More


  Cresc amenzile, dar creşte şi disciplina?!

  - Advertisement -

  Creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie duce automat și la creșterea amenzilor de circulație. De la 1 ianuarie, şoferii pot ajunge să plătească până la 2.000 de lei amendă dacă nu respectă regulile de circulaţie. Mai exact, salariul minim pe economie crește de la 900 de lei, la 975 de lei, începând cu data de 1 ianurie 2015. Pe cale de consecinţă, majorarea salariului minim aduce după sine şi o creştere a cuantumului amenzilor rutiere. Potrivit art.98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc pe clase, în funcţie de numărul de puncte amendă aplicate.

  Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, deci o creştere a acestuia aduce cu sine o creştere a amenzilor. Astfel, cele mai mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancţiuni, ca vorbitul la telefon sau nepurtarea centurii de siguranţă ajung la 195 de lei (2-3 puncte amendă). Cele mai mari amenzi aplicate persoanelor fizice sunt din clasa IV, şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică 1.950 de lei.

  Întrebarea firească este dacă aceste noi măsuri au şi menirea de a aduce linişte şi disciplină pe străzi.

  Oare şmecherii din trafic vor fi traşi pe dreapta şi calmaţi cu câteva amenzi dure sau vor fi lăsaţi în continuare în pace, graţie “spatelui” pe care îl deţin?! Oare sătmărenii vor avea linişte pe timpul nopţii sau vor fi treziţi în continuare de super-motoarele şmecherilor?! Oare sătmărenii vor putea traversa pe trecerea de pietoni liniştiţi sau vor trebui să se milogească în continuare?! Sunt sigur că viitorul ne va demonstra că vechile apucături nu mor cu câteva măsuri care pot fi eludate de minţile unor indivizi certaţi cu bunul simţ.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img