cu multe zerouri pe actualul sediu
  În urma procesului câştigat cu actualul proprietar – Consiliul Judeţean se vede nevoit să scoată din conturi nu mai puţin de 10.000 de euro pe lună pentru ca Biblioteca Judeţeană să poată funcţiona în actuala locaţie. „Chestiunea sediului Bibliotecii Judeţene se discută de mult timp, trecând şi prin nişte scandaluri cu lacăt şi lanţ pe sala de lectură. Sătmărenii nu au avut acces la întregul fond de carte al Bibliotecii Judeţene, şi vorbim de 450.000 de volume din fondul de carte. Cred că această instituţie merită să îşi desfăşoare activitatea într-un sediu nou. În prezent, se plăteşte o chirie de circa 10.000 de euro, plus TVA, pe lună. Dar clădirea este în plin centrul Sătmarului şi este important pentru sătmăreni să aibă acces la serviciile Bibliotecii Judeţene”, a spus Adrian Ştef.

  Viitorul sediu, pe strada Mihail Kogălniceanu
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a spus că viitorul sediu va fi construit pe strada Mihail Kogălniceanu. În prezent, pe acel teren se află o clădire aflată în patrimoniul municipiului Satu Mare, Primăria fiind de acord să demoleze actuala construcţie pentru a face loc viitorului sediu. Din câte se pare, sursele de finanţare vor fi asigurate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „O poziţie bună poate fi pe strada Mihail Kogălniceanu, acest proiect l-am şi promovat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Încă suntem în corespondenţă cu Ministerul Dezvoltării, dar sper ca anul acesta să putem da drumul la licitaţie pentru începerea construcţiei. În ceea ce priveşte stadiul concret al proiectului, am solicitat în prezent Primăriei Satu Mare să se ocupe de demolarea clădirii, pentru că avem nevoie ca spaţiul să fie liber. Actuala clădire se află în patrimoniul municipiului Satu Mare”, a conchis Adrian Ştef.

  Mai multe evenimente în 2014
  Directorul Bibliotecii Judeţene, Lacrima Istrăuan, a precizat că în cursul anului trecut a crescut numărul de evenimente organizate de instituţia pe care o reprezintă. Astfel, dacă în cursul anului 2013 au fost organizate 135 de evenimente, anul trecut s-au organizat 160 de evenimente. De asemenea, dacă în cursul anului 2013 s-au organizat 218 expoziţii, în anul 2014 numărul lor a crescut la 250. Totodată, a crescut şi numărul vizitatorilor direcţi, de la 72.267 în cursul anului 2013 la 87.346 în cursul anului trecut.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img