More


  Deţinuţii sufocă Penitenciarul Satu Mare

  =

  Penitenciar

  Sistemul penitenciar din România este supraaglomerat. De altfel, România a fost condamnată, anul trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să plătească 196.400 de euro unor condamnaţi, ca despăgubiri pentru condiţiile din închisori. Fenomenul este valabil şi la Penitenciarul Satu Mare, unde din criză de spaţiu a fost transformat un atelier în spaţiu de detenţie. Mai mult, la Satu Mare au mai fost găsite şi ploşniţe, motiv pentru care s-a comandat o dezinsecţie generală.

  ANP recunoaşte problema
  Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) recunoaşte că “supraaglomerarea reprezintă o provocare majoră a sistemului penitenciar românesc”. Oficiali ai ANP au explicat că, potrivit legislaţiei europene, fiecare deţinut are dreptul la un spaţiu de patru metri pătraţi, obligaţie pe care sistemul penitenciar românesc nu poate să o respecte. Astfel, pentru limitarea efectelor supraaglomerării, în 2014, ANP “s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii”. Astfel, s-au depus eforturi pentru amenajarea unor celule în locul atelierului de producţie la Penitenciarul Satu Mare.

  Cu puşcăriile la CEDO
  Statul român a fost condamnat anul trecut la CEDO în 29 de cazuri vizând condiţiile din penitenciare şi a fost obligat la plata unor despăgubiri în cuantum de 196.400 euro. Nici Penitenciarul Satu Mare nu a făcut excepţie. De altfel, acest fapt reiese dintr-un răspuns oferit, în data de 13.10.2014, Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în urma vizitei efectuate la Penitenciarul Satu Mare.

  Deţinuţii vor la medic
  Din câte se pare, deţinuţii din Penitenciarul Satu Mare s-au plâns că nu ar avea acces la anumite servicii medicale. „La această unitate (Penitenciarul Satu Mare, n.red.), programul de consultaţii la cabinetul medical din sectorul de detenţie include în fiecare zi o serie de deţinuţi de pe fiecare secţie de detenţie. În afară de aceştia, urgenţele sunt primite la orice oră, deţinuţii care au rămas dimineaţa pe camere şi nu au ieşit la muncă din motive de sănătate, cei cu TSS, precum şi orice altă solicitare pe motive medicale. În concluzie este consultată orice persoană privată de libertate prezentată cabinetului medical”, se arată în răspunsul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

  Ploşniţe descoperite la Satu Mare
  Deţinuţii s-au mai plâns că în Penitenciarul Satu Mare ar exista ploşniţe, fenomen confirmat în urma unui control al celor de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. „Controalele igienico-sanitare efectuate în cursul lunii august 2014 au atestat faptul că existau camere cu ploşniţe, mai ales în prima parte a lunii august. Prin urmare s-a dispus efectuarea unei acţiuni de dezinsecţie generală în data de 09.08.2014, cu un rapel generalizat în data de 30.08.2014”, se arată în comunicatul ANP.

  Deţinuţii vor televizoare
  Conform aceluiaşi răspuns oferit de Administraţia Naţională a Penitenciarelor către Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, rezultă faptul că deţinuţii cer să aibă acces la televizoare. „Directorul locului de deţinere poate aproba ca persoanele private de libertate care au o conduită corespunzătoare şi nu au fost sancţionate disciplinar în ultimele şase luni, în funcţie de dotările unităţii şi condiţiile tehnice existente, să primească ori să achiziţioneze din fonduri financiare proprii televizoare. În cazul nerespectării regulilor stabilite de administraţia locului de deţinere cu privire la păstrarea şi folosirea televizoarelor şi aparatelor radio cu baterii, directorul locului de deţinere poate dispune măsura administrativă de retragere a acestora la magazia unităţii şi predarea lor familiei persoanei private de libertate sau a unei persoane desemnate de aceasta, în condiţiile legii. Având în vedere toate aceste aspecte, nu se poate dispune ca, în toate situaţiile în care un deţinut este cazat individual, camera de deţinere să fie dotată cu televizor”, se mai arată în sursa citată.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img