More


  Contrabanda nu ţine cont de Schengen

  - Advertisement -

  vam

  Aderarea ţării noastre la Schengen este amânată de ani întregi pe motiv că frontierele noastre non-UE nu sunt suficient de securizate. În timp ce oficialii europeni critică frecvent România referitor la acest aspect, nici Ungaria, stat membru al Spaţiului Schengen, nu stă cu nimic mai bine la acest capitol. Grupările de crimă organizată din Ucraina şi-au mutat acţiunile spre frontiera cu Ungaria, neglijându-şi partenerii tradiţionali din judeţul Satu Mare. Surse din rândul contrabandiştilor sătmăreni spun că fenomenul se datorează corupţiei generalizate din rândul forţelor de ordine din ţara vecină. Operaţiunile de contrabandă cu ţigări sunt încununate de succes, dacă e să ne luăm după faptul că pieţele din judeţul Szabolcs- Szatmar- Bereg sunt inundate cu ţigări ucrainene. Amploarea contrabandei este ilustrată şi de frecvenţa capturilor de ţigări realizate de oamenii legii pe teritoriul judeţului învecinat.

  Capturi de peste 20 milioane forinţi în 2015
  Numai în decursul ultimelor 30 de zile, forţele de ordine din judeţul învecinat Szabolcs- Szatmar- Bereg au realizat cinci capturi de ţigări ucrainene, în valoare totală de peste 20 de milioane de forinţi. Astfel, în data de 5 februarie, Nemzeti Ado es Vamhivatal – NAV (Oficiul Naţional Fiscal şi Vamal) din Ungaria (omologul Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală din ţara noastră) a anunţat că inspectorii săi au depistat 20 de baxuri (10.000 pachete) de ţigări de contrabandă în localitatea Eperjeske din judeţul Szabolcs- Szatmar- Bereg, ascunse în încărcătura unui tren care venea din Ucraina. Inspectorii NAV au confiscat ţigările în valoare 7,5 milioane de forinţi şi au demarat o anchetă pentru a identifica persoanele implicate în actul de contrabandă.

  În data de 29 ianuarie 2015, inspectorii NAV din Szabolcs- Szatmar- Bereg au depistat pe un drum agricol de lângă localitatea Beregsurany, situată în apropierea graniţei cu Ucraina, 15 baxuri de ţigări ucrainene. Valoarea celor 7.498 de pachete de ţigări a fost stabilită la nivelul sumei de 6 milioane de forinţi.

  În data de 27 ianuarie, poliţiştii din Szabolcs – Szatmar- Bereg au anunţat că, în urma unei acţiuni comune cu inspectorii NAV, într-un autoturism oprit la control în Nyiregyhaza şi la domiciliul şoferului acestuia au depistat cantitatea totală de 4.330 pachete de ţigări şi 15,5 kilograme de tutun. În maşina unui cetăţean din Mariapocs care a oprit în faţa locuinţei în timpul percheziţiei oamenii legii au mai găsit 68 de kilograme de tutun. Valoarea ţigărilor ucrainene şi a tutunului a fost evaluată la cinci milioane forinţi.

  În data de 13 ianuarie 2015, inspectorii NAV dn judeţul învecinat au anunţat că au depistat peste 2.500 de pachete de ţigări în încărcătura unui tren care intrase în Ungaria prin Vama Zahonyi. Ţigările în valoare de două milioane de forinţi fuseseră ascunse în acoperişul unor vagoane cisternă.

  Capturi în serie în luna decembrie
  Capturile s-au ţinut lanţ şi în cursul lunii decembrie a anului trecut. În data de 29 decembrie 2014, inspectorii NAV din Szabolcs – Szatmar- Bereg au prins lângă localitatea Milota doi contrabandişti care au adus din Ucraina 2.500 de pachete de ţigări, în valoare de două milioane de forinţi, pe care le-au ascuns într-o livadă. Peste câteva zile, într-o maşină de teren abandonată pe marginea drumului lângă localitatea Uszka, oamenii legii au găsit 12.000 pachete de ţigări ucrainene, în valoare de peste 10 milioane forinţi.

  În data de 23 decembrie 2014, într-un autoturism de teren marca Ford, abandonat lângă o clădire din Beregsurany, inspectorii NAV au găsit 15.000 pachete de ţigări ucrainene, în valoare de peste 12 milioane forinţi.

  În 17 decembrie, inspectorii NAV au identificat o fabrică clandestină de ţigări în Nyiregyzaha, unde au găsit peste o tonă şi jumătate de tutun pregătit pentru prelucrare. Prejudiciul provocat statului a fost stabilit la 20 milioane forinţi. În aceeaşi zi, inspectorii au depistat o dubă condusă de un cetăţean ucrainean în care se aflau 60.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Continuând acţiunea, isnpectorii au depistat un complice aflat într-o altă maşină, care avea asupra sa suma de 113 milioane forinţi şi 2.000 de euro, banii fiind împachetaţi în hârtii.

  În 15 decembrie, în Vama Zahonyi a fost prins un cetăţean ucrainean care a încercat să introducă în Ungaria peste 22.000 de pachete de ţigări ascunse în caroserie unei dube. Valoarea ţigărilor confiscate a fost de 6,5 milioane de forinţi. Tot în 15 decembrie, în maşina unui ucrainean oprit lângă localitatea Gelenes au fost descoperite 4.500 pachete de ţigări, în valoare de 3,6 milioane forinţi.

  Contrabandiştii sătmăreni se aprovizionează din Ungaria
  Toate aceste capturi realizate de autorităţile din judeţul Szabolcs- Szatmar- Bereg în decurs de numai două luni demonstrează că fenomenul contrabandei cu ţigări a atins cote extrem de ridicate pe frontiera ungaro-ucraineană. Acest lucru este confirmat şi de faptul că ţigările de proveninţă ucraineană au inundat pieţele din judeţul învecinat. Nici nu e de mirare că deja şi contrabandiştii sătmăreni au realizat că e mai lipsită de riscuri aprovizionarea cu ţigări din Ungaria. Decât să rişte să fie prinşi în timp ce se aprovizionează de la contrabandiştii din zonele Halmeu, Tarna sau Negreşti Oaş, care acţionează peste fâşia verde, aceştia se aprovizionază din Ungaria. Contrabandiştii mizează pe faptul că poliţiştii de frontieră nu se aşteaptă ca ţigările ucrainene să fie aduse din Ungaria, ci se aşteaptă să fie scoase din ţară înspre ţara vecină. De asemenea, contrabandiştii profită şi de faptul că ţigările sunt mult mai ieftine în Ungaria. Acolo costă în jur de 5 lei pachetul, în timp ce în pieţele din Sătmar se vând cu 7-8 lei pachetul.

  În ultima perioadă, poliţiştii de frontieră din Petea şi Urziceni au depistat mai mulţi cetăţeni maghiari şi români care au încercat să introducă în ţara noastră ţigări de provenienţă ucraineană via Ungaria. DIICOT chiar a reuşit să documenteze că o grupare de contrabandişti a adus timp de mai multe luni cantităţi mari de ţigări ucrainene din Ungaria, cu o frecvenţă de cel puţin un transport pe săptămână. Deşi contrabandiştii respectivi susţin sus şi tare că au adus ţigările prin Valea lui Mihai, există suspiciuni că au lucrat şi prin Urziceni, însă încearcă să-şi protejeze complicii din rândul poliţiştilor de frontieră şi al poliţiştilor maghiari din această vamă.

  Mafia ucraineană, băgată până-n gât
  Surse judiciare au declarat reporterilor Gazetei de Nord-Vest că în spatele unor transporturi de ţigări ucrainene din Ungaria către România se află aceiaşi mafioţi ucraineni care îi aprovizionau cu marfă pe contrabandiştii din zonele Halmeu şi Tarna Mare. Acest lucru este confirmat şi de către diverse surse din rândul contrabandiştilor sătmăreni. Sursele respective susţin că presiunea exercitată de contrabandişti pe frontiera ungaro-ucraineană se datorează unor breşe în sistemul de pază al acesteia. Coruperea grănicerilor ucraineni nu constituie o misiune prea grea. Însă în timp ce la noi contrabandiştii reuşesc să corupă doar individual poliţiştii de frontieră, contrabandiştii au reuşit să cumpere o tură întreagă de poliţişti din Szabolcs- Szatmar- Bereg, puşi să păzească frontiera cu Ucraina. Sursele afirmă că, în schimbul sumei de 10 milioane de forinţi, adică aproximativ 150.000 lei, poliţiştii din schimbul respectiv nu numai că închid ochii la trecerea ţigărilor peste fâşia verde, dar chiar le asigură protecţie contrabandiştilor până îşi scot ţigările din zona de frontieră. La prima vedere, aceste informaţii par de-a dreptul incredibile, însă coroborate cu invazia de ţigări ucrainene din judeţul Szabolcs- Szatmar- Bereg devin tot mai credibile.
  Aceiaşi mafioţi ucraineni nu i-au lăsat de izbelişte pe foştii lor parteneri din Sătmar. În prezent, încearcă să-i aprovizioneze cu ţigări pe care le trimit din Ungaria. Ucrainenii racolează diverşi cetăţeni maghiari sau români dispuşi să aducă în România maşini în care sunt ascunse cantităţi mari de ţigări în locaşuri special amenajate. Maşinile sunt predate şoferilor de ocazie în parcările unor supermarketuri din Nyiregyhaza. Şoferii primesc circa 20.000 de forinţi, adică circa 300 de lei, pentru a aduce maşinile în ţara noastră, unde sunt aşteptaţi de partenerii mafioţilor ucraineni. Asta în cazul în care reuşesc să treacă nedepistaţi prin vămile Petea şi Urziceni.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img