More


  Egiptul Faraonilor vine la Satu Mare

  =

  egipt

  În mai puţin de două săptămâni, sătmărenii vor avea posibilitatea să vadă circa 150 de piese originale de provenienţă egipteană care vor fi expuse la Muzeul Judeţean în cadrul expoziţiei „Egiptul Faraonilor”. Reprezentanţii Muzeului fac în această perioadă pregătirile necesare pentru ca expoziţia să fie o reuşită.

  Colecţie din nouă muzee
  În prezent, la Muzeul Judeţean sunt în plină desfăşurare pregătirile necesare pentru organizarea acestei expoziţii. Potrivit arheologului Robert Ghindele, în cadrul expoziţiei vor fi expuse aproximativ 150 de obiecte din colecţia a nouă muzee din ţară şi anume din Baia Mare, Zalău, Cluj, Turda, Oradea, Deva, Târgu Mureş şi două din Sibiu. “Una dintre cele mai importante piese care va fi expusă în cadrul acestei expoziţii poate fi considerată capacul din lemn pictat al unui sarcofag, care vine de la Cluj. Vor mai fi expuse statui cu zeităţi, brăţări, amulete şi alte obiecte reprezentând Egiptul de la Regatul Vechi până la Regatul Nou. Aceasta este prima expoziţie de egiptologie organizată vreodată la Satu Mare”, a mai precizat Robert Ghindele.
  Expoziţia va avea trei compartimente: o cameră funerară, templu funerar şi un loc expoziţional unde vor fi expuse obiecte găsite în zona judeţului Satu Mare care atestă legăturile comerciale dintre populaţia din aceste zone şi Egiptul Antic. “Locuitorii din zona Sătmarului din Epoca Bronzului au avut, prin intermediul altor popoare, legături comerciale cu Egiptul Antic. În acest sens, vor fi expuse o serie de obiecte care să ateste aceste legături printre care şi o sabie de bronz găsită la Apa”, a mai spus Ghindele.

  Obiecte egiptene care nu au fost expuse niciodată
  Tot în cadrul acestei expoziţii vor fi expuse şi două piese de egiptologie aflate la Muzeul Judeţean Satu Mare dar care nu au fost expuse niciodată până în prezent. “Este vorba despre o statuetă din lemn reprezentând un cortegiu funerar şi o statuetă din bronz reprezentând o zeitate egipteană. Aceste piese se află la Muzeul Judeţean din colecţia Kolcsey, iar până acum nu au mai fost expuse la Satu Mare pentru că nu a existat un context favorabil. Acum, odată cu această expoziţie, le vom expune pentru prima dată pentru sătmăreni”, a explicat arheologul Robert Ghindele.

  Expoziţia va avea şi o parte interactivă în cadrul căreia copiii vor avea posibilitatea de a-şi face poze. Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc în data de 19 februarie, şi va putea fi vizitată până în data de 10 mai.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img