More

    CJ vrea un centru de preluare şi valorificare a legumelor şi fructelor

    adrian-stef

    Consiliul Judeţean vrea să le dea lovitura finală speculanţilor din agricultură. Mai exact, Consiliul Judeţean doreşte înfiinţarea unui centru judeţean de preluare şi valorificare a legumelor şi fructelor. Prin acest centru, agricultorii îşi vor putea preda întreaga producţie, la un preţ convenabil pentru ambele părţi, urmând ca reprezentanţii centrului să negocieze vânzarea produselor către marile lanţuri de magazine. Proiectul se află în fază de elaborare a unui studiu de prefezabilitate, urmând să se identifice şi o posibilă sursă de finanţare pentru realizarea investiţiei.

    Studiu de prefezabilitate în prima fază
    În primă fază, Consiliul Judeţean va face un studiu de prefezabilitate, prin care să se identifice cantitatea aproximativă de fructe şi legume produsă la nivelul judeţului Satu Mare. Datele vor fi centralizate de la nivelul primăriilor din judeţ. „Încercăm să găsim o variantă în care să putem realiza acest Centru de colectare şi depozitare a legumelor. În momentul de faţă, noi eliberăm atestatele de producător la nivelul Consiliului Judeţean, le eliberăm către primării, care pe urmă le completează şi le înmânează producătorilor. Am solicitat o bază de date de la primării pentru a şti câţi producători de produse agricole avem, ce cantitate şi ce tip de produse. Le vom centraliza la nivelul judeţului să ştim exact ce producem la noi în judeţ”, a spus Adrian Ştef.

    Se caută finanţare
    Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că în următoarea perioadă se va căuta o sursă de finanţare, existând în prezent două variante. „După ce vom şti exact cantitatea de fructe şi legume de la micii producători, care posedă atestat de producător, vom încerca să identificăm pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau pe fonduri europene, pe HU RO, în care să îi dăm drumul la un astfel de proiect. Eu cred că acesta este pasul cel mare, un ultim nivel, un sprijin clar pe care îl dorim de mult pentru micii producători”, a spus Adrian Ştef.

    Desfacere prin supermarketuri şi pe internet
    Adrian Ştef a spus că legumele şi fructele se vor vinde prin negociere cu marile lanţuri de magazine din ţară. „Acest centru de colectare ar putea să poarte negocieri cu mari lanţuri de magazine, iar ştiind cantităţile de produse agricole pe care le poate produce judeţul, le negociază în numele tuturor. Deci, producătorul, dacă îi convine, vine şi predă produsele, centrul de colectare negociază cu marile lanţuri de magazine şi vinde produsele”, a spus preşedintele CJ. O altă posibilitate invocată de Adrian Ştef este şi valorificarea produselor prin intermediul internetului. „Se pot vinde aceste produse şi pe un suport online, de unde sătmărenii să îşi poată comanda produsele. Este o garanţie, fiindcă ştim că e un produs tradiţional, e făcut în pământ şi nu în medii dubioase”, a conchis Adrian Ştef.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE