More


  Buget axat pe investiţii la Negreşti-Oaş pentru anul 2015

  - Advertisement -

  negresti

  Investiţiile de amploare vor continua şi în acest an în oraşul Negreşti-Oaş, deoarece mai bine de jumătate din bugetul oraşului pe anul 2015 este reprezentat de fondurile alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Bugetul total al oraşului Negreşti-Oaş, aprobat în şedinţa de ieri de consilierii locali, este de peste 61,26 milioane de lei, dublu faţă de cel de pe anul 2014 care a fost de 28,06 milioane de lei.

  Peste 61 de milioane de lei, bugetul pe 2015
  În prima parte a şedinţei de ieri a Consiliului Local Negreşti-Oaş, şeful Serviciului Contabilitate din cadrul Primăriei, Floare Fabian, a prezentat succint veniturile şi cheltuielile prognozate pentru acest an prevăzute în proiectul de buget pe anul 2015. Astfel, bugetul total prevăzut pentru acest an la Negreşti-Oaş este de peste 61,26 milioane de lei.

  Defalcat, 5,1 milioane de lei reprezintă cote de impozit pe venit derulate prin Trezorerie, 6,5 milioane venituri proprii, iar sumele defalcate din TVA reprezintă aproape 11 milioane de lei din care 8,9 milioane pentru învăţământ, 1,1 milioane pentru plata asistenţilor maternali, 918.000 de lei sunt fonduri alocate pentru finanţare conform Legii Educaţiei şi 40.000 de lei ajutoare sociale.

  De departe, însă, grosul bugetului capitalei Ţării Oaşului este reprezentat de sumele alocate pentru investiţii prin PNDL, în cuantum total de peste 31 de milioane de lei, în timp ce aproape 7,3 milioane de lei sunt bani proveniţi de la Fondul European pentru refinanţare. Bugetul putea fi şi mai însemnat dacă nu ar fi fost aplicat noul sistem de finanţare pentru echilibrarea bugetelor locale. Dacă anul precedent oraşul Negreşti-Oaş a primit pe această cale 2,3 milioane de lei, în acest an, potrivit noii legi, nu va mai primi nimic.

  Dezbateri aprinse
  În continuarea şedinţei, fiecare consilier local a fost invitat să-şi expună punctul de vedere asupra proiectului de buget. Au fost şi voci care au considerat că proiectul de buget nu este întocmit pe baza nevoilor stringente ale comunităţii, dar şi voci care au precizat că bugetul este unul echilibrat în actuala conjunctură în care se află oraşul Negreşti-Oaş.

  Mai mult decât atât, consilierul Mihai Big a făcut şi o serie de propuneri pentru creşterea gradului de colectare a veniturilor locale. “Marea majoritate dintre colegii mei au vorbit doar despre cheltuieli, dar nimeni nu a pus accentual pe venituri. Trebuie să vedem ce putem face ca să crească gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale. Poate ar fi necesară constituirea unei echipe care să se deplaseze pe teren pentru a reevalua imobilele şi terenurile”, a mai spus consilierul local. Alte propuneri au vizat executarea silită a celor care nu-şi plătesc amenzile sau instaurarea unei taxe de parcare.

  Buget echilibrat
  La finalul dezbaterilor privind bugetul pe anul 2015, primarul Aurelia Fedorca a arătat că, din punctul său de vedere, bugetul este unul echilibrat care asigură buna funcţionare a Primăriei şi instituţiilor subordonate, dar şi o bună susţinere pentru investiţii. “Lista de investiţii pentru anul 2015 este una foarte bogată şi nu ştiu dacă în istoria recentă a oraşului au mai fost realizate investiţii atât de multe şi de importante. Anul acesta o să fie un an bun atât pentru Primărie şi Consiliul Local, cât şi pentru cetăţenii oraşului nostru, în special. Nu cred că era o altă formulă de buget mai echilibrată decât aceasta, de aceea propun să susţineţi şi să votaţi bugetul în forma actuală”, a spus Aurelia Fedorca.

  S-a trecut apoi la votarea acestui proiect de hotărâre. Din cei 15 consilieri locali prezenţi la şedinţă, zece au votat pentru, iar cinci, reprezentând consilierii PNL şi PDL, s-au abţinut, astfel că bugetul pe anul 2015 al oraşului Negreşti Oaş a fost aprobat.
  Tot în cadrul şedinţei de ieri a fost votat şi proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului “Amenajare săli de clasă la Şcoala Gimnazială nr. 1 Negreşti Oaş”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img